Hoe besmettelijk is chlamydia? Omdat de meeste mensen niet merken dat ze chlamydia hebben, is het moeilijk aan te geven hoe groot de kans op besmetting precies is, per seksueel contact. Uit oudere studies blijkt dat de transmissie-kans (de kans op overdracht) van vrouw naar man 28% is, en van man naar vrouw 45%.
Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Het is dus besmettelijk en je kunt het krijgen door seks. Je kunt het hebben en anderen besmetten zonder dat je het merkt. Je kunt last krijgen van pijn bij het plassen en vocht uit je penis of vagina.
Wat is de kans dat ik HIV heb opgelopen? Iedereen is bang voor HIV, wat veel mensen niet weten is dat de kans op HIV bij éénmalig vaginaal contact helemaal niet zo groot is. De kans op HIV die mannen lopen per keer onveilig vaginaal contact met een besmette partner is 0.014%, voor vrouwen is dit 0.2%.
Klachten van chlamydia
Die krijg je meestal 1 tot 3 weken nadat je seks hebt gehad. Bij jongens komt er meestal vocht uit de penis. Dit heet ook wel afscheiding. Vaak is het een beetje waterig en heb je het nadat je bent opgestaan.
Kun je van chlamydia genezen? Ja. Je krijgt medicijnen en dan gaat de soa over. De klachten gaan dan weg.
Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
Wordt er een immuniteit ontwikkeld na het hebben doorgemaakt van een infectie? Een eerdere infectie met Chlamydia levert geen bescherming op voor een volgende Chlamydia infectie. Mogelijk verloopt de infectie ernstiger door een sterkere immuunrespons.
Chlamydia, gonorroe en hiv kan je niet doorgeven of krijgen via tongzoenen.
En hebben jullie in het begin van jullie relatie geen soa-test gedaan? Dan weet je nooit zeker of je allebei geen soa hebt uit de tijd voor je relatie. Je kunt namelijk ook een soa hebben als je geen klachten hebt. Je kunt een soa in je relatie dus aan elkaar blijven doorgeven zonder dat je dat weet.
Chlamydia – 14 dagen
Deze klachten kunnen zich tot 6 weken na de seks openbaren. Ondertussen heb je dan al Chlamydia en kun je anderen besmetten. Omdat de incubatietijd 14 dagen is, kun je je na die periode laten testen op deze geslachtsziekte.
Na zeven dagen is de chlamydia-bacterie uit je lijf verdwenen. Je kunt de bacterie dan niet meer overdragen aan je sekspartner. Chlamydia nestelt zich in slijmvlies en beschadigt dit. Door zeven dagen te wachten, laat je het slijmvlies volledig herstellen.
Chlamydia en gonorroe oplopen zonder seksueel contact
Gonorroe of chlamydia oplopen zonder seks (penetratie) is ook mogelijk door orale seks. Deze SOA's kunnen zich dan namelijk nestelen in de keel waardoor er een grote kans is dat je de SOA weer doorgeeft.
Er kunnen tot die tijd nog dode chlamydia cellen aanwezig zijn die in het onderzoek aangezien kunnen worden voor een actieve infectie. De uitslag geeft aan positief maar in werkelijkheid zijn er geen levende bacterie cellen aanwezig.
Chlamydia symptomen man
De symptomen zijn: Pijn of een branderig gevoel bij het plassen; 's ochtends waterige tot geelgroene afscheiding uit de plasbuis; pijn in de balzak of bij het poepen.
Dat verschilt van soa tot soa. Gonorroe kan zich al na enkele dagen manifesteren, terwijl hepatitis B en genitale wratten soms pas na een half jaar kunnen aangetoond worden. De meeste soa's zijn na 3-4 weken aantoonbaar.
Meestal geeft chlamydia in de keel dus geen klachten. Klachten die wel kunnen voorkomen komen zijn: keelpijn, pijn bij het slikken, opgezette klieren in de hals en koorts. De enige manier om te achterhalen of jij chlamydia in je keel hebt is door een orale chlamydia test af te nemen.
Hoewel het vele malen minder voorkomt dan bij de geslachtsdelen, kan een Soa zich ook schuilhouden in de keel. Met name Chlamydia en Gonorroe worden relatief vaak in de keel gevonden. Het kan zijn dat je daar klachten van krijgt, zoals keelpijn, pijn bij slikken of opgezwollen lymfeklieren, maar dat hoeft niet.
Als je vaker dan één keer chlamydia hebt gehad, dan wordt de kans op onvruchtbaarheid groter. Heb je wisselende seksuele contacten, dan is het belangrijk om regelmatig voor onderzoek naar de GGD te komen. Een chlamydia-infectie kan namelijk aanwezig zijn, zonder dat je klachten hebt.
Er zijn vaak geen of alleen vage klachten. Daardoor kunnen ze lang blijven doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kan de ziekte ongemerkt worden doorgegeven.
Als je een positieve uitslag hebt, dan zijn er antistoffen in je bloed gevonden. Je hebt dan waarschijnlijk in het verleden een infectie gehad met chlamydia. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of de infectie nog actief is. Dit kan onderzocht worden met urine of met een uitstrijkje van de baarmoedermond.
De meest vastgestelde soa is chlamydia. Bij hetero's volgen herpes en genitale wratten (HPV). Bij homomannen is dat syfilis en gonorroe.
Een chlamydia infectie kan zich ook afspelen in de keel. Echter komt dit vele malen minder voor dan een infectie aan je geslachtsdelen. Als je orale seks hebt (als je iemand pijpt/beft) loop je het risico dat Chlamydia bacteriën een infectie in je keel kunnen veroorzaken. Zo krijg je dus een soa in je mond of keel.
Chlamydia is de meest voorkomende soa. Vorig jaar hadden meer dan 20.000 bezoekers van de centra seksuele gezondheid een chlamydia-infectie (14,3 procent). Het percentage vrouwen en heteroseksuele mannen met chlamydia is voor het eerst sinds jaren stabiel. Voor homomannen ligt dat percentage al jaren op 10 procent.
Kom je in aanraking met sperma, vaginaal vocht of bloed, dan loop je het risico een soa te krijgen. De organismen die soa's veroorzaken overleven buiten het lichaam echter heel kort: van een vieze wc-bril krijg je dus geen soa.
Geslachtsziekten of soa's bestaan al minstens 3500 jaar. De oudste verwijzing ernaar staat in het Ebers Papyrus, een Oud-Egyptische papyrusrol met medische informatie uit ongeveer 1550 voor Christus. Ook in het Oude Testament worden geslachtsziekten en hun behandelmethoden beschreven.