Als je maar 1 muur laat isoleren heeft dit wel degelijk zin, je behoudt warmte die je anders door dat stuk van de constructie zou verliezen en het warmteverlies van de rest van de constructie wordt niet spontaan méér.
Een enkelsteens- of steensmuur (een muur die de dikte heeft van de lengte van een baksteen) kan eventueel ook zonder regelwerk geïsoleerd. U kunt dan isoleren door het direct aanbrengen van isolatieplaten op de binnenmuur. Deze manier van isoleren vraagt minder ruimte dan een voorzetwand.
Het isoleren van een deel van de woning vermindert de warmteverliezen door dat constructiedeel en levert energiebesparing op. Als een deel van de constructie (bijvoorbeeld de zijgevel) wordt geïsoleerd, zal er minder warmte door dat deel verloren gaan.
Gevels in slechte staat en met voegwerk van slechte kwaliteit, zoals verweerde gevelstenen, grote barsten of ontbrekende voegen, zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Een slechte gevel houdt het regenwater onvoldoende tegen.
Spouwmuurisolatie heeft een isolatiewaarde (Rd-waarde) van ongeveer 1,2. Met een voorzetwand met 4,5 tot 9 cm isolatie kun je een Rc-waarde van 3,5 bereiken. Op die manier huis houdt je huis de warmte nog beter vast. Dit is zeker aan te raden wanneer je in een hoekwoning, 2-onder-1-kap of vrijstaande woning woont.
Oplossingen voor een koude muur
Een gedeeltelijk koude muur is soms te verhelpen door de isolatie in de spouw te laten herstellen. Dat kan door na te isoleren met spouwmuurisolatie. Een andere methode om problemen met een gedeeltelijk koude muur op te lossen is de binnenmuur te isoleren met een voorzetwand.
Binnenmuurisolatie wordt meestal toegepast door gebruik te maken van een voorzetwand. Deze wordt op een houten of metalen rooster aangebracht dat verankerd is in de draagmuur. De ruimte tussen het rooster en de muur wordt met een geschikt isolatiemateriaal opgevuld.
Te veel isoleren kan niet.
Wees niet zuinig met isolatie en kies voor een laag van ten minste 20 cm (glaswol of gelijkwaardig in harde platen) of zelfs meer als het budget en de structuur van de woning dat toelaten.
Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas. We hebben in Nederland nooit veel aandacht gehad voor isolatie. Jarenlang hebben we veel warmte die we opwekten, laten vervliegen en ontsnappen.
Het is verstandig om je dak te isoleren, zelfs als de zolder niet gebruikt of verwarmd wordt. Warmte stijgt namelijk op. Dus ook de warmte van de kamers die je wel verwarmt in huis. Er gaat daarom veel warmte naar de zolder toe en met een ongeïsoleerd dak verdwijnt dat zo naar buiten.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Een luchtspouw van 5 centimeter breed heeft dezelfde isolerende werking als een laag isolatiemateriaal van 10 maal zo weinig: 5 millimeter breed. De voordelen zijn dan wel duidelijk: er is veel minder ruimte nodig en de isolatie kan stukken beter zijn.
Al kan isolatie er wel voor zorgen dat het minder heet en broeierig wordt in de zomer, wat zeker geen overbodige luxe is. In de winter kan een schuur erg koud en nat worden, wat de spullen in de ruimte kan aantasten. Zelfs als u een onverwarmde schuur heeft, zal isolatie ervoor zorgen dat de schuur warmer en droger is.
De isolatie van een gemene muur wordt het best geplaatst in de spouw tussen de twee muren. Voor een optimale geluidsisolatie dienen de rotswolplaten onderling netjes aan te sluiten. Zorg ervoor dat alle oneffenheden, zoals mortelresten, tussen de muren verwijderd worden.
Een volle muur (van 30 cm), zonder spouw dus, of een spouwmuur waar de spouw niet kan worden gevuld (bv.omdat hij niet breed genoeg is), moet je bij voorkeur aan de buitenkant isoleren. Omdat het isolatiemateriaal zelf niet waterdicht is en/of niet mooi oogt, is een afwerking vereist: pleister, een bekleding (bv.
Slecht geïsoleerde ramen zijn een grote bron van energieverlies en zorgen voor tocht en kou bij de ramen. Via een slecht afgesloten raam of enkel glas kan al snel 15% van je energie verloren gaan. Dit betekent extra energieverbruik en dus meer stookkosten. Daarnaast kan een tochtige woning zeer onaangenaam zijn.
Ook de dikte van HR++ glas zal normaliter geen probleem zijn om HR++ glas in bestaande kozijnen te plaatsen. HR ++ glas is nauwelijks dikker dan dubbel glas. Er zal dan ook voldoende ruimte in het kozijn zijn voor HR++ glas.
Zo bespaar je energie en verhoog je het comfort binnen in de woning. De wanden zullen immers minder koud hebben, wat aangenamer zal aanvoelen. Bij buitengevelisolatie verdwijnt de isolatie achter een nieuwe gevelafwerking. Vaak wordt voor buitengevelisolatie geopteerd als de gevel toch aan een opknapbeurt toe is.
Lagere CO2-uitstoot: je plat dak dubbel isoleren is ook je steentje bijdragen aan het milieu. Hoe minder energie je moet verbruiken om je woning te verwarmen, hoe lager je CO2-uitstoot. Hogere waarde van je woning: hoe beter je dak geïsoleerd is, hoe groter de waarde van je woning.
Met het na-isoleren van een geïsoleerde spouwmuur verbeter je de isolatiewaarde dus enorm. Daarnaast kan het voorkomen dat oud isolatiemateriaal wat is gaan verzakken. Hierdoor ontstaan koudebruggen en verlies je weer meer warmte. Het na-isoleren van de spouw is dan een goede keuze.
Een koude muur is, vrij letterlijk, een muur dat kouder is dan zijn omgeving. Je kan dit vaak merken door deze aan te raken of, zelf als je langs de muur loopt, kan je een temperatuurverschil voelen. Het verschil met de warmte in de ruimte is zo groot dat het snel merkbaar kan zijn.
Het isoleren van een voorzetwand
In geval van een minerale wol als isolatiemateriaal, is het aan te raden een damp-open folie te plaatsen tussen de buitenmuur en de constructie. Dit dampscherm zorgt ervoor dat de isolatie van binnen wel naar buiten toe kan ademen, maar vocht kan niet van buiten naar binnen komen.
Om de binnenmuur te isoleren tegen geluid gebruikt u het beste steenwol. Steenwol is zeer goed geschikt om geluid te isoleren. Naast steenwol doet ook glaswol het heel goed wat geluidsisolatie betreft, zeker wanneer u kijkt naar de Knauf Acoustifit glaswolplaten.