Brut 172 is zijn nieuwste project. Gevestigd in een oude volledig gerenoveerde boerenhoeve in het Limburgse lintdorp Reijmerstok. De toevoeging 172 verwijst naar de meters die het restaurant boven zeeniveau ligt.
Het gewone menu kost € 185, het vegetarische € 160. Twee wijnarrangementen samen: € 170. Met aperitief, water, en twee espresso met een grote plank ongevraagde friandises: € 580.
We gaan naar Reijmerstok! Want dat is waar Brut172 van Hans van Wolde zit. Reijmerstok is een dorp, midden in het heuvellandschap van Zuid Limburg.
n Twee MICHELIN sterren: uitzonderlijke keuken. Een omweg waard!
Brut 172 is zijn nieuwste project. Gevestigd in een oude volledig gerenoveerde boerenhoeve in het Limburgse lintdorp Reijmerstok. De toevoeging 172 verwijst naar de meters die het restaurant boven zeeniveau ligt.
Limburgse sterrenrestaurants
Op dit moment hebben negen restaurants in Limburg één Michelinster: de Maastrichtse zaken Beluga Loves You, Tout à Fait, Rantrée, De Leuf in Ubachsberg, Da Vinci in Maasbracht, ONE in Roermond, Marrees in Weert, Valuas in Venlo en Brienen aan de Maas in Well.
Van Wolde is terug met restaurant Brut172, gevestigd in een oude boerenhoeve in het Zuid-Limburgse lintdorp Reijmerstok. De naam verwijst naar de rauwheid van het Mergelland en het aantal meters dat de hoeve boven zeeniveau ligt.
Herman sloot zijn driesterrerestaurant Oud Sluis in 2013. In 2010 opende Herman het (inmiddels) met twee Michelinsterren bekroonde Pure C. Later volgden in diezelfde badplaats brasserie AIRrepublic (1 ster) en de meer laagdrempeligere bar Blueness en AIRcafé in Cadzand-Bad.
Restaurant Basiliek in Harderwijk is zijn Michelinster kwijtgeraakt. Alle andere toprestaurants in Oost-Nederland behouden hun ster(ren). Dat bleek tijdens de jaarlijkse uitreiking in het DeLaMar Theater in Amsterdam.
Noble en Sense in Den Bosch en Versaen in Ravenstein behouden hun ster, Oonivoo in Uden raakt hem kwijt. Dat werd maandag duidelijk bij een presentatie in Amsterdam. De Michelinster wordt gezien als het belangrijkste 'keurmerk' in de restaurantwereld.
De MICHELIN Gids België en Luxemburg 2021 telt 2 restaurants met 3 MICHELIN sterren, 24 met 2 sterren en 111 restaurants met één ster. Hieronder vindt u al de details (nieuwe onderscheidingen zijn met een N aangeduid).
Geranium beste restaurant van 2022
Het is weer een goed jaar voor Kopenhagen. Voor het tweede jaar op rij is een restaurant in de Deense hoofdstad uitgeroepen tot het beste ter wereld bij 'The World's 50 Best Restaurants Awards'. Geranium werd gisteravond uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld.
Nederland telt op dit moment 117 sterrenrestaurants. Zij werden onderscheiden met één of meerdere sterren tijdens de Michelin uitreiking van 2022. Culy zet álle sterrenrestaurants in Nederland op een rijtje. De Michelinsterren zijn een belangrijke onderscheiding voor restaurants en hun chefs.
1. Tokyo, Japan — 304 sterren.
Om een ster te krijgen, wordt het restaurant verschillende keren bezocht door de lokale inspecteurs. Bij elk van hun bezoeken moeten de resultaten constant zijn. De eerste Michelinster vereist een bezoek van vier inspecteurs. Om twee sterren te bereiken, krijgen ze tot 10 bezoeken van inspecteurs.
Nieuwkomers met één ster zijn Restaurant Pikaar in Hilvarenbeek, Atelier in Gulpen, Alma in Oisterwijk, Vigor in Vught, 't Ganzenest in Rijswijk (Zuid-Holland), Noor in Groningen, Lars Amsterdam, Zoldering, Restaurant De Kas en De Juwelier, alle vier in Amsterdam.
Acht restaurants raken dit jaar hun ster kwijt, dat aantal is gelijk aan 2021. In totaal zijn er nu 94 restaurants met één ster en 21 met twee. De Librije in Zwolle en het Zeeuwse Inter Scaldes blijven de enige etablissementen met de hoogste waardering.
De groene MICHELIN ster onderscheidt chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Deze elf inspirerende en ambitieuze voortrekkers zijn boegbeelden van een duurzame gastronomie. Het aantal Nederlandse restaurants met een groene ster is daarmee met 3 gestegen.
Twee hebben het maximale aantal van drie sterren: Restaurant De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen.
België In België werd de eerste Michelinster uitgedeeld in 1939 aan Villa Lorraine. Het zonder onderbrekingen langst vermelde restaurant is Comme Chez Soi dat sinds 1953 een of meerdere sterren heeft. Per februari 2021 telt België 127 restaurants met een of meerdere sterren.