In de halve finales gaan de eerste twee rijders van de ritten in groep één door naar de A-finale, de rest van de rijders rijden in de B-finale. In de A-finale kunnen rijders, afhankelijk van het aantal deelnemers, plaats 1 tot 4 op een afstand behalen. De B-finale is dan goed voor plaats 5 tot 8.
Van elk team rijdt telkens één rijder een aantal ronden in de baan. Vervolgens komt de volgende rijder aan het einde van de bocht de baan in, waarna er afgewisseld wordt met een duw. Zo wisselen de rijders elkaar af, tot twee ronden voor het einde. De rijder die dan in de baan komt, rijdt vervolgens de race uit.
Bij shorttrack wordt echt loeihard geschaatst. Topschaatsers rijden zo'n 50-55 kilometer per uur. De schaatsers van coach Benny rijden 40-45 kilometer per uur. Deze talenten zijn echt de top-shorttrackers van de toekomst.
Rijders met een penalty worden automatisch laatste in de rituitslag. Ze mogen bij een wedstrijd volgens het "all-final"-systeem (zie wedstrijdverloop) nog wel starten in een eventuele volgende ronde, maar worden naar de lagere helft van het kwalificatieschema geplaatst.
Gele kaarten
Bij een zeer grove overtreding of onheus gedrag kun je ook een rode kaart krijgen.
Het bewust hinderen of blokkeren van een andere rijder wordt bestraft met een penalty (diskwalificatie). Een rijder die in kansrijke positie wordt gehinderd, kan worden toegevoegd aan de volgende ronde (advancement).
Shorttrack vindt plaats op een ijshockeybaan, waarop een ronde van 111,11 meter wordt uitgezet.
Voor de loting van de startvolgorde kan op basis van de resultaten van de selectiewedstrijden het deelnemersveld door het sectiebestuur in groepen worden verdeeld. Indien er een groepsindeling is, zal de groep met de beste rijders het laatst rijden. (deze bepaling is van toepassing bij alle kampioenschappen langebaan).
Shorttrack staat bekend om spectaculaire inhaalacties, waarbij onder meer binnendoor en buitenom ingehaald kan worden, vaak door de hoge snelheid met de hand aan het ijs in de bochten. De bochten worden gemarkeerd door zeven rubber blokken.
Shorttrackers dragen verplicht knie- en harde scheenbeschermers. Door een 'misslag' van een schaatser of bij een val kun makkelijk tegen zijn ijzer aanrijden. De schaatsen hoeven dan niet eens scherp te zijn om snijwonden te veroorzaken. Tevens draagt een shorttracker verplicht nekbescherming.
Shorttrackpakken aan de andere kant zijn vooral ontworpen met het oog op comfort en veiligheid. Vooral door het grote risico op valpartijen en aanvaringen tussen de schaatsers heeft de Internationale Schaatsunie ISU bepaald dat de schaatspakken van shorttracker snijvast moeten zijn.
Een glasplaat en slijpkorrels doen wonderen, strooi wat korrels op de glasplaat en beweeg de steen er overheen. De korrels slijpen de steen weer mooi vlak. De steen is vlak wanneer deze overal dezelfde kleur heeft en er weer als nieuw uit ziet.
Als je op vaste schaatsen niet goed zijwaarts afzet, dan ga je krassen in het ijs. Maar met de klapschaats is dat praktisch onmogelijk. Want als je op de klapschaats teveel met je punt afzet, als je teveel voorop hangt, dan klapt de schaats open, verlies je druk en zet je af in het luchtledige en kom je amper vooruit.
Relay (team-aflossing)
Van elk team rijdt telkens één rijder een aantal ronden in de baan. Vervolgens komt de volgende rijder aan het einde van de bocht de baan in, waarna er afgewisseld wordt met een duw. Zo wisselen de rijders elkaar af, tot drie ronden voor het einde.
Bij zowel de mannen als de vrouwen staan er traditioneel drie individuele afstanden op het programma bij de Olympische Spelen. Dit zijn de 500 meter, de 1000 meter en de 1500 meter. Daarnaast is er een relay.
De 1500 meter begint om 11.30 uur, de dweilpauze volgt na acht van de vijftien ritten.
De 5000 meter begint om 13.00 uur Nederlandse tijd.
PEKING - Irene Schouten heeft opnieuw een prachtige gouden medaille gewonnen op de Olympische Spelen. Na haar triomf op de 3 kilometer van afgelopen zaterdag was de Noord-Hollandse donderdagmiddag ook de beste op de 5 kilometer. Met een toptijd van 6.43,51, een olympisch record, was Schouten oppermachtig!
De meeste wedstrijdschaatsers dragen een bril ter vermindering van het uitdrogen van de ogen. Steeds meer schaatsers kiezen ervoor zonder sokken te rijden in zo nauw mogelijke schoenen. Dit vermindert de kans op schuiven van de voet in de schoen en dit zorgt voor meer 'contact' met het ijs.
Wedstrijdafstanden zijn op internationaal niveau 5000 meter (45 rondes) voor de heren en 3000 meter (27 rondes) voor de dames. Van elk team rijdt telkens één rijder een aantal ronden in de baan, de overige teamleden wachten in het midden.
Onder recreatieve schaatsers is de combinoor (Noren met een soort ijshockeyschoen) al jaren populair. Logisch, want deze schaats maakt schaatsen op noren voor een groot publiek toegankelijk.
PRIJS. Uiteraard kan ik niet in jouw portemonnee kijken, maar paar goede schaatsen kun je al vinden voor rond de 100 à 200 euro. Je kunt het uiteraard zo duur maken als je zelf wilt, want een paar schaatsen uit het topsegment kunnen meer dan €1.000 kosten.
Koop gerenommeerde schaatsmerken als EVO, Viking of Raps en niet bijvoorbeeld Nijdam. Geen combinoren, maar leren schoenen, met voldoende steun en goed passend (en sterke veters). Koop schaatsen dus nooit te groot. Goede schaatsen kun je kopen bij Edward Hagen Sport of Bosch Sport.