Ik wens je alle liefde en sterkte in deze moeilijke periode. Mijn oprechte condoleance voor dit ongelofelijke verlies. Weet dat ik er altijd voor je zal zijn en ik wens je alle kracht toe in deze moeilijke periode. Mijn gedachten zijn bij jou en je familie.
Schrijf bijvoorbeeld niet: 'Wat erg dat jullie niet meer tijd is gegund'. Maar zeg iets als: 'Ik wens jullie zoveel mogelijk mooie momenten toe'. Of: 'Veel sterkte samen'. Ben realistisch, maar blijf positief.
“Ik hoop dat je snel weer op de been bent.Ik denk aan je en wens je alle kracht en energie toe om te herstellen.” “Geef niet op, blijf positief en weet dat je niet alleen bent in deze moeilijke tijd. Ik hoop dat je snel weer de oude bent.”
Laat de ander praten en luister zonder oordeel
Iemand die niet lekker in zijn vel zit, voelt daar vaak schaamte of boosheid over. Probeer dus vooral niet te oordelen, en erken het gevoel. Zo nodig je iemand uit om te blijven praten. Je kunt bijvoorbeeld simpelweg zeggen: “Wat vervelend dat je je rot voelt.”
Uit uw medeleven: Laat de persoon weten dat u meeleeft met zijn of haar verlies. U kunt bijvoorbeeld zeggen: "Het spijt me diep om te horen van het verlies van [naam van de overledene]." Deel uw herinneringen: Als u goede herinneringen hebt aan de overledene, kunt u die delen om troost te bieden.
Troosten kan op verschillende manieren. Je kunt een arm om iemand heen slaan, je schouder aanbieden om op uit te huilen, troostende woorden gebruiken of gewoon luisteren en iemand de gelegenheid geven zijn verhaal te doen. Het doel van troosten is niet het oplossen van het probleem, maar het bieden van steun.
Maar er zijn warme alternatieven om iemand te condoleren met een verlies: Gecondoleerd met je (moeder/vader/broer/zus)Gecondoleerd met dit verlies en enorm veel kracht toegewenst. Voor dit verdriet zijn geen woorden.
Lieve groetjes!
Dan kan diegene wel wat extra aandacht gebruiken. Laat weten dat je de ander niet vergeet en zorg voor liefde, steun, kracht en troost met een hart onder de riem kaartje. Stuur hartverwarmende groetjes naar iemand die in een zware periode zit met veel verdriet, eenzaamheid, mentale klachten of ziekte.
Met groot verdriet en diepe verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden. Met liefde ontvangen, met verdriet weer afgestaan. Wij willen jullie heel veel sterkte en kracht wensen met dit intense verdriet. Met oprechte/innige deelneming.
De riem is een band die van de linkerschouder schuin over de borst naar de rechterzijde loopt. Met het hart onder de riem steken, geven we iemand dus het hart om moedig te zijn.
Hier zijn enkele voorbeelden van troostende en bemoedigende woorden die u kunt gebruiken: Sterkte gewenst in deze moeilijke tijd.We denken aan jullie en zijn er voor jullie.Wij wensen jullie heel veel kracht toe om dit grote verlies te dragen.
Wens de persoon sterkte: geef aan dat je meeleeft en wens hem of haar kracht toe. Het kan zijn dat je echt niet weet wat je moet zeggen. Geef dat gewoon eerlijk toe. Het is absoluut niet raar dat je in eerste instantie geen woorden kunt vinden voor zulk moeilijk nieuws.
De riem was een band die schuin over de borst liep. De soldaat die onder die riem geen 'hart' heeft, heeft dus geen moed en kan niet dapper vechten. Er moet dan wat hart/moed onder de riem aangebracht worden. Het hart (dus: de moed) stop/steek je dus als het ware 'in het lichaam' van de soldaat die er gebrek aan heeft.
Iemand een hart onder de riem steken is verreweg het gebruikelijkst, maar iemand een riem onder het hart steken is ook correct. Beide formuleringen betekenen 'iemand moed inspreken'.
Rouwen betekent niet dat je de overleden dierbare los moet laten, maar dat je diegene op een andere manier een plek geeft in je leven.
Het hoeft niet ingewikkeld te zijn; een simpele boodschap zoals "Ik denk aan jou" of "Ik stuur je veel kracht en liefde" is al genoeg. Wees er voor de persoon: Laat weten dat je meeleeft en dat de persoon altijd op jouw steun kan vertrouwen. Bied hulp aan waar nodig en luister naar wat ze te zeggen hebben.
Condoleren via Whatsapp
Het is belangrijk om een passende en empathische toon aan te slaan in je bericht. Begin bijvoorbeeld met “Gecondoleerd met het verlies van [naam overledene]”. Je kunt ook persoonlijke herinneringen aan de overledene delen als je denkt dat dit gewaardeerd wordt.
Zeg tegen uw dierbare dat u het verschrikkelijk vindt en u met hem / haar meeleeft. Wens hem / haar alle kracht toe die hij /zij nodig heeft. Geef bovendien aan dat u er altijd voor hem / haar bent en dat hij / zij altijd op uw steun kan vertrouwen en hulp aan u kan vragen. N.B. Als u dit zegt, maak het dan ook waar.
Als je steun wil geven kan dat op heel veel manieren. De meeste mensen vinden praktische steun het makkelijkst. Je kunt iets doen: iemand helpen verhuizen of een boodschap doen voor een zieke ouder of vriend. Daar zijn mensen vaak al blij mee.
Deel een korte herinnering of anekdote.
In plaats van te praten over de dood of het gemis, kun je ook ingaan op het leven van de overledene. Deel bijvoorbeeld een mooie herinnering of anekdote en sluit het af met de woorden: 'Hans was een goede vent, ik denk heel graag aan hem terug.