Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Hij ontdekte onder meer dat de overtrekkende roerdomp 's nachts totaal anders klinkt dat een roerdomp overdag. In Vroege Vogels laat Joost van Bruggen een heel palet aan geluiden van zijn 'nachtvogels' horen. Van overtrekkende koperwieken tot de woudaap en de dodaars.
Over het algemeen maakt een steenmarter geen geluid. Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden. Wanneer er onderling confrontaties zijn, zoals in bovenstaande filmpje, gaat de steenmarter krijsen als een kat of grote vogel (papegaai).
Kenmerkend aan de aanwezigheid van de steenmarter in huis is namelijk het lawaai dat ze in huis maken door heen en weer te rennen en te spelen. Steenmarters leggen 's nachts behoorlijke afstanden af 7 tot 9 kilometer is geen probleem voor ze.
Geluid. Kenmerkend getsjilp, in veel variaties. Diverse minder bekende, maar toch kenmerkende roepen.
iNaturalist. Met iNaturalist kan je planten én dieren identificeren. Je moet wel even een account aanmaken, vervolgens kan je gemakkelijk zoeken door een foto te maken of een afbeelding uit je galerij te kiezen. De app geeft de top-10 suggesties op basis van je afbeelding en locatie.
Waar de wind ruist, het water stroomt en de vogels zingen, daar voelt de mens zich veilig. Het is een van de verklaringen voor de heilzame werking van natuurgeluiden. Het horen van tjirpende krekels en kabbelende beekjes doet ons goed, dachten wetenschappers al langer.
Karakteristiek ratelend geluid dat van ver te horen is. Vrijwel alleen in het donker (of diepe schemer) en in de broedtijd te horen: "Tjurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.... urrrrrrrrrrrrrr" Slaat ook met vleugels tegen elkaar tijdens de balts. Als de man een vrouwtje ziet, vertraagt de ratel.
Geluid. Laag fluitende baltsroep, wel echt uilachtig,"kiew-kiew-kiew". Verder veel andere roepen.
De app Warblr werkt net als Shazam, de muziekapp die uit een gigantische database nummers uit je omgeving kan identificeren. Gebruikers maken een geluidsopname met hun smartphone. De app geeft vervolgens een lijst met vogels die verantwoordelijk kunnen zijn voor het geluid.
TIP: Bij een steenmarter op je zolder hoor je een luid en duidelijk bonkend geluid. Sommigen beschrijven het als een inbreker op zolder. Vaak hoor je 's nachts ook luidkeels gekrijs van vechtende marters.
Om in het donker op insecten te kunnen jagen, maken vleermuizen slim gebruik van echolocatie: ze maken met hun stembanden korte piepjes en luisteren of deze terugkaatsen (echoën) van objecten en insecten in de ruimte om hen heen.
BirdNET. BirdNET is een app waarmee je supersimpel vogelgeluiden herkent. De app gebruikt kunstmatige intelligentie om computers zo te trainen dat zij meer dan 3000 vogelgeluiden herkennen. Neem het geluid van de vogel op en de app voorspelt welke het moet zijn.
Zo weet u vrij snel om welke vogel het gaat. BirdNET is gratis te gebruiken en is beschikbaar voor iOS en Android. Vogels zijn overal te vinden.
Vogelliefhebbers kunnen de BirdNET-app gebruiken om te ontdekken welke soort van vogel zo mooi zingt op de achtergrond. De app kan het gefluit onderscheiden van 3000 verschillende soorten wereldwijd door middel van kunstmatige intelligentie.
Muizen zijn te herkennen aan de typische piepende en krijsende geluiden.
Geluid. Helder, metalig liedje.
De steenmarter houdt niet van geuren. Daarom kun je op verschillende plaatsen geurstoffen aanbrengen zoals restjes parfum, ammoniak, bleekwater een toiletblok met citroengeur, mottenballen.
Steenmarters komen in huis via kapotte spouwmuurroosters op de grond of via het dak. Het dak kunnen ze alleen bereiken via een muur of via begroeiing die tot het dak komt. Het ontbreken van spinnenwebben in openingen is een aanwijzing dat steenmarters er gebruik van maken.
De steenmarter wordt vooral tijdens de schemer, avond en nacht actief. Overdag gebruiken ze meestal oude konijnenholen als dagrustplaats. In de winter slapen ze veel en worden ze af en toe wakker om voedsel te zoeken.