Als de rug van uw beha omhoog glijdt en niet in een rechte lijn ligt, is de omtrek te groot en hebt u de schouderbandjes te veel verkort zodat deze zorgen voor de lifting van de buste. De meeste steun die de beha geeft moet echter van de rug komen.
Kijk of je een cupmaat groter kan gaan, meestal kruipt je beha omhoog doordat je borsten er eigenlijk niet goed inpassen. Nog steeds de neiging om op elk moment je borsten weer op de juiste plek te schudden? Borsten komen in allerlei vormen, dus vervang je gebruikelijke push-up eens voor bijvoorbeeld een balconette.
Het middenstuk van uw beha dat tussen de beide cups zit en de eventuele beugels, moeten goed aansluiten tegen uw lichaam, vlak op de borstkast (en niet op borstweefsel). Er mag geen ruimte zijn tussen de huid en het middenstukje van de beha. Als het zweeft tussen uw borsten, is de maat niet juist.
Krul. Wanneer je je beha dubbelvouwt en de ene cup onder de andere cup verschuil gaat, wordt de beha op een verkeerde manier opgerekt. De bovenkant van de cups kunnen hierdoor naar buiten krullen.
Een verkeerde bh-maat kan zorgen dat jij niet effectief ademhaalt, zoals je eigenlijk hoort te doen. De bh beperkt de borstbeweging en daardoor krijg jij last van kortademigheid. Het grootste nadeel van een strakke bh is dat het je spieren belast. Als het dagelijks pijn begint te doen, is het tijd voor verandering.
Wanneer u extra support wilt en uw borsten ook 's nachts wilt ondersteunen, kunt u gewoon een BH dragen als u slaapt. Er zijn eigenlijk geen bewezen gezondheidsrisico's aan verbonden. Ook als u grotere cupmaten heeft en het niet prettig vinden om zonder BH te slapen, kan het slapen met een BH geen kwaad.
Je gaat er namelijk meer van zweten, waardoor je huidporiën verstopt raken en je huidirritatie kan krijgen. Er zijn zelfs onderzoeken die afraden om beha's te dragen: een onderzoek uit 2013 suggereert dat geen beha dragen juist kan voorkomen dat je borsten gaan hangen.
Maat 75B bijvoorbeeld is praktisch hetzelfde als 70C of 80A. Deze bh's hebben dezelfde 'cupinhoud', de verhoudingen zijn alleen ietsje anders. Hoe groter de bandmaat (omvangsmaat) hoe groter de cup. Andersom geldt dit ook: Kies je een omvangsmaat kleiner dan wordt ook de cup kleiner.
Maak een losse behaband strakker door de versteller vast te houden met de vingers van één hand en de voorkant van de band naar de cup te trekken met je andere hand. Terwijl de band door de versteller glijdt, zal de versteller dichter naar de behaband bewegen.
Wil je dezelfde cup behouden als die van een 85B? Dan moet je kiezen voor 90A. Stel je draagt een bh in maat 75B.
De band moet zo strak zitten dat deze niet wegglijdt, ook niet tijdens het bewegen. Bijvoorbeeld als de armen omhoog gaan. Als de band insnijdt, is de maat te klein, indien de bh glijdt of omhoog gaat op de rug dan is de omvang te groot.
Cup A en AA, minimale verschillen
Gewoonlijk gaat de cupmaat met intervallen van 2 cm omhoog, waarbij een verschil van 2 cm tussen de onderbuste en bovenbuste maten een cup A is, een verschil van 4 cm een cup B, enzovoort.
”De cup moet de hele borst omvatten en niet opzij uitsteken.” Als u een beugelbeha draagt, moet de beugel het hele onderste deel van de borst omvatten en mag hij nergens het borstweefsel klemmen. De beugel moet ook helemaal vlak op het lichaam en tussen de borsten rusten zodat de borsten worden gescheiden.
Lingerie experts geven aan dat de beha's gemiddeld acht maanden gegaan. En dat is alleen als de beha's ook goed worden verzorgd. Na deze acht maanden rekken beha's zich vaak zo ver uit dat ze de borsten niet meer de nodige ondersteuning bieden. Hoe meer beha's, hoe vaker je ze verwisselt, hoe langer je beha's meegaan.
Een BH van goede kwaliteit gaat gemiddeld 90 draagdagen mee. Dit betekent dat je met vier BH's een heel jaar vooruit kan.
De simpele oplossing om je behabandjes weg te werken bij een strapless shirt is door het bandje van je rechterschouder naar je linkerschouder te tillen en vice versa. Zo blijft je beha goed zitten en is er niemand die het ziet. Bij een haltertop heb je wel een beha nodig waarvan je de bandjes los kunt maken.
Afzakkende BH-bandjes kunnen het gevolg zijn van een niet goed passende BH. Als je een te wijde omvang draagt, kan de BH als het ware gaan kantelen. Het gedeelte op je rug kruipt omhoog en daar waar de BH daadwerkelijk moet ondersteunen, kantelt hij omlaag. Gevolg; afzakkende bandjes.
Blijf je toch worstelen met je bh-bandjes, dan is een andere bh-snit misschien de oplossing. Bij een comfortbh of een klassieke beugelbh met driedelige cups staan de bandjes bijvoorbeeld iets meer naar het midden, zodat ze minder snel zullen afzakken.
Zorg daarom dat je minimaal vier bh's in je kledingkast hebt liggen, adviseert ze. Zo hoef je ze maar één keer per week te wassen en heb je veel langer plezier van je favoriete bh. Twijfel je of je bh nog voldoende stevigheid biedt? Zo zie je wanneer het tijd is om 'm te vervangen.
1. De gemiddelde cupmaat in Nederland is cup D. Gemiddeld hebben vrouwen in Nederland cup D. Ook in Duitsland, de VS, Colombia en Venezuela is dit de gemiddelde cupmaat.
Ruim drieduizend vrouwen deden mee met de opiniepeiling en daaruit blijkt dat 7 procent van de vrouwen geen bh draagt.
De meeste borsten beginnen rond, als een soort appelvorm. Naarmate we ouder worden, neemt deze ronde vorm af en zal de borst meer peervormig worden en helaas vaak ook gaan hangen. We spreken van hangborsten als het merendeel van de borst niet meer mooi rechtop staat en de tepel (grotendeels) naar beneden wijst.
Is het slecht om elke dageen sportbeha te dragen? Als we Guster moeten geloven is het niet erg om elke dag een sportbeha te dragen, mits deze goed past. “Uiteindelijk komt het eigenlijk neer op persoonlijke voorkeur als het gaat om comfort en ondersteuning.