de Schuldsaldoverzekering vergoedt geheel of gedeeltelijk het openstaande saldo van een krediet bij het overlijden van de verzekeringnemer voor het einde van het krediet; het kapitaal gedekt bij overlijden is degressief.
Als u uw lening vervroegd terugbetaalt: u kan uw schuldsaldoverzekering afkopen of behouden als 'vrije' schuldsaldoverzekering. Dit betekent dat in geval van overlijden het verzekerde kapitaal wordt uitgekeerd aan de begunstigde en niet aan de kredietinstelling.
DE WONING WORDT VERKOCHT
Je vormt de polis om tot een gewone overlijdensverzekering (zonder link met een lening). Je dekt met de schuldsaldoverzekering een nieuw krediet (de polis moet dan wel aangepast worden). Je betaalt geen premies meer en de polis wordt 'in remise' geplaatst.
Traditioneel werden de premies voor een schuldsaldoverzekering betaald gedurende 2/3 van de looptijd van de hypotheeklening. Een voorbeeld: als u een krediet afsloot voor een duur van 20 jaar, dan betaalde u de premies voor de schuldsaldoverzekering gedurende een termijn van 13 jaar.
Zolang jullie beide eigenaar zijn van de woning, moeten jullie allebei bijdragen aan de schuldsaldoverzekering. Zodra de woning verkocht werd aan één van de twee ex-partners, zal hij of zij de schuldsaldoverzekering ook voor zijn of haar rekening nemen.
Wanneer kan ik een schuldsaldoverzekering opzeggen? Net zoals bij andere verzekeringen kan je jouw schuldsaldoverzekering jaarlijks opzeggen. Je dient dan drie maanden voor de vervaldag jouw verzekeraar daarvan op de hoogte te stellen. In sommige gevallen wordt de schuldsaldoverzekering automatisch stopgezet.
Als jullie beslissen om samen de woning te behouden, dan hoeft er in principe niets te gebeuren voor de hypothecaire lening. Alles loopt verder zoals voorheen. Jullie betalen allebei de lening en blijven elk individueel verantwoordelijk voor de correcte terugbetaling ervan.
Vanaf 1 januari 2020 is er geen fiscaal voordeel meer voor de nieuw afgesloten schuldsaldoverzekeringen. Je moet de polis afgesloten hebben bij een instelling in de Europese Economische Ruimte (EER). Je moet de verzekering onderschreven hebben vóór de leeftijd van 65 jaar.
De Schuldsaldoverzekering dekt niet:
het overlijden van de verzekeringnemer na zelfmoord binnen het jaar dat volgt op de inwerkingtreding van het contract; het overlijden van de verzekeringnemer in België door deelname aan een (burger)oorlog.
Het is niet zo dat een schuldsaldoverzekering verplicht is als je een woonkrediet wilt afsluiten. Veel bankiers geven evenwel die indruk. Er bestaat geen verplichting! Niettemin kan het wel zinvol zijn om een schuldsaldoverzekering te nemen, maar dat hoeft niet bij de bank waar jij jouw hypotheeklening afsluit.
Heb je een schuldsaldoverzekering bij je huidige bank en herfinancier je nu je lening bij een andere bank? 'In dat geval kan de nieuwe bank voorstellen dat je daar een nieuwe polis afsluit om een voordeligere interestvoet op de lening te genieten', zegt Wauthier Robyns.
SparenDe schuldsaldoverzekering die u afsluit bij een woonlening beschermt niet enkel uw partner, maar ook andere erfgenamen. Alleen al daarom is ze dus ook wel nuttig voor alleenstaanden. Wettelijk bent u dus niet verplicht om bij het aangaan van een woonlening ook een schuldsaldoverzekering af te sluiten.
De bank kan weigeren om je een schuldsaldoverzekering te geven of ze kan die net heel duur maken. Het Opvolgingsbureau komt dan tussen. Het bekijkt het voorstel van je bank en schrijft een advies uit. Als je bank je nadien een contract aanbiedt, moet ze dit advies volgen.
Je hypotheek helemaal aflossen is dus in veel gevallen een prima idee. Het levert je direct lagere maandlasten op. Het geeft je zekerheid voor de toekomst en je kunt de komende jaren nog gebruik maken van de voordelen van de Wet Hillen.
Aflossen in plaats van sparen
Extra aflossen op je hypotheek is bijna altijd voordelig. De renteaftrek is altijd lager dan de hypotheekrente die je betaalt. En de spaarrente levert momenteel (bijna) niets op.
Het prijskaartje
De banken moedigen een vervroegde terugbetaling doorgaans niet aan. Ze verliezen immers een deel van hun intresten en dreigen je bovendien als klant kwijt te spelen. Daarom rekenen financiële instellingen een wederbeleggingsvergoeding aan.
Ja, een levensverzekering dekt zelfdoding, tenzij dit gebeurt binnen het eerste jaar na de inwerkingtreding van het verzekeringscontract. De wet stelt dat de levensverzekering dekking biedt in geval van zelfdoding van de verzekerde, tenzij dit minder dan één jaar na de inwerkingtreding van het contract gebeurt.
Welk bedrag is verzekerd? Het dekkingspercentage van de schuldsaldoverzekering drukt uit welk percentage van het openstaande kredietbedrag verzekerd is. Ideaal is een percentage van 100%. Zo hoeven je erfgenamen of de andere kredietnemers de lening niet meer terug te betalen als jij zou overlijden.
De schuldsaldoverzekering zorgt ervoor dat een deel van of jouw volledig openstaand krediet wordt afgelost bij overlijden. Er bestaan drie soorten regelingen binnen de schuldsaldoverzekering: 50% + 50% dekking. Bij deze regeling wordt 50% van het geleende bedrag gedekt door jezelf en de andere 50% door je partner.
Een schuldsaldoverzekering is een levensverzekering die wordt aangegaan als waarborg voor een lening. Wanneer u een krediet aangaat, kunt u een verzekering afsluiten om uw partner, uw erfgenamen of naaste familieleden in geval van overlijden te beschermen.
Je kan een nieuwe schuldsaldoverzekering aangaan of jouw bestaande schuldsaldoverzekering overdragen bij een andere maatschappij zonder tussenkomst van de notaris. Het volstaat hiervoor om het akkoord te krijgen van de financiële instelling waar jouw huidig hypothecair krediet loopt.
Hangt af van je lening! Welke prijs je moet betalen voor je schuldsaldoverszekering, hangt in grote mate af van je lening. De premie wordt immers berekend op basis van het geleende kapitaal, de rentevoet en de duurtijd van de lening. Naast het overlijdensrisico speelt ook de betalingstermijn een rol.
Bij een scheiding moeten de gemeenschappelijke schulden verdeeld worden. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan worden de schulden gedeeld, ieder krijgt de helft. Zelfs schulden, die een van jullie voor het huwelijk is aangegaan. Sinds 2012 is er op dit gebied wel het een en ander veranderd.
Uitkopen is niet verplicht. Als u ervoor kiest uw woning samen te verkopen, hoeft geen van beide partners de ander uit te kopen. Er is alleen sprake van uitkopen als één van de partners in de woning blijft wonen. Degene die blijft betaalt de vertrekkende partner een uitkoopsom.
De ex-partner die in de echtelijke woning woont kan op grond van art. 3:178 lid 1 BW de rechter verzoeken de woning voor maximaal drie jaar onverdeeld te laten.