Olympische ringen staan voor de hele wereld
Die werelddelen zijn Azië, Oceanië, Europa, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika tezamen. De vijf Olympische ringen symboliseren de vijf werelddelen. Noord- en Zuid-Amerika werden gezien als één continent.
De Olympische ringen staan voor 5 werelddelen: Amerika, Europa, Afrika, Oceanië en Azië. De kleuren staan ook voor: passie, vertrouwen, overwinning, ethiek en sportiviteit. De olympische ringen staan voor vijf werelddelen en symboliseren hun verbondenheid en gelijkheid in dit sportevenement.
Blauw voor Europa, geel voor Azië, zwart voor Afrika, groen voor Oceanië en rood voor zowel Noord als Zuid Amerika.
Bijna iedereen kent het symbool van de Olympische Spelen, de vijf verstrengelde ringen. Maar waar staan deze ringen eigenlijk voor? De 5 verstrengelde ringen geven de verbondenheid van de 5 werelddelen aan.
De geestelijke vader van de moderne Olympische Spelen, Pierre de Coubertin, ontwierp de vlag overigens zelf. Op het congres van 1914 werd het 20-jarig bestaan van het IOC gevierd, wat voor De Coubertin een mooie gelegenheid was om het nieuwe symbool te introduceren.
De olympische vlag werd officieel ingevoerd door het Internationaal Olympisch Comité in 1914. De vlag was eigenlijk ontworpen voor het twintigjarig jubileum van de Olympische Beweging in Parijs in 1914, maar werd bij die gelegenheid aangenomen als algemene vlag van de beweging.
De Britse tennisster Charlotte Cooper werd de eerste olympische kampioene. In 1904 werden de Spelen toegewezen aan Saint-Louis , maar geen enkele Belg waagde de oversteek van de Atlantische Oceaan.
Een ring staat voor oneindig en voor trouw. Door de ringen met elkaar te verbinden, geeft dit de verbondenheid weer. Door meerdere kleuren te gebruiken die op alle vlaggen wel minstens eenmaal voorkomt, wordt ieder land op de hele wereld betrokken bij de spelen.
Vandaag is er opnieuw een bijzonder moment: de Olympische Vlam wordt ontstoken in het eeuwenoude Olympia. Op 12 maart 2020, werd het vuur ontstoken in de Tempel van Hera in Olympia. Eeuwen geleden werden hier de oorspronkelijke Olympische Spelen gehouden.
Blauw: Symbool voor Europa. Zwart: Symbool voor Afrika. Rood: Symbool voor Amerika. Geel: Symbool voor Azie.
Moderne traditie
Het vuur is afkomstig uit Olympia – de plaats van de antieke Spelen in Griekenland – waar men een fakkel heeft ontstoken door tijdens een ceremonie het zonlicht met spiegels op de fakkel te concentreren.
Als de eerste moderne Spelen in 1896 in Athene worden gehouden, nemen er dertien landen aan deel vertegenwoordigd door in totaal 285 atleten.
Officiële data: 17 mei-12 augustus 1928; de officiële openingsceremonie vond plaats op 28 juli 1928, de sluitingsceremonie op 12 augustus 1928. Aantal sportonderdelen: 109, waarvan 13 onderdelen 'kunst'.
Vanaf dat moment zijn het IOC en dat land samen de baas over de Olympische Spelen van het toegewezen jaar. Het land dat is gekozen is vanaf dat moment verantwoordelijk over hoe de Spelen er uit gaan zien en betaalt alle voorzieningen (dus ook de medailles).
Het gewicht van de medailles is ongeveer: Gouden medaille: 556 gram. Zilveren medaille: 550 gram. Bronzen medaille: 450 gram.
Op aarde bevinden zich, gerangschikt van groot naar klein, de volgende continenten: Azië, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Antarctica, Europa en Australië.
Azië is het grootste werelddeel. Europa hangt vast aan Azië. Toch is Europa een apart werelddeel. Ook Noord- en Zuid-Amerika hangen aan elkaar vast.
Ze leren nu topografie met een eerlijkere wereldkaart die wél in verhouding is. Op deze zogeheten Peters-wereldkaart zijn Europa en de Verenigde Staten kleiner en Zuid-Amerika en Afrika groter en langer (zie kaart hierboven). Het lijkt net of de kaart is uitgerekt.
In 1937 werd de Nederlandse vlag door Koningin Wilhelmina bij Koninklijk Besluit vastgesteld. Hierin zijn de drie kleuren van de vlag omschreven: helder vermiljoen (rood), helder wit en kobaltblauw.
De eerste officiële Spelen worden in 776 voor Christus gehouden in de stad Olympia in Griekenland. Het doel van de Spelen is het vereren van de god Zeus. Daarom worden de eerste Olympische Spelen bij de tempel van Zeus gehouden.
Nog nooit zijn de Olympische Spelen in Afrika geweest (of in Zuid-Amerika). Ook voor de volgende edities zijn geen Afrikaanse steden met belangstelling. Tijdens zijn eerste bezoek als IOC-voorzitter aan dit continent hamerde Rogge hier nog eens stevig op. In 2010 wordt het WK Voetbal in Zuid-Afrika gehouden.