Het Aramees, de oorspronkelijke taal van de Arameeërs, is een Semitische taal die ooit de lingua franca van het Midden-Oosten was, maar tegenwoordig nog maar in zeer beperkte mate gesproken wordt en daarnaast nog wordt gebruikt in de liturgie van enkele oosterse christelijke kerken.
De wortels van Arameeërs (ook wel Assyriërs genoemd) liggen in het huidige Zuidoost-Turkije, op de grens met Syrië, zoals de regio Mardin. In dit deel van het vroegere Mesopotamië ontstond één van de eerste christelijke gemeenschappen ter wereld.
West-Aramees was de taal die Jezus waarschijnlijk sprak en de taal waarin een deel van de Dode Zeerollen geschreven zijn. Oorspronkelijk werd het Aramees door de Arameeërs gesproken, zij woonden in het huidige Syrië, Irak en Turkije.
Ze spreken het Oost-Aramese dialect en behoren daarmee ook tot de Oost-Syrische ritus.
Het behoort tot de noordwestelijke Semitische talen, samen met het Hebreeuws en het Fenicisch. Eigenlijk gaat het om meerdere talen, want in de loop van zijn 3200 jaar geschiedenis hebben zich verscheidene varianten van het Aramees ontwikkeld. Aramees (of varianten ervan) werd vroeger ook wel Chaldeeuws genoemd.
In Syrië worden er veel verschillende dialecten gesproken zoals het Shami (gesproken in Damascus, Homs en Hama), Noord Syrisch (gesproken in gebied van Aleppo), de geallieerde dialecten (gesproken in het kustgebergte), het dialect in Jabal Al-Arab bergen, het oostelijke dialect (gesproken in Al Hasaka en Deir ezzor) en ...
Armeens. De meeste geleerden nemen aan, dat deze taal rond 450 voor Christus ontstond. Ondanks zijn leeftijd spreken ongeveer 5 miljoen in Rusland en Georgië nog steeds Armeens als hun eerste taal.
Het nooit uitspreken van de naam van God in het jodendom is een eeuwenoude traditie die getuigt van een zeer grote eerbied voor God. Meestal verving men de naam Jahweh door 'Heer'. In het Hebreeuws is dat 'Edonai'.
De Arameeërs (Aramees: ܣܘܪ̈ܝܝܐ ܐܪ̈ܡܝܐ), ook bekend als Suryoye of Syrisch-Orthodoxen, zijn een etnische groep die inheems is tot Mesopotamië en de Levant. Het Aramese thuisland stond bekend als het land van Aram. Dit gebied strekte zich uit over het huidige zuidoost-Turkije, Syrië en Noord-Irak.
Op dit moment wonen er in Nederland zo'n 25.000 Suryoye, merendeels in Twente, c.q. Enschede, deels in Amsterdam. Ontworteld aan het Midden-Oosten moesten Suryoye zich als diasporagemeenschap herdefiniëren.
Jezus is geboren in Bethlehem. Tenminste, volgens de Bijbelboeken Lucas en Matteüs. Maar Nazareth, de woonplaats van Jezus' ouders Jozef en Maria, ligt zo'n 150 kilometer verderop.
De Bijbel is het meest gelezen boek ter wereld. Het werd over een tijdspanne van 1500 jaar geschreven door 40 verschillende mannen, oorspronkelijk in het Grieks, Hebreeuws en het Aramees.
Geboorteplaats van Jezus: Geboortekerk en pelgrimsroute, Bethlehem. Deze plek ligt 10 kilometer ten zuiden van Jeruzalem op de locatie die door de christelijke traditie als de geboorteplaats van Jezus werd aangewezen sinds de 2e eeuw na Christus.
Het Hebreeuwse alfabet bestaat uit 23 medeklinkers: א 'alef' - wordt niet uitgesproken. ב 'bet' - b / v. ג 'gimel' - g als in het Duitse 'gern'
JHWH, of Jaweh, heb je vast wel eens gehoord, dit is de Hebreeuwse naam voor God. Ook JHVH, of Jod-Hee-Waw-Hee, staat in de Hebreeuwse bijbel voor de naam God. Voeg je hier het woord 'm'kaddesh' aantoe, dan krijg je vrij vertaald de zin: 'De Heer maakt Heilig'.
Jehova(H)of (JHWH) Rapha vertaald:
met de HERE, uw Heelmeester (NBG) of de HEER die jullie geneest (NBV).
De naam 'SHEKINAH' is Hebreeuws. Shekinah is een theologische term, genomen uit de Hebreeuwse woorden SHAKEN en MISHKAM, dat “wonen, verblijven” betekent of “tabernakel”. Het staat voor de glorierijke aanwezigheid van God.
Toen sprak men hier dus Germaans. Na de volksverhuizingen, dus ongeveer rond het jaar 500 na Christus, zijn uit de Germaanse dialecten aparte talen ontstaan, waaronder het Oudnederlands. Het Nederlands is dus ongeveer 1600 jaar oud.”
Het woordje 'hè?' wordt waarschijnlijk universeel gebruikt over de hele wereld. Dat blijkt uit een nieuwe studie van drie taalwetenschappers uit Nijmegen. De sprekers van tenminste tien talen op vijf verschillende continenten gebruiken het woord 'hè?
Het Baskisch wordt echter als de oudste taal van Europa beschouwd, hoewel het eerste schriftelijke bewijs ervan uit de 15e eeuw stamt. Tegenwoordig wordt deze taal nog steeds in Zuidwest-Frankrijk en Noord-Spanje gesproken.
Religie. Van de bevolking is 87% moslim en 10% christen. In afwijking van de meeste andere Arabische landen is de islam geen staatsgodsdienst, maar wel de publieke religie en de sharia is een belangrijke bron van het Syrische recht.
Op 17 april 1946 werd de Syrische Republiek onafhankelijk. Onafhankelijk Syrië werd een seculiere republiek die, gesteund door de Sovjet-Unie, toenadering zocht tot andere Arabische landen. Van 1958 tot 1961 vormde Syrië een staatkundige eenheid met Egypte als de Verenigde Arabische Republiek (VAR).
Al twee keer eerder baarde hij opzien met aankondigingen van de wederkomst van Christus: in 2005 was het over 50 tot 75 jaar. Tien jaar terug werd het 'uiterlijk 2035'.