Bij deze code gaat het om een afboeking of om een kwijtschelding: Bij een afboeking besluit de kredietaanbieder om voorlopig niets te doen om de betalingsachterstand en het krediet terugbetaald te krijgen. In dat geval zie je een code 3. Het krediet is nog niet beëindigd.
De codering blijft 5 jaar staan nadat de laatste betaling op de lening is gedaan. Op het BKR moet dan een werkelijke einddatum worden vermeld door de bank. De 5 jaars periode gaat in op de werkelijke einddatum.
Een BKR A3-codering verwijderen
Zo kan het een mogelijkheid zijn de BKR-codering af te kopen. Bijvoorbeeld door met de kredietverstrekker overeen te komen dat het kwijtgescholden bedrag alsnog wordt voldaan, in ruil voor het intrekken van de codering.
Een codering 3 wil zeggen dat er een bedrag van 250 euro of meer is kwijtgescholden. Dit is een van de zwaarste coderingen die iemand kan hebben en belemmert vrijwel altijd in het verkrijgen van een lening of hypotheek.
Bij aan A3-codering of een A4-codering is het verkrijgen van een hypotheek niet mogelijk. De enige mogelijkheid die je dan hebt is het aanvechten van de codering.
Ook een codering op een roodstand op jouw betaalrekening wordt zwaarder aangemerkt. Een A4 codering is de zwaarste codering. Er is geen bank in Nederland die een klant accepteert met een A4 codering. Zelfs met een acceptabele plausibele verklaring is dit onmogelijk.
Als je je registratie wilt laten aanpassen, neem dan contact op met je kredietaanbieder. De kredietaanbieder kan die aanpassen als er iets niet klopt. De kredietaanbieder heeft jouw financiële en persoonlijke gegevens en kan jouw registratie goed beoordelen. BKR heeft deze gegevens niet.
Je kunt je BKR registratie online opvragen via de officiële website van het BKR. Dit heet een inzageverzoek. Op de website van het BKR identificeer je jezelf met iDIN. Dit doe je door in te loggen via je eigen bank.
Het afsluiten van een hypotheek met een A2 codering is soms wel mogelijk. Je bent op zoek naar een hypotheek. Je hebt echter een A2 codering bij het BKR staan ontstaan door een betalingsachterstand bij een bank. De codering kan op een hypotheek, lening, roodstand, verzendhuiskrediet of creditcard staan.
Het verwijderen van een BKR-registratie is in principe gratis. Dat is eigenlijk wel zo met iedere vorm van dienstverlening. Zo kunt u ook zelfstandig uw auto repareren of een letselschadezaak behandelen.
Een A4 codering betekent dat de kredietverstrekker u na uw achterstand niet meer heeft kunnen bereiken. Een code A betekent dat er sprake is of is geweest van een achterstand in de betalingen van uw krediet.
De BKR-registratie is met het dichten van de betalingsachterstand dan ook nog niet afgekocht. Sterker nog: voor toekomstige kredietverstrekkers blijft zelfs nadat u de volledige lening heeft terugbetaald, nog zichtbaar dat u een achterstand had opgelopen.
Atlantis Financiers werkt met een kredietverzekeraar, hierdoor kunnen zij eveneens scherpere rentes en looptijden aanbieden dan de reguliere geldverstrekker. Ondanks dat er geen BKR toetsing plaatsvindt, werken zij met andere 'tools' om uw financiële positie te bekijken.
De A in een A2 codering staat voor Achterstandsmelding. Een als Achterstandsmelding wordt in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) van het BKR geregistreerd als sprake is van een achterstand in de betalingen van het krediet.
Geld lenen met een negatieve BKR registratie is niet mogelijk. In elk geval niet bij een bank of kredietverstrekker. Een negatieve BKR registratie betekent namelijk dat je een betalingsachterstand hebt (gehad).
U komt erachter of u een positieve of een negatieve BKR registratie heeft door uw BKR-overzicht op te vragen. U kunt uw BKR overzicht online opvragen via de website www.bkr.nl. Hierbij kunt u inloggen met uw bankpas via iDIN.
Vijf jaar nadat je kredietaanbieder laat weten dat jullie de kredietovereenkomst beëindigen, verwijderen we je registratie. We bewaren je gegevens 5 jaar omdat de ervaring leert dat mensen met betaalproblemen vaak opnieuw in de problemen komen.
Je kredietaanbieder laat ons weten dat je krediet is beëindigd. Dit hoef je niet zelf te doen. De einddatum die wordt gemeld, is de datum waarop de rechter de schone lei heeft uitgesproken. Vanaf die datum blijft je registratie nog 5 jaar staan.
Op je kredietoverzicht zie je verschillende codes: A, H, 1, 2, 3, 4 en 5. Ontdek wat ze betekenen. Als je achterloopt met de betaling van je krediet, zie je een achterstandsmelding (A). Het is afhankelijk van welk krediet je hebt wanneer een betalingsachterstand bij ons bekend is.
Heb je een betalingsachterstand die geregistreerd staat bij het Bureau Krediet Registratie (BKR)? Dit wordt ook wel een negatieve BKR-registratie genoemd. Dan is het niet mogelijk om een nieuw private leasecontract af te sluiten. Dit komt omdat je volgens de zorgplicht de financiële lasten moet kunnen dragen.
Sinds 1 mei 2017 word je geregistreerd bij het BKR als je een mobiele telefoon abonnement afsluit boven de € 250,-. De registratie geldt alleen voor de afbetaling van je toestel, niet voor maandelijkse kosten zoals bellen en internetten.
Een registratie bij het BKR kan leiden tot zeer beperkte of zelfs geen mogelijkheden om een lening af te sluiten, een huis te huren of te kopen. Een BKR-registratie is dus zeker niet aan te raden als je woning wilt kopen om te verhuren.
Sta je geregistreerd bij het BKR, dan hoeft dit niet te betekenen dat je geen hypotheek kunt afsluiten. Bij een positieve BKR-registratie gaat een lening wel mee in de toetsing voor de maximale hypotheek; het kan zijn dat je door de geregistreerde lening minder hypotheek kunt krijgen.
Dan checkt een kredietaanbieder de leningen die je hebt (gehad) en je betaalgedrag daarop. Daarvoor vragen ze je gegevens bij ons op. Als je op tijd hebt betaald, is dat een voordeel. De kredietaanbieder ziet dan dat je betaalgedrag in orde is.