Het proces om linnen te maken is vele malen milieuvriendelijker. Weinig water, geen pesticiden en de gehele plant wordt verwerkt tot linnen. Er wordt niets weggegooid. Het proces is wel arbeidsintensiever, dat is ook de voornaamste reden dat linnen duurder is dan katoen of andere textielsoorten.
Wel is het productieproces van linnen stoffen een arbeidsintensiever proces dan die van katoen. Vandaar dat linnen vaak ook duurder is dan katoen!
Linnen is de meest duurzame stof ter wereld en zo'n 30% duurzamer dan katoen. De vezel van linnen is dikker en vaak langer dan de katoenvezel. Dit maakt de stof sterk en duurzaam. Ook is linnen minder strak geweven dan katoen.
Linnen wordt gemaakt uit vezels van de vlasplant. Ook linnen heeft een groot vochtopnemend vermogen. Linnen voelt net wat koeler aan dan katoen en is iets sterker.
Samen met natuurlijke bastvezels zoals hennep, is linnen duurzaam en een van de stoffen met de laagste ecologische voetafdruk. Deze impactkaart van Milieucentraal laat dit ook mooi zien.
Linnen heeft een hoge slijtvastheid, het gaat langer mee dan katoen. Linnen ademt. Hierdoor is het lekker koel in de zomer en warm in de winter. Linnen kan 20 procent van zijn gewicht aan vocht absorberen zonder dat het klam aanvoelt.
Linnen heeft de bijzondere kwaliteit dat het de warmte van je lichaam reguleert. Bij warm weer ademt de stof en zorgt linnen er zelfs voor dat de lucht tussen de stof en het lichaam koeler is dan de lucht in de omgeving. De vezels van linnen kunnen veel vocht opnemen, zonder dat de stof vochtig gaat aanvoelen.
Hoewel katoen ook vaak in de winter wordt gebruikt, is linnen een echte zomerstof. Dat komt omdat dit van alle materialen misschien wel de meest koele is. Linnen laat lucht door en neemt heel goed vocht op.
De ideale, lichte zomerstof: linnen
Linnen is voor bloedhete zomers de lekkerste stof.
Linnen is ook sterker dan katoen. Het is een ventilerende stof, het voelt koel aan de zomer en warm in de winter. Je lichaam blijft op temperatuur waardoor je ook snel in slaap zult vallen. Door de structuur van het stof gedijt huisstofmijt niet op linnen.
Een kenmerk van linnen is dat het glad en glanzend is en kreukt. Het is ook sterk en elastisch, vormvast, luchtig, vocht absorberend en vuil afstotend. Het vervaardigen van garen uit vlas vraagt veel voorbewerkingen die het garen duur maken; daarom wordt linnen vaak gemengd met katoen of een andere stof.
De natuurlijke stof linnen kun je goed wassen in de wasmachine. Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen. Linnen is een sterke stof, nog sterker dan katoen, maar het kreukt wel sneller.
Het fijnste beddengoed is de volgende combinatie: een percal geweven hoeslaken in combinatie met een satijn geweven stof voor je dekbedhoes. Het percal geweven hoeslaken is sterk en kan tegen wrijving. Houd je van glad en glanzend? Dan is satijn een goede keuze.
Maar waarom is dit? En produceert Egypte écht betere katoen? Egyptisch katoen wordt met de hand geplukt, wat de hoogste niveaus van zuiverheid garandeert. Bovendien geeft handmatig plukken geen stress op de vezels – in tegenstelling tot mechanische plukjes – waardoor de vezels recht en intact blijven.
Statistisch gezien is het krimppercentage in linnen producten 10-15% als het een draaibeurt krijgt in de hete droger, terwijl het slechts 4-5% krimpt als het natuurlijk gedroogd wordt. Linnen droogt van nature heel snel. Centrifugeren kan dus heel kort gehouden worden en kan überhaupt niet nodig zijn.
Zweet je sneller van synthetische stoffen dan van natuurlijke stoffen? Over het algemeen zweet je inderdaad sneller door synthetische stoffen als het buiten warm is of als je gaat sporten. Dit komt omdat synthetische stoffen meestal een isolerende eigenschap hebben. Ze nemen weinig vocht op.
In natuurlijke, plantaardige materialen zweet je het minst. Ga daarom voor katoen of linnen. Deze materialen zijn lekker luchtig omdat ze ademen, hierdoor zweet je minder en is het dus een betere optie dan synthetische materialen. Ga voor een leuke linnen broek of een luchtig jurkje van dunne denimstof.
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
Belgian Linen is een geregistreerd handelsmerk van de Belgian Flax and Linen Association, een handelsvereniging die bedrijven vertegenwoordigt die vlas kweken en transformeren in België. Sinds 1960 overziet en coördineert de vereniging het Belgische Linnen handelsmerk.
Linnen stoffen hebben meer complexiteit dan katoenen, omdat de stof minder egaal is. De stof heeft een duidelijke structuur, die zelfs goed voelbaar is. Hierdoor oogt de stof warmer.
Katoenen kleding is één van de favorieten tijdens warm weer. De stof staat bekend om het ademende effect en vangt nauwelijks hitte op. Ideaal om je koel te houden tijdens de warme dagen. Nog een mooie bijkomstigheid: katoen trekt vocht weg waardoor je minder kans hebt op vervelende zweetplekken.
Linnen is bij uitstek een stof die past bij de zomer. De natuurlijke uitstraling en de temperatuurregulerende kwaliteiten van de stof maken het de ideale stof voor de warmere dagen. Linnen is een natuurproduct met bijzondere eigenschappen en staat bekend als milieuvriendelijke stof.
Plantaardige materialen, zoals linnen staan bekend om hun 'verkoelende' eigenschappen. Dat geldt dus ook voor katoen, hennep, ramee, viscose en lyocell. Plantaardige vezels bestaan alle voor het grootste deel uit cellulose en geven warmte (maar ook de kou) gemakkelijk door.
Nog zo'n duurzame en natuurlijke stof is linnen. Denk aan een linnen broek of hemd, dat geeft een zomers gevoel! Linnen wordt al eeuwenlang gemaakt uit vlas. Het gebruik van linnen gaat zelfs terug tot 8000 voor Christus.