verminderd gevoel, verlammingsverschijnselen langs één kant, verlies van spierkracht, scheefstand van de mond,epileptische aanvallen,bewusteloosheid,vergrote pupillen.
Een hersenbloeding treedt plots op: in enkele seconden tot minuten krijgt u last van onderstaande symptomen. Belangrijk is om heel snel vast te stellen dat het inderdaad om een hersenbloeding gaat. De doeltreffendheid van de behandeling vermindert immers naarmate de tijd vordert.
Bij een hersenbloeding kan er plotseling zeer ernstige hoofdpijn ontstaan. De pijn is zo heftig dat duidelijk is dat medische hulp dringend nodig is. Je kunt ook een epileptische aanval (toeval) krijgen. Verder kun je misselijk zijn of niet goed aanspreekbaar.
Meestal merkt de patiënt op het moment van bloeding acute hoofdpijn en nekpijn, waarbij bovendien bewusteloosheid kan optreden. Vaak is er ook misselijkheid en moet men overgeven. Soms treden er ook epileptische trekkingen van de ledematen op of zijn er acute verlammingsverschijnselen.
Hoe kun je het herkennen? Kenmerkend voor een hersenbloeding is de plotse, zeer hevige en ondraaglijke hoofdpijn. Deze hoofdpijn gaat gepaard met tekenen zoals misselijkheid, braken, lichtschuw en nekstijfheid.
Meestal geeft een aneurysma geen symptomen en wordt deze toevallig gevonden op een hersenscan. Soms kan een aneurysma, afhankelijk van de plaats en grootte, wel neurologische klachten geven door de druk op nabijgelegen hersen- of zenuwweefsel: Spraakproblemen. Dubbel zien.
De belangrijkste klacht is hevige hoofdpijn. Daarnaast kunnen klachten optreden die ook voorkomen bij een herseninfarct of -bloeding. Zoals een scheve mond, verwarde spraak, lamme arm, evenwichtsstoornissen, dubbelzien, epileptische aanvallen, buiten bewustzijn raken en in coma raken (zeldzaam).
Een hersenbloeding kan ontstaan door een door een zwakke plek in de bloedvaten (aneurysma) of misvorming in de bloedvaten (arterioveneuze malformatie, AVM) of door hoge bloeddruk. Maar een bloeding kan ook komen door een ongeval of door een zeldzame bloedziekte.
Het bloedpropje sluit het bloedvat even helemaal af. Een deel van de hersenen krijgt even te weinig bloed en daardoor te weinig zuurstof. U krijgt hierdoor klachten, zoals een verlamde arm, een verlamd been, een scheve mond, problemen met praten, niet goed zien of minder gevoel in uw gezicht, arm of been.
De aandoening komt niet vaak voor. Er zijn ongeveer duizend patiënten per jaar in Nederland. Dit type hersenbloeding treedt vooral op tussen het veertigste en vijftigste levensjaar. In principe is deze aandoening niet erfelijk, maar in sommige families kan de kans op een aneurysma verhoogd zijn.
Behandelen bloeding ín de hersenen
Aan een bloeding in het hersenweefsel (ICH) is vaak weinig te doen. Het is afwachten tot de bloeding stopt. Wel is het direct nodig om te stoppen met gebruik van bloedverdunners, om de bloeding gemakkelijker te laten stoppen. Je krijgt bloeddrukverlagers als je bloeddruk te hoog is.
Kun je een hersenbloeding voorkomen? De allerbelangrijkste risicofactor voor hersenbloedingen is een hoge bloeddruk. Aan die risicofactor kan je vaak zelf wel wat doen, met name door niet te veel zout gebruiken en soms ook door medicijnen.
Een snelgroeiende of grote tumor veroorzaakt drukverhoging in de hersenen. Een gevolg van drukverhoging kan hoofdpijn zijn. Dit krijg je vooral bij activiteiten die zelf ook de druk laten toenemen, zoals bukken, niezen of persen. Soms gaat de hoofdpijn samen met misselijkheid en overgeven, vaak vroeg in de ochtend.
Duidelijk voorbeelden zijn een beroerte (herseninfarct) door een plotse afsluiting van een bloedvat of een hersenbloeding doordat een bloedvat knapt. Vaatschade kan echter ook sluipend en ongemerkt ontstaan, bijvoorbeeld door mini-herseninfacten, en dan voor de patiënt zomaar 'ineens' cognitieve klachten geven.
Perioden van langdurige psychologische stress kunnen leiden tot cerebrovasculaire accidenten (CVA). Dit schrijven wetenschappers van de universiteit van Göteborg onder leiding van Katarina Jood in een publicatie op de website van BioMed Central Medicine.
Hart- en vaatziekten komen vooral voor bij mensen boven de 50 jaar. Maar ieder jaar krijgen toch ongeveer vijfduizend mensen tussen de 18 en 50 jaar een beroerte, dus een herseninfarct of hersenbloeding.
De overlevingskans na een herseninfarct is hoger dan na een hersenbloeding. Herseninfarct: 80% kans op overleving na 1 maand. Hersenbloeding: 60% kans op overleving na 1 maand. Van de overlevenden met een hersenbloeding heeft ongeveer 50% nog last van een ernstige invaliditeit.
Bij een hersenbloeding knapt een bloedvat en loopt er bloed in de hersenen die daardoor onder druk komen te staan. Bij een herseninfarct is sprake van een verstopping van een van de bloedvaten door een bloedpropje.
Uw lichaam ruimt de bloedstolsels vaak vanzelf op. Maar u heeft wel medicijnen nodig. Een verblijf in het ziekenhuis is meestal niet nodig. Vroeger werd de eerste dosis bloedverdunners via een infuus gegeven.
De oorzaak van een herseninfarct is meestal een bloedklonter (trombose) die een slagader in je hoofd of je hals afsluit. De klonter ontstaat dan ter plekke in je slagader. Meestal is die aangetast door slagaderverkalking. Een bloedklonter kan ook op een andere plaats ontstaan, bijvoorbeeld in je hart.
Vanaf 65 jaar neemt de kans op het krijgen van een aneurysma toe. Mannen hebben een grotere kans op een buikaneurysma dan vrouwen. Je kans op een aneurysma van de buik is groter als je een andere aandoening hebt zoals Marfan of reuma.
Onderzoek en diagnose
We kunnen zien of u een aneurysma hebt met een ct-scan en een Duplex-onderzoek. CT-scan van de buik: Een ct-scan van de buik is een onderzoek waarbij met behulp van röntgenstraling de organen en de bloedvaten in de buik worden afgebeeld.