Ayran is een Turkse koude drank op basis van yoghurt, zout en water.
Ayran is yoghurt op basis van gegiste geitemelk, aangelengd met water en aangevuld met wat zout. Het smaakt in de verte als karnemelk. Het wordt ook veel gedronken in alle Turkstalige landen, het Midden-Oosten en Bulgarije.
In Bulgarije wordt deze drank gemaakt van Bulgaarse yoghurt, aangelengd met water. De smaak lijkt op die van karnemelk.
Yoghurt en water worden met wat zout in van kok tot kok verschillende verhoudingen gemengd tot ayran. Vaak gaat het om gelijke hoeveelheden yoghurt en water. Ayran kan worden opgeleukt met munt voor een extra verfrissend effect.
Het wordt gemaakt door melkzuurbacteriën toe te voegen aan warme melk. Deze bacteriën zetten de lactose in de melk om in melkzuur. Yoghurt is al stokoud en komt oorspronkelijk uit Azië (de naam 'yogurt' komt uit Turkije).
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
een drankje genaamd Ayran. Eigenlijk gemaakt van gegiste geitenmelk een soort geiten karnemelk. Dit word gedronken in het hele woongebied van de Turkse en Mongoolse nomaden. In Mongolie heet deze drank Airag en is licht mousserend en heeft een yoghurt smaak.
De zuivel wordt niet gepasteuriseerd, gesteriliseerd, gehomogeniseerd of gestandaardiseerd. RauwPower ayran is niet alleen zeer gezond maar smaakt ook nog eens erg lekker. De smaak is friszuur, een beetje zout en romig. Voedingswaarde per 100 g: Energie 208 kJ / 50 kcal.
Gezondheidseffecten. Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker.
Yoghurtdrink klint gezond, maar dat is het eigenlijk niet. Yoghurtdrink is vaak wel rijk aan eiwitten en laag in vet, maar bevat daarom vaak veel suiker. Door suiker toe te voegen kan de zure smaak van de yoghurt gecompenseerd worden. Hierdoor is ook Vifit erg suikerrijk..
We weten dat in de laatste paar jaren drinkyoghurt steeds populairder is geworden. En zit veel zink, calcium, en eiwit in, dus het is vaak gezond voor ons. Er zitten zelfs meer vitaminen in dan in gewone melk. Tijdens de fermentatie van de drinkyoghurt worden de vitamines B 1, B 2, B 6 en PP geproduceerd.
Wat is beter kefir of karnemelk? Yoghurt, karnemelk en skyr zijn voorbeelden van probiotische zuivelproducten die goed zijn voor je darmen. Maar met tot wel 61 verschillende soorten bacteriën én gisten wordt kefir gezien als een nog effectiever probiotisch zuivelproduct (4).
Kefir heeft een hoge voedingswaarde, is rijk aan probiotica en helpt bij de spijsvertering en een gezonde darmflora. Naast het bovenstaande bevat kefir nog veel meer mineralen en vitaminen. Enkele voorbeelden zijn: magnesium, vitamine C, vitamine B12, biotine, enzymen en veel vitamine K2.
karnemelk (zn): yayık ayranı
In o.a. Turkije wordt ayran genuttigd. Het drankje, gemaakt van gefermenteerde geitenmelk vind je in Mongolië onder de naam “airag”. Het is aannemelijk dat de drank in Centraal-Azië is ontstaan, het oorspronkelijke woongebied van de Turkse en Mongoolse nomaden. Airag is licht mousserend en heeft een yoghurtsmaak.
Voor de meeste bacteriën in de yoghurt is de maag te zuur. Behalve voor de probiotica. Die overleven de zure omgeving van onze maag en komen levend in onze darm terecht. Probiotica zijn van nature ook aanwezig in de darmen en belangrijk voor een goede darmgezondheid.
Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.
Volgens het Voedingscentrum maakt het voor je gezondheid waarschijnlijk weinig uit of je nu Bulgaarse, Griekse of Turkse yoghurt eet. Elke yoghurtsoort is in principe gezond, omdat het gefermenteerd is.
Net als melk, karnemelk, yoghurt en andere zuivel zonder toegevoegde suiker, past dit type zuivel prima in een gezond voedingspatroon. Het is een bron van waardevolle voedingstoffen zoals hoogwaardige eiwitten (proteïne), calcium en vitamine b12.
Laten we allereerst kijken naar het verschil in de hoeveelheid calorieën. Met de nadruk op 'verschil', want dat is absoluut aanwezig! Met respectievelijk 40, 43, en 46 kcal per 100 gram, zijn Katharos Yoghurt Grieks 0%, Jumbo Yoghurt Griekse 0,1% Vet en Milsani Griekse stijl de varianten met de minste calorieën.
Kefir wordt in de meeste gevallen gefermenteerd met koemelk. Dit heeft nog altijd de voorkeur boven water-kefir. En terecht want het geeft de drank meer voedingswaarde en romigheid. Bovendien kan water kefir aardig wat suikers bevatten.
Kefir heeft een positief effect op een huid met eczeem of acne, dat komt doordat een goede darmwerking bijdraagt aan een gezondere huid. Het kan helpen tegen astma (het heeft niet de slijmvormende werking van melk), ontstekingen en chronische vermoeidheid.
Volgens Wikipedia: "Kefir is een dik vloeibare, koolzuurhoudende en licht alcoholische melkdrank, die vermoedelijk oorspronkelijk afkomstig is uit de Kaukasus. Een vergelijkbare cultuur genaamd tara is afkomstig uit Tibet. Het wordt gemaakt met een mengsel van verschillende melkzuurbacteriën en gisten.