Hoe dat komt? Simpel: door de warmte van de oven zakken de extra ingrediënten nu eenmaal naar de bodem. Ze glijden dan makkelijk door het beslag naar beneden. Met name bij een dun beslag gebeurt dit vaak.
Laagje bloem
Dit werkt natuurlijk met alles: chocolade, fruit en noten. Hierna spatelt u de ingrediënten voorzichtig door het beslag. Het laagje bloem zorgt voor extra grip, waardoor ze niet meer naar de bodem zakken.”
De reden waarom stukjes vulling naar de bodem neigen te zakken is de consistentie van je deeg. Hoe dikker, hoe minder stukjes naar beneden kunnen 'dwarrelen', maar cakedeeg is nu eenmaal erg lopend, en dan kan de zwaartekracht extra goed z'n werk doen.
heeft de cake echt niet gerezen of is hij in de oven al ingezakt? Hou rekening met het volgende: Te lang mixen van het beslag zorgt voor een compactere structuur en minder rijs. Bakpoeder: Te weing bakpoeder zorgt voor weinig of geen rijs, teveel bakpoeder zorgt voor te snelle rijs en daarna zakt de cake weer in.
Afkoelen. Laat de cake minimaal 15 minuten afkoelen in het bakblik, anders is de kans groot dat hij blijft plakken als je hem uitstort. Maar laat de cake niet helemaal afkoelen in het blik, want dan stoomt je cake.
Oventemperatuur is te laag geweest. Te kort in de oven geweest. Te veel bloem gebruikt. Laat de taart rustig bijkomen van zijn hete omgeving.
Er zijn verschillende redenen waarom een cake of cupcake plots inzakt na het bakken. Zorg ervoor dat je het beslag niet te lang mixt, waardoor het te luchtig wordt en dus inzakt bij het afkoelen. Hou er rekening mee dat de temperatuur van de oven hoog genoeg is. Maar ook het temperatuurverschil kan een reden zijn.
– Mijn appeltaart valt uit elkaar. Het kan zijn dat je deeg te droog is, voeg daarom wat meer roomboter toe. Druk de vulling ook goed aan en laat de taart afkoelen voordat je hem aansnijdt. Het deeg is gaar, maar vulling is te nat.
Op deze manier kan de warmte van het blik niet als condens terugslaan op de cake. Daarnaast is het handig om de cake (in blik) op een rooster te plaatsen zodat de warmte óók van onderen weg kan glippen. Vergeet de cake niet af te dekken met een doek om uitdrogen te voorkomen.
Prik na het bakken met een satéprikker in het midden van de cake. Is de prikker droog (er zit geen cakebeslag aan), dan is de cake gaar.
Doe dit nadat je de cake uit de oven gehaald hebt
Enkele tips: Zet je cakevorm op een rooster: zo kan de lucht er vlotjes rond circuleren. Op deze manier kan ook de bodem (waar er restjes zouden kunnen achterblijven) wat afkoelen.
Dat gaat prima. Je moet er alleen wel aan denken dat je niet 2 verschillende maten tegelijk bakt (andere baktijd) en je kunt ze eigenlijk ook niet onder elkaar zetten.
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
Het maken van de taart
Begin maximaal 2 dagen van tevoren met het vullen en decoreren van de taart, een dag van tevoren kan natuurlijk ook. Dat hangt maar net af van hoeveel tijd je nodig hebt. Op de tweede of derde dag voor de deadline haal je 's avonds de taarten en vullingen uit de vriezer.
De cake lossen
Wanneer de cake eenmaal gaar is haal je hem uit de oven en zet hem voorzichtig op een rooster. Laat hem zo 10 minuten staan, echt geduld loont. Maak nu de eventuele vastzittende randjes los met je vingers. Neem een doek of ovenwanten en schud een beetje met de vorm zodat de cake loskomt.
Wanneer de cake al is afgekoeld is het helaas niet meer mogelijk om hem opnieuw af te bakken. Het baksel moet namelijk weer helemaal opwarmen totdat de kern begint te garen. Hierdoor wordt de buitenkant te droog. Daarnaast zal de cake ook niet meer rijzen omdat het rijsmiddel is uitgewerkt.
Je kunt dit het beste doen door de cake luchtdicht te verpakken op kamertemperatuur. Zorg wel dat de cake goed is afgekoeld voordat je hem luchtdicht verpakt. Hoe kan je een cake luchtdicht bewaren? Verpak de cake in plasticfolie, aluminiumfolie, in een plastic zak of in een afsluitbare (cake)bak.
Als cupcakes net uit de oven komen zijn ze erg teer. Laat ze eerst vijf tot tien minuten afkoelen in het bakblik. Zo wordt het deeg wat minder kwetsbaar. Na die minuten kun je ze het beste op een (koel)rek volledig af laten koelen.