Hierdoor daalt de bloeddruk in de slagaders en kan een obstructieve shock optreden. In de grote aders neemt de druk echter toe, omdat het bloed niet wordt weggepompt.Hierdoor zwellen de aders in de hals (halsvenen), ook wel gestuwde halsvenen genoemd.
10.6.2 Gestuwde halsvenen
Het zal duidelijk zijn dat hoe hoger de druk in het rechter atrium, des te hoger het pulsatieniveau van de venen in de hals is. De halsvenen zijn dus 'gestuwd' als de rechteratriumdruk verhoogd is (dus bij overvulling, rechtszijdig hartfalen en bij pericarditis constrictiva of tamponnade).
Bij hartfalen pompt uw hart minder bloed rond dan normaal. U wordt snel moe als u zich inspant. U voelt zich snel buiten adem en benauwd. Uw voeten en enkels worden dikker.
Door wrijving tussen de vliezen van het ontstoken hartzakje ontstaat de heftige pijn. In het begin koorts of een grieperig gevoel. Kortademig. Kortademigheid in de acute fase is meestal toe te schrijven aan een oppervlakkige ademhaling die men onbewust toepast omdat dieper ademen toename van pijn geeft.
Hartfalen kan acuut ontstaan of chronisch zijn. Bij acuut hartfalen komen de symptomen plotseling, zoals bij een hartaanval. Bij chronisch hartfalen gaat het hart meestal langzaam achteruit en ontstaan de klachten later. Omdat we hartfalen niet kunnen genezen, gaan deze klachten meestal niet meer over.
Bij hoesten verhoog je de druk in de borstkas. Dit verbetert de bloedstroom en zo kan een hartstilstand worden voorkomen. Bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis heeft hoesten geen zin.
Wat merk ik bij een hartaanval? 3 van de 4 mensen met een hartaanval hebben een drukkend gevoel op de borst of pijn in de borst. Dit gaat niet weg bij rustig zitten of liggen. Het drukkende gevoel en de pijn zijn na 15 minuten nog niet weg.
Bij pericarditis zit er vaak meer vocht in het hartzakje dan normaal. Als het te veel wordt is dit gevaarlijk. Het hart kan zich dan minder goed vullen met bloed en pompt niet meer goed.
Uit onderzoeken blijkt dat het risico op myocarditis en pericarditis door een COVID-19 infectie groter is dan door de coronavaccins. Artsen en mensen die gevaccineerd zijn, moeten goed letten op bovenstaande klachten die kunnen wijzen op myocarditis of pericarditis.
Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is. Dit moet dan het geval zijn bij meerdere meetmomenten.
Hartfalen: Bij een hoge bloeddruk moet het hart ook steeds harder werken om het bloed rond te pompen. Je hartspier wordt dan dikker en stijver. De pompkracht neemt af en er kan hartfalen ontstaan. Schade aan andere organen: ook je ogen en nieren kunnen bijvoorbeeld schade oplopen.
Op een hartfilmpje (ECG) ziet een arts of er afwijkingen zijn in je hartritme en of je eerder een hartinfarct hebt gehad. Een afwijking op het hartfilmpje kan aanwijzingen geven dat je hartfalen hebt.
In de longblaasjes komt er zuurstof in het bloed en wordt er koolzuur afgestaan. Maar de hoge bloeddruk in de haarvaten kan de uitwisseling van gassen verstoren, er komt vocht uit het bloed in de longblaasjes en de longfunctie verslechtert. Het lichaam krijgt minder zuurstof en compenseert dat door kortademigheid.
Gemeenschappelijke oorzaken voor COPD en hartfalen zijn roken en systemische inflammatie. COPD en hartfalen zijn chronisch progressieve ziekten die elkaar in negatieve zin versterken. Cardioselectieve bètablokkers mogen wel worden voorgeschreven aan patiënten met COPD.
Cardiomyopathie is een chronische ziekte. U kunt hiervan niet genezen. De behandeling van cardiomyopathie staat in het teken van verminderen van uw klachten en voorkomen dat de ziekte erger wordt.
Op een ECG kunnen karakteristieke afwijkingen gezien worden (ST-elevatie, PR-depressie, maar geen Q-waves) en soms is op een röntgenfoto een vergroting van het hart zichtbaar. Bij echografisch onderzoek van het hart wordt vaak vocht in het hartzakje gezien.
Klachten en symptomen
Symptomen kunnen lijken op die van de griep, zoals koorts, pijn in de hartstreek, transpireren, kortademig, vermoeidheid, vocht vasthouden en spierpijn. Ook kan er sprake zijn van hartritmestoornissen. Afhankelijk van de ernst van de myocarditis kan er hartspierschade ontstaan.
Het kan al na enkele weken zorgen voor hartfalen en ritmestoornissen als het hart erg beschadigd is door de ontsteking. De vooruitzichten zijn afhankelijk van de schade aan de hartspier. Indien de patiënt ernstig hartfalen heeft ontwikkeld, is de prognose slechter en is behandeling noodzakelijk.
Een stresscardiomyopathie of takotsubo cardiomyopathie kan ontstaan na hevige stress. De klachten lijken op een hartinfarct. Mogelijk zorgen stresshormonen voor een soort tijdelijke verlamming van een deel van de hartspier. Hierdoor trekt deze minder goed samen.
Een stil infarct is een hartinfarct dat helemaal niet is herkend. Het is vaker een kleiner infarct. De klachten kunnen dan minder duidelijk zijn. Iemand denkt niet aan hartklachten of vindt de klachten niet ernstig genoeg om naar de dokter te gaan.
Signalen. De meest voorkomende klacht bij een hartinfarct is een aanhoudende drukkende pijn op de borst, die kan uitstralen naar de bovenarmen, kaken, rug en maagstreek. Je kunt hierbij ook zweten, braken of erg misselijk zijn.
De meest gehoorde klachten zijn onder andere vermoeidheid, kortademigheid en vocht vasthouden. Doordat vocht in het lichaam ophoopt. Het verzwakte hart kan de bloedsomloop minder in beweging houden, waardoor vocht niet goed wordt afgevoerd. Op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaat vochtophoping.
Over het algemeen is hartfalen een aandoening die het meest voorkomt bij mensen van 60 jaar en ouder. Toch komt hartfalen ook bij jonge mensen voor, bijvoorbeeld als gevolg van ziekte van de hartspier (cardiomyopathie) of een aangeboren hartafwijking.
Activiteiten die je hart sterker maken, zijn aerobe trainingen. Daarbij moet je denken aan fietsen, hardlopen, wandelen, zwemmen, roeien, aerobics – dat soort sporten. Experts adviseren om drie tot vijf keer per week zo'n aerobe training te doen.