In pitten van steenvruchten en in de pitten van appels en peren zitten plantengifstoffen (cyanogene glycosiden) die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide (of blauwzuur). Denk bij steenvruchten aan: abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen. Slik de pitten liever niet door.
Van welke vruchten moet je wel opletten? Kersen bevatten 3,9mg amygdalin per gram, abrikozen bevatten maar liefst 14,4mg/g maar reine claudes of groene pruimen zijn het gevaarlijkst: die pitten bevatten 17,5mg amygdalin per gram.
Citrusvruchten. De pitten van citrusvruchten als citroenen en sinaasappels zijn eetbaar. Ze zouden zelfs veel vitaminen en antioxidanten bevatten. Van citroenpitten wordt bovendien lekkere olie gemaakt.
Heerlijke kersen eten en dan met het klokhuis de grond in – helaas, zo eenvoudig is het niet. De kersenpit moet eerst gestimuleerd worden om te ontkiemen. Daarvoor heeft hij een koude schok nodig. De gemakkelijkste manier om dit te doen is de kersenpitten in de vroege herfst buiten te planten.
Steenvruchten riskant
Ook het Voedingscentrum waarschuwt voor dat soort verhalen. "Wat wél bewezen is, is dat je flink ziek kunt worden door het eten van pitten van steenvruchten, zoals abrikozenpitten, perzikpitten, pruimenpitten of avocadopitten."
Kersen, appels en peren
Vooral kersenpitten zijn gevaarlijk want er zijn slechts twee kapotte kersenpitten voor nodig om een voortijdig einde aan je leven te maken. Appel- en perenpitten zijn wat onschuldiger, daarvan moet je al snel zo'n 100 gram pitten kauwen en opeten voor een dodelijke dosis cyanide.
Symptomen. Inademen: Krachtsverlies, hoofdpijn, verwarring, misselijkheid en braken, toename van de frequentie en diepte van de ademhaling, aanvankelijk versnelde hartslag en later vertraagde hartslag, ademhalingsdepressie, ademstilstand, bewusteloosheid en hartritmestoornissen.
Gifstoffen in pitten
De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
De beste pittenzak 2022 is de inatura Kersepitje Picolo kersenpitkussen, die volgens onze pittenzak test verreweg het beste scoorde op onze criteria. Zo is het inatura Kersepitje Picolo kersenpitkussen 100% natuurlijk. Je kan hem simpelweg in de magnetron opwarmen, waarna hij tot wel 45 minuten warm blijft.
Kersen ontpitten: onze hack
Haal het steeltje van de kers. Zet de kers op de opening van de fles met de bovenkant naar boven. Duw de pit met behulp van het eetstokje door de flessenhals. Klaar!
Het meeste citrusfruit (dus behalve citroenen ook sinaasappels, mandarijnen, grapefruit, etc) wordt bespoten met schimmelwerende middelen en je kunt de schil niet eten. Ook niet als rasp. Ook niet als je het fruit goed schoon geboend hebt met heet water.
Cyanogene glycosiden zijn van nature aanwezige plantengifstoffen in onder andere vlierbessen, lijnzaad, pitten van steenvruchten, bittere amandelen en cassave. Deze plantenstoffen zijn ook te vinden in de pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen en kersen en in de pitten van peren en appels.
Wel is de schil heel voedzaam en een aanrader voor lijners. De schil bevat het antioxidant chlorogeenzuur en stimuleert de vetverbranding. CITROENEN: Citroenschil en limoenschil bevatten ongeveer 5 keer meer vitaminen dan het sap van deze vruchten (!).
Als poeder kan cyaankali inderdaad in een vloeistof als water opgelost worden, weet Van Duursen. Wie het binnenkrijgt, ondervindt al binnen een paar minuten de gevolgen. "Cellen kunnen geen energie meer maken en de overdracht van zuurstof aan weefsels wordt afgeremd. Iemand die het inneemt, raakt snel bewusteloos.
Botulinetoxine is de meest giftige stof voor zover bekend. Het verlamt de zenuwen die de spieren aansturen, die hierdoor verslappen. Ca. 15 nanogram van de stof is voor de mens al dodelijk en het gif behoort daarom tot de meest gevaarlijke klasse biologische wapens.
Hollandse Kersen bevatten naast vitamines veel vezels. Die bevorderen een goede darmwerking. Als je te veel kersen eet kan het dus zijn dat je vaker naar de wc moet dan normaal. Neem dagelijkse een gezonde portie en ervaar hoe het voor u mag zijn.
Een schoon kersenpitkussen in 1-2-3
Doe je kussen in de wasmachine. Gebruik géén wasmiddel of wasverzachter: de wasbeurt moet zo neutraal mogelijk zijn. Kies voor een programma op 30 graden en gebruik voor alle zekerheid een wasnetje: als er dan toch een scheurtje ontstaat, ligt je wasmachine niet onder de pitten.
Wat is een kersenpitkussen? Kersenpitkussens of ook wel kersenpitzakken genoemd, zijn de meest gebruikte warmtekruiken. Een kersenpitkussen is eigenlijk gewoon een kussen, dat gevuld is met kersenpitten. Dit kussen kun je opwarmen in de magnetron en daarna geeft het kussen een heerlijke warmte af.
Hoelang blijft de pittenzak warm? De pittenzak blijft na opwarming zo'n 30 tot 40 minuten lekker warm. Hij blijft zich qua temperatuur aanpassen aan de omgeving en houdt dus ook de temperatuur van het lichaam aan. Het fungeert dan als een deken of sjaal.
Elk deel van de kersenboom, met uitzondering van de rijpe kersen zelf, is enigszins giftig en bevat cyanogene glycosiden.
Het cyanide-ion bindt aan een celenzym van de ademhalingsketen, cytochroom A3 waardoor het de dissimilatie blokkeert. Dat leidt in korte tijd (minuten) tot de dood. De dodelijke dosis KCN voor een volwassene wordt op ongeveer 10 mg/kg, voor HCN op 3,7 mg/kg geschat.
Volgens sommige studies is een hoeveelheid van 0,5 tot 3,5 mg cyanide per kg lichaamsgewicht reeds dodelijk. De experts van het EFSA zijn van mening dat volwassenen een grote pit (370 mg) kunnen eten zonder de veiligheidsdrempel te overschrijden. Voor kinderen is de dosis natuurlijk veel lager.
Pitten van steenvruchten zoals perziken, pruimen en abrikozen bevatten een stof die in het lichaam wordt omgezet in cyanide. Dat is een bekend en dodelijk gif. De Nederlander Gert Arts ondervond dat twee jaar geleden zelf, toen hij op het station een zakje abrikozenpitten kocht en het voor de helft opat.
Je speeksel breekt de stof amygdaline in de appelpit op, in suikers en cyanide. Ongeveer 1 milligram cyanide per kilo lichaamsgewicht is genoeg om een menselijk wezen te doden. Dat is 77 milligram voor een gemiddelde Nederlander van 77 kilo. Appelzaadjes bevatten ongeveer 0.7 milligram blauwzuur per gram.
Amandelen, die bijna altijd noten worden genoemd, zijn eigenlijk zaden en ze zijn uitermate populair in de keukens over de hele wereld. Amandelen zijn, net als cashewnoten, zeer giftig als ze niet op de één of andere manier zijn verhit.