Powerbanks worden door fabrikanten vaak zo gemaakt dat ze onder de 100 Wh (wattuur) blijven. Daardoor kan je ze meenemen in je handbagage.
Powerbanks bevatten het brandbare materiaal lithium, waardoor luchtvaartmaatschappijen regels hebben opgesteld omtrent het meenemen van powerbanks in het vliegtuig. De algemene regel luidt dat het niet is toegestaan meer dan 100 Wh (Watt uren) te vervoeren. Dit komt overeen met 27.000 mAh.
Powerbanks in je handbagage
Een algemene regel voor powerbanks in het vliegtuig is dat je maximaal 100 wh oftewel 27 000 mAh in totaal aan powerbanks mee mag nemen in je handbagage.
Dat betekent dat je maximaal 2 powerbanks bij mag hebben van maximaal 160 Wh (32.000 mAh).
MAh omzetten naar Wh
Je zet mAh (milliampère-uur) eenvoudig om naar Wh. Hiervoor vermenigvuldig je de capaciteit in mAh met 3,7 en deel je alles door 1.000.
Met deze powerbank zit je nooit meer met een leeg toestel. Deze powerbank beschikt over een capaciteit van 20.000mAh en maakt het mogelijk jouw toestel tot wel 10 keer volledig op te laden. Daarnaast kunnen er 2 apparaten … Powerbank 20.000mAh - Tot wel 7 keer telefoon opladen!
Een powerbank van rond de 5000mah valt in de midrange categorie. Met een power bank 5000mah kun je namelijk gemiddeld 2 keer je smartphone opladen.
Een powerbank 20.000 mAh biedt voldoende batterijcapaciteit om een gemiddelde smartphone ruim 8 keer op te laden. Een tablet kun je hier ongeveer 2,5 keer mee opladen. Hierna moet de powerbank zelf weer opgeladen worden.
Capaciteit powerbank
Dit getal duidt aan hoeveel stroom (milliampère) de batterij per uur kan geven. Als er meer stroom van de batterij wordt gevraagd, zal de batterij dus ook sneller leeg zijn. Als je een powerbank van 5600 mAh aansluit op je telefoon van 1000mA, zal de powerbank dus na 5,6 uur volledig leeg zijn.
Het leveren van een vermogen van 1 Watt gedurende 1 uur levert een hoeveelheid energie van 1 Wh. De eenheid Wattuur (of de daarvan afgeleide eenheden kWh en MWh) worden vooral gebruikt om de hoeveelheid elektrische energie weer te geven. 1 kilowatt is 1.000 Watt.
1 kilowatt = 1000 watt = 1000 joule per seconde = 1000 J/s = 1 kJ/s. Een paar voorbeelden van energie en vermogen: Een forse stofzuiger heeft soms een vermogen van 1 kW, ofwel 1000 Watt, en verbruikt dus per seconde 1000 joule. Deze stofzuiger verbruikt elk uur dat hij aanstaat 1 kWh.
In de accu van een powerbank zit het brandbare materiaal lithium.Lithium is een brand- en explosiegevaarlijke stof. Het is vaak maar een hele kleine hoeveelheid, maar toch is dit risicovol. Mocht een accu om een of andere reden oververhit raken, kan dit zorgen voor kortsluiting in de batterij met brand als gevolg.
Hoeveel dat is, verschilt per laptop. Voor kleinere laptops, zoals Chromebooks, is 45 watt vermogen genoeg. Voor de gemiddelde laptop heb je 60 watt vermogen nodig. Grote MacBooks, met name de Pro modellen, laad je alleen op met een powerbank met 100 watt vermogen.
10.000 mAh: 1 tot 2 keer je smartphone opladen
Met een 10.000 mAh powerbank (werkelijke capaciteit: 6.660 mAh) laad je de meeste nieuwe smartphones ongeveer 1,5 keer op. De grootte van een smartphonebatterij verschilt wel per toestel.
Met een powerbank van 5000 mAh zou je ongeveer twee keer je telefoon kunnen opladen. Voordat je een powerbank aanschaft is het goed je eerst te bedenken hoe vaak je hem wilt gebruiken en wat je ermee op wilt laden.
De powerbank van de Action is door de Consumentenbond niet als beste getest, maar wordt gezien als de beste koop. Het gaat hierbij om de Pulse Draagbare oplader van de action. Dit is de powerbank met 4400 mAh. Dit betekent dat powerbank action best getest niet klopt als beste oplader, maar als beste koop.
Een milliamp-uur, oftewel milliampère-uur, is een duizendste van een ampère-uur, dus een 1000 mAh-batterij zou gelijk zijn aan een 1 Ah-batterij.
Dat wordt uitgedrukt in milliampère per uur: mAh. Hoe hoger de mAh des te vaker je een toestel kunt opladen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je kijkt naar de output (uitgangsstroom) van een powerbank. Hoe hoger de output, des de sneller kan een toestel worden opgeladen.
Powerbanks worden door fabrikanten vaak zo gemaakt dat ze onder de 100 Wh (wattuur) blijven. Daardoor kan je ze meenemen in je handbagage. Hebben je accu's een capaciteit tussen de 100 en 160 Wh, dan moet je dit melden bij het inchecken.
De Nitecore NPS400 is de krachtigste powerbank in dit rijtje. Het vermogen van 421Wh (117.000mAh) is voldoende om een smartphone 32 keer op te laden, of een laptop 7 keer. Hij is voorzien van verschillende outputs, waardoor je er direct je smartphone, camera, laptop of zelfs tv of projector op inplugt.
De capaciteit van een powerbank wordt gemeten in milliampère-uren (mAh). Hoe meer mAh, hoe groter de oplaadcapaciteit van het apparaat. Dus als het apparaat een 3000mAh-batterij heeft, is het raadzaam om te gaan voor een accu met twee of drie keer de capaciteit, dus 6000 of 9000 mAh.
Als een apparaat een volle accu heeft en dan toch blijft laden, is er een kleine kans op oververhitting en dus op brand. Daarom is het 's nachts opladen van bijvoorbeeld je smartphone niet verstandig. Je kunt het apparaat beter opladen terwijl je een oogje in het zeil houdt.
Je laadt een powerbank op in het stopcontact. Dit doe je met dezelfde lader als die van je smartphone. De kabel waarmee je de powerbank oplaadt, wordt bij de powerbank geleverd. Dit is vaak een USB naar micro USB aansluiting.