Was courgette, schillen hoeft niet. Snijd het kroontje en het kontje eraf en verwijder lelijke plekjes. De zaadjes kun je gewoon eten. Hele grote exemplaren zijn soms wat vezelig en draderig in de kern: verwijder in dat geval het middelste gedeelte.
Voor zover ik weet is er ooit één persoon overleden aan een giftige courgette. Dat was een Duitse man die is overleden nadat hij een courgette uit zijn eigen moestuin had gegeten. In die courgette zat extreem veel cucurbitacine: een gif dat van nature voorkomt in alle komkommerachtigen (Cucurbitaceae).
Zaad kweken
Voor het verkrijgen van zaad voor nieuwe teelt dient de courgette helemaal uit te groeien aan de plant. Ze worden erg groot en verharden en de schil verkleurt. Haal de zaden uit de courgette en gooi de rest van de courgette weg. Oogst alleen de bolle volgroeide zaken.
Dit moet je weten voor de oogst
Een niet-bevruchte vrucht kun je herkennen aan een puntig uiteinde, meestal wordt deze door de plant afgestoten. Die kun je ook zelf weghalen, net als eventuele te grote bladeren.
Helaas is het niet zien of een courgette bitter en dus giftig is, maar je kunt het natuurlijk wel proeven. Neem gewoon een heel klein hapje, rauw. Is het bitterder dan je gewend bent? Spuug het uit, gooi de rest op je composthoop of in de groenbak en behandel de rest van de oogst van die plant als siergroente.
Cucurbitacine is een soort giftige stof die voorkomt in komkommerachtigen. In de meeste courgettes komt deze stof amper voor, maar door kruisbesmettingen kan het soms wel eens voorkomen. Wanneer je teveel van die stof binnenkrijgt, loop je risico op misselijkheid, overgeven en diarree. Geen pretje, dus.
Waarom goed voor je? Courgettes zijn niet alleen lekker, maar ze zitten ook boordevol goede dingen. Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C.
De vrouwelijke bloem zit vast aan een mini-courgette, de mannelijke courgettebloem niet (maar aan een dun steeltje). De mannelijke courgettebloem wordt iets groter en kan je daardoor het beste gebruiken.
Zonder bevruchting krijg je geen courgettes (of pompoenen), want dan zullen de vruchten na het sluiten van de bloem geel worden en afsterven. Dit betekent dat vrouwelijke en mannelijke bloemen dus wel ongeveer tegelijkertijd geopend moeten zijn.
Een courgette maakt net als alle andere planten uit die familie eerst mannelijke bloemen aan en dan pas vrouwelijke die de vruchten geven. Inderdaad gewoon wat geduld hebben heb ook enkele pattisons, gele & groene courgetten staan allemaal al goed aan het groeien en enkel mannelijke bloemen.
Schoonmaken. Een courgette schoonmaken doe je door de courgette te wassen en de uiteinden te verwijderen. Hij hoeft niet geschild te worden en de witte, zachte pitten kun je gewoon eten.
Leg de uitgespreide zaden niet in de zon, maar op een beschaduwde, droge plek. Een kamer binnen of in de garage, waar in ieder geval wel gelucht kan worden, is de beste plek. De droogtijd is afhankelijk van de zaden, de gemiddelde droogtijd ligt tussen de drie en zes dagen.
Blad snijden.
Vooral blad dat volledig plat op de grond ligt, beschadigd en verouderd is kan weggenomen worden. Snij niet tot tegen de stam, maar laat bladstelen van zo'n 20 cm over. De stam van courgette is te gevoelig voor rot.
Naast de bovengenoemde groenten zijn ook koolsoorten en dan met name spruitjes, asperges, aubergines, courgettes en artisjokken een goede keuze op het menu als het gaat om vochtbalans en bestrijding van vrije radicalen.
Toxiciteit. In de vruchten van deze oude gecultiveerde planten treft men occasioneel toxische stoffen aan, de zogenaamde cucurbitacines, die uiterst bitter smaken en lokaal irriterend werken. De oorzaak van het probleem is vaak de teelt van zowel pompoenen als sierpompoenen in eigen tuin.
Courgette bewaren
Bewaar de groente niet in de koelkast, maar bewaar de courgette op een koele plaats, zoals in een voorraadkast. Want vruchtgroenten zoals courgette, paprika en komkommer kunnen niet goed tegen kou. De courgette rijpt dan na en krijgt daardoor nog meer smaak. De courgette blijft 1 à 2 weken goed.
Goede rassen (naar onze mening) zijn: Black Beauty (langwerpig, zeer donkergroen, altijd goed en lekker en veel) Ronde de Nice (licht-grijzig-groen, gevlekt, rond van vorm, lekker romig, wel jong plukken) Lebanese White (ook wel White Lebanese), mijn favoriet voor soepen, een extra romige courgette)
Oogst courgettes als ze 15-20 cm lang zijn. Te grote courgettes hebben minder smaak. Ook de bloemen van de courgetteplant zijn eetbaar.
De bolcourgette heeft een diameter van 6 tot 8 cm en is verkrijgbaar in de kleuren donkergroen, lichtgroen en geel. De courgette behoort, net als de kalebas, pompoen, patisson en spaghettipompoen, tot het geslacht Cucurbita. De plant Cucurbita pepo L.
Een echte delicatesse!
Courgettes kun je in heel wat gerechten verwerken, maar wist je dat je ook de bloemen van de courgetteplant kunt eten? Courgettebloemen zijn een echte delicatesse.
De courgettebloem in de keuken
Hij smaakt licht bitter en is krokant. Je kunt de bloem ook vullen met bijvoorbeeld ricotta, Parmezaanse kaas en nootmuskaat. een ander populair gerecht is de gefrituurde courgettebloem, kies hiervoor altijd de vrouwelijke bloem.
Courgetteplanten verzetten veel werk, dus hebben veel water nodig en veel eten. Geef zeer regelmatig water, staat je courgette in een pot in de zon, dan heeft 'ie op hete dagen elke dag een hele flinke scheut nodig. Houd hem nat, maar zorg ervoor dat de wortels niet gaan rotten.
Denk jij bij courgettes meteen aan soep, ovenschotels, pasta en quiche, maar niet aan salades, broodjes en koude hapjes? Het wordt nog niet heel vaak gedaan, maar we kunnen je geruststellen: courgette rauw eten is niet enkel mogelijk, het is ook gezond en superlekker!
Courgette is een goede bron van de antioxidanten zoals luteïne en zeaxanthine. Deze twee carotenoïden vertonen krachtige anti-aging eigenschappen. Ze beschermen de cellen van het lichaam en de huid tegen schade door vrije radicalen, die anders tot vroegtijdige veroudering kunnen leiden.