freimachen → bevrijdeen, ontlasten, frankeren, verlossen.
Alternatieven voor frankering zijn: ongefrankeerd (onbedoeld): de ontvanger betaalt voor de porto plus een boete (strafporto). ongefrankeerd (postservice): de ontvanger betaalt voor de porto aan de postbode.
De betekenis van frankeren is letterlijk: van een postzegel voorzien. Een betaling in de vorm van een zegel, om je brief of pakketje te laten versturen.
Als je een standaardbrief in Duitsland wil laten bezorgen, is dat iets goedkoper dan in Nederland: 0,70 cent tegen 0,78 cent in ons land. Maar vergeleken met tien jaar geleden zijn de portokosten in Nederland veel sterker gestegen dan bij onze oosterburen.
Den Haag - 28 oktober 2021 De postzegelprijs voor brieven in Nederland verandert volgend jaar niet en blijft net als in 2021 € 0,96.
Is je post zwaarder dan 50 gram en / of verstuur je post naar het buitenland? Dan kun je nog steeds Nederland 1 en 2 zegels gebruiken. Let er wel op dat je genoeg postzegels plakt, passend bij het actuele verzendtarief.
Ja, u kunt uw aangetekende brief naar een postbus of antwoordnummer sturen. U moet dan wel zelf de verzendkosten betalen. Stuurt u een gewone brief naar een antwoordnummer? Dan hoeft u er geen postzegel op te plakken.
Een adres op een envelop schrijven.
Op de voorkant schrijf je de naam en het adres van de persoon of het bedrijf. Daar gaat de brief naartoe. Op de achterkant schrijf je je eigen naam en adres.
Geen zorg, we bezorgen de post gewoon bij de ontvanger. Staat jouw adres (afzender) op het poststuk? Dan krijg je van ons een kaartje met het verzoek om het tekort aan postzegels te betalen.
We vroegen PostNL voor een reactie om het eens en voor altijd duidelijk te hebben: het betalen van portokosten is niet verplicht. Het gaat namelijk om een verzoek. Wellicht ontvang je nog een betalingsherinnering, maar ook dan ben je niet verplicht de portokosten te betalen.
Je plakt binnen Nederland een postzegel met het cijfer 1 op brieven tot en met 20 gram. Het cijfer 2 gebruik je voor brieven vanaf 20 tot en met 50 gram. Voor zwaardere post (350 gr - 2 kg) en/of enveloppen groter dan C4 formaat (32,4 x 22,9 cm) gebruik je de XL-zegel.
Hoewel er geen geld waarde op deze postzegels gedrukt is, hebben ze deze natuurlijk wel. De postzegel met een 1 als kenmerk is nu, anno 2021, 96 cent waard. Heb je nog oude postzegels met een 1 of 2 in huis liggen waarvoor je in het verleden veel minder betaalde, dan heb je geluk!
Tot 50 gram is 1 postzegel. Tot 100 gram 2. Jij kiest zelf of je prior of non prior post. Dat heeft niks te maken met het aantal zegels, maar met de snelheid van de bezorging.
Adressering in Nederland
Vermeld de titel bij de juiste persoon. Bij ongetrouwde koppels of bij twee getrouwde mensen die elk hun eigen achternaam gebruiken, worden in de adressering beide personen genoemd, ieder met hun eigen voorletters.
Post gericht aan een antwoordnummer hoef je niet te frankeren. De ontvanger betaalt de verzendkosten. Een postzegel plakken is dus niet nodig.
PostNL heeft natuurlijk een mooie pgina gereed staan voor al deze antwoorden, maar ook wij kunnen het u vertellen: Als u een brief stuurt naar een postbus adres dan kost het u postzegels naar gelang het gewicht van die brief. De regel geldt hetzelfde als u post stuurt naar een gewoon adres in Nederland of Buitenland.
Postbedrijf PostNL maakt het vanaf nu mogelijk om brieven te versturen zonder een postzegel. Mensen die geen postzegel bij de hand hebben, kunnen via de PostNL-app voor iOS of Android een postzegelcode van 9 cijfers en letters kopen.
Voor jouw brief naar Duitsland heb je een "postzegelwaarde 1 Europa" nodig, hetgeen overeenkomt met 79 cent.
Het wordt ook wel de Rembrandt onder de postzegels genoemd: de blauwe Mauritius. Dit pronkstuk van de Nederlandse postzegelcollectie is zeer zeldzaam en kent een waarde van tussen de 2 en 3 miljoen euro.
Deze zegels blijven het hele jaar geldig, ook als de postzegeltarieven veranderen. Oudere decemberzegels kun je ook nog steeds gebruiken. Let er dan wel op dat je genoeg postzegels bijplakt, passend bij het actuele verzendtarief. Hier zijn speciale 'bijplakzegels' voor.