Zelfkennis en zelfinzicht kan grotendeels alleen verkregen worden door de omgang die je hebt met andere mensen. Sociale contacten zijn belangrijk om je zelfkennis uit te breiden zodat je meer inzichten in jezelf kan krijgen. De reden hierachter is dat je van elkaar leert (bewust en onbewust).
Zelfontwikkeling kan op tal van manieren zoals door: studie of door een opleiding te doen wanneer het over kennis en kunde gaat. trainingen te volgen om jouw vaardigheden te ontwikkelen. coaching om uw persoonlijke ontwikkeling te versterken.
Zelfinzicht = het kennen van de eigen sterke en zwakke kanten. Weten waar de eigen interesses liggen, wat ontwikkelpunten zijn en welke doelen nog bereikt moeten worden. Je onderzoekt waar je goed en minder goed in bent.
Zelfkennis is het vermogen om de eigen denkwijze, de mogelijkheden en de onmogelijkheden van de eigen geest en van het eigen lichaam te kunnen inschatten en daar rationele conclusies uit te trekken. Het wordt ook wel 'intra-persoonlijke intelligentie' genoemd (zie Howard Gardner).
Zelfinzicht is de basis voor persoonlijke ontwikkeling. Het gaat over het kennen van je eigen gebruiksaanwijzing. Je ontdekt als het ware jezelf en met dat inzicht ben je in staat beter leiding te geven aan je leven. Een must voor iedereen die zich als professional verder wil ontwikkelen!
Zelfbewustzijn is de beleving van de eigen identiteit, dus van wie we zijn, wat we doen, denken, voelen of hebben meegemaakt. Zelfbewuste mensen stemmen hun keuzes af op wat zij werkelijk nodig hebben, of op wat zij juist niet nodig hebben. Zij zijn zich bewust hoe patronen invloed hebben op hun dagelijks leven.
Iemand die moeite heeft om zijn zelfbeeld overeen te laten stemmen met het beeld dat zijn omgeving van hem heeft, kan je zeker aanleren waar hem de crux zit. En hoe hij deze beelden beter op elkaar kan afstemmen. Dan begin je met hem uit te leggen dat mensen alleen maar je buitenkant zien.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Wat zijn de mogelijkheden als je zelfstandig aan je persoonlijke groei wilt werken? Cursussen, trainingen en opleidingen. Als je er door zelfinzicht achter bent gekomen wat je nodig hebt, kun je op zoek gaan naar geschikte cursussen en trainingen. Misschien wil je zelfs wel een hele opleiding doen.
Je identiteit vormt zich door niet alleen hoe je bedraad bent, maar ook ervaringen in het verleden, de boodschappen van je ouders en belangrijke anderen. Wie je bent is ook 'je bewustzijn van jouw doen, denken en voelen'. Door je hiervan bewust te zijn, kan je bewuste keuzes maken.
'Zelfkennis is het begin van alle wijsheid', aldus Socrates.
Bij zelfwaardering gaat het om jouw waardering voor jezelf. En dan je waardering voor alle kanten van jezelf: je karaktereigenschappen, je vaardigheden, je normen en waarden, je uiterlijk en je sterke én zwakke kanten. Je zelfwaardering heeft veel impact op het vertrouwen dat je in jezelf hebt.
Hard skills zijn vaardigheden die je nodig hebt om de functie goed te kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde technische vaardigheden zoals het beheersen van een computerprogramma.
Door die narcistische krenking zijn ze ook vaak in conflict met anderen. Mensen met een narcistische persoonlijkheid willen dat alles gaat zoals zij dat voor ogen hebben en kunnen woedend worden als iemand hen tegenspreekt of kritiek geeft. 21. Hebben geen berouw en doen niet aan zelfreflectie.
Verminderde empathie komt met name voor bij traumatisch hersenletsel ,maar wordt ook gemeld na een beroerte /CVA en na degeneratief letsel, denk bijv. aan Frontotemporaal degeneratie FTD e.a.
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf belangrijker dan anderen.
Een vergroot zelfbewustzijn heeft een positieve impact op je mentale, emotionele, lichamelijke en spirituele gezondheid. Je wordt minder snel emotioneel, staat standvastiger in het leven en kan met een milde blik naar jezelf kijken.
Mensen met sociale fobie hebben vaak een verhoogd zelfbewustzijn. Dit betekent dat ze zich vooral richten op zichzelf en wat er in zichzelf omgaat en wat ze voelen. De therapie richt zich er op dat mensen leren hun aandacht meer naar 'buiten te richten'.