Spaghetti is een sliertvormige pasta soort. De lengte van spaghetti is ongeveer 25 centimeter. De dikte van spaghetti kan verschillend zijn, maar de meeste spaghetti is ongeveer 2 millimeter dik. Dit zijn de afmetingen van een normale spaghetti.
Capellini is de dunste pasta van dit type met een diameter van minder dan 1 mm. Ze worden ook engelenhaar genoemd. Deze pasta komt uit Italië, is gemaakt van de beste griesmeel van durumtarwe, maar zonder eieren.
De dikke Spaghetti, Spaghettoni genoemd, is een dikkere variant van een grote klassieker. Spaghettoni is lang en rond en de naam betekent “stukjes touw” in het Italiaans.
Lange pasta, die hol is. Misschien wel de bekendste pastasoort ter wereld. Lange, dunne pasta, die niet hol os Afhankelijk van de dikte heet deze deegwaren: fidelini of capellini, vermicellini, vermicelli of spaghetti.
Linguine (meervoud van Italiaans: linguina, tongetje) vormen een langwerpige soort pasta met een lensvormige doorsnede, gemaakt van durumtarwemeel. Ze zijn breder dan spaghetti en lijken op fettuccine, maar zijn smaller en worden ook wel bavette of trenette genoemd. Een dunnere versie heet linguettine.
De Spaghetti van Grand'Italia komt dus als winnaar uit de bus en kan met een 8,6 met recht een goede spaghetti genoemd worden. De echte Italiaanse Barilla doet het ook niet slecht en wordt tweede in de test.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Spaghettini, een dunnere versie van Spaghetti, komt net als Spaghetti oorspronkelijk uit Napels. Spaghettini is één van de belangrijkste ingrediënten van de dagelijkse Italiaanse keuken en weet zich te transformeren tot een specialiteit met een hoge gastronomische waarde.
Pasta all'uovo betekent: pasta gemaakt met eieren. Bij pasta all'uovo zitten er eieren door het pastadeeg heen gekneed. Hier wordt vervolgens de pasta van gemaakt. Pasta all'uovo betekend dus niks anders dan pasta gemaakt van pastadeeg waar eieren doorheen zitten.
Welke pasta je gebruikt is afhankelijk van het soort recept. Bij een gerecht met een saus kies je vaak voor holle pasta of geribbelde pasta, de pasta rigate. De holle pasta's worden daarbij gevuld met de saus en de pasta rigate zorgt ervoor dat de saus goed hecht.
Pici, dikke met de hand gerolde lange pasta uit Toscane. Pizzoccheri, soort tagliatelle uit Noord-Italië Rijstmie, soort mie. Risoni, lijkt op rijst en is gemaakt voor soep.
Dunne pasta's als spaghetti en linguine gedijen het beste met een lichte saus op basis van olie: een pesto bijvoorbeeld. De allerdunste pasta – capellini – doet het goed met een lichte tomatensaus of een sausje op basis van zeevruchtenjus. Korte pasta zoals farfalle is ideaal voor een pastasalade.
Op het oog is het enkel de vorm die het verschil maakt tussen spaghetti en macaroni. Macaroni zijn de bekende elleboogjes en spaghetti zijn de lange rechte slierten.
Er zijn producenten die nummer gebruiken om de dikte van spaghetti aan te geven. Je ziet dan op de verpakking staan: spaghetti #1,#2, etc. Het vervelende is dat er geen algemene regel geldt voor de dikte van spaghetti. Elke producten kan dus een andere dikte hanteren bij een verschillend nummer.
Korte pasta vormen zijn vaak gedraaid of getwist of het zijn holle pasta soorten. Deze hebben allemaal de praktische eigenschap om saus te 'vangen' in hun vorm. Daarom passen onder andere fusilli, penne en farfalle uitstekend bij sauzen met stukjes vlees, vis en groente erin.
Platte spaghetti noemen we daarom ook wel linguine. De pasta is niet helemaal plat waardoor het een ovaalachtige vorm heeft. Door de vorm is het lastiger om deze soort vers te maken dan andere lintvormige pasta's. Deze pastavorm is erg populair zowel in Italië als in Nederland.
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.
Pomodoro is Italiaans voor tomaat, meervoud, pomodori. Pomodoro is een verse tomatensaus uit de Italiaanse keuken die vaak bij pastagerechten warm geserveerdt wordt.
Breng het water aan de kook en voeg de pasta toe als het water kookt. Kook de pasta gedurende 8 minuten. Giet het water af en serveer de pasta "al dente" (beetgaar) met uw favoriete saus. Voor een zachtere pasta, langer koken.
Deze heerlijke kleine balletjes van griesmeel van harde tarwe en water zijn typisch voor de Sardijnse keuken.
Een gemiddelde fettuccine is ongeveer 3mm breed. Fettuccine worden ook vaak gebruikt voor speciale pasta varianten. Onze fettuccine vind je met basilicum, funghi, met eieren of gemaakt van spelt tarwe.
Conchiglie is de Italiaanse naam voor schelpjespasta. Deze pasta bestaat in twee varianten: glad of geribbeld. Allebei heerlijk, maar onthoud dat saus beter aan pasta met ribbels (rigate) blijft plakken. Grote conchiglie bestaat trouwens ook, dan heten de schelpen conchiglioni.
Hoeveel spaghetti kook je per persoon
De hoeveelheid spaghetti die je per persoon moet koken is 125 gram. Als we het hebben over 125 gram, bedoelen we het gewicht van de pasta voordat deze gekookt is. Weeg dus voordat je gaat koken 125 gram spaghetti af en doe deze vervolgens in het water.
Reken gemiddeld op zo'n 100 gr droge pasta per persoon. Voor kinderen voorzie je best iets minder, zo'n 80 gr per persoon. En voor grote eters neem je je voorzorgen en voorzie je rond 120 gr per persoon.
Hoeveelheid pasta per persoon bepalen
De vuistregel is hierbij ongeveer keer 2,5. Oftewel 100 gram ongekookte pasta is zo'n 250 gram gekookte pasta. Gemiddeld genomen kook je als je pasta kookt zo'n 75 tot 125 gram ongekookte pasta per persoon.