Als resident in Spanje bent u volledig onderworpen aan de Spaanse personenbelastingen. En dit op uw wereldwijde inkomen en wereldwijde vermogen. Dit betekent dat u niet alleen belast wordt op uw Spaanse inkomsten en bezittingen, maar ook op uw inkomsten en bezittingen in andere landen, zoals België.
Waarom resident worden? Het wel of niet resident zijn heeft te maken met uw rechten en plichten in Spanje, maar ook met de vraag waar u uw belastingen dient af te dragen.
Indien u meer dan 6 maanden per jaar in Spanje verblijft, wordt u als fiscaal resident beschouwd zelfs wanneer u nog geen residentie vergunning heeft aangevraagd. In Spanje is de inkomstenbelasting progressief, lopende van 19 tot 45%.
Zoals gezegd, als je langer dan drie maanden aaneengesloten in Spanje woont, wordt je gezien als vaste inwoner, een residente permanente. Je bent dan wettelijk verplicht je in te schrijven in het Registro de Residente Permanente, het “Register van Permanente Inwoners”.
Langer dan 3 maanden
Indien u langer dan drie maanden in Spanje verblijft, dient u zich in te schrijven in de Oficina de Extranjeros of de Comisaria de Policía van de provincie waar u verblijft. U kunt daar een verklaring van inschrijving (certificado de registro) aanvragen.
Het aanvragen van een NIE-nummer bedraagt slechts € 9,64.
Deze jaarlijkse belasting, genaamd IBI, wordt door de gemeente waar u woont geheven. In de provincie Valencia innen SUMA kantoren deze belasting. Vrijwel iedere gemeente heeft een eigen SUMA vestiging.. De meeste mensen doen de betaling via een automatische incasso, om een boete te voorkomen bij te late betaling.
Wanneer u in het buitenland werkt, bijvoorbeeld doordat u emigreert, bent u niet meer verzekerd voor de AOW. Voor ieder jaar dat u niet verzekerd bent, wordt uw AOW met 2% gekort. Dit kunt u voorkomen door u vrijwillig te verzekeren voor de AOW.
Onverwachte belasting. Als je in Spanje een huis koopt van iemand die niet in Spanje woont, ben jij verantwoordelijk voor de meerwaardebelasting die de verkoper moet betalen. Het kan je een aardige bom duiten kosten als je dat niet weet.
Wonen in Spanje is goedkoper dan wonen in Nederland. De huurprijzen en de prijs van levensmiddelen liggen een stuk lager dan bij ons. Het leven in Spanje een stuk goedkoper dan we in Nederland gewend zijn. De gemiddelde huurprijs en de kosten voor je levensonderhoud zijn lager dan in Nederland.
ING is de beste bank van Spanje volgens de meer dan duizend deelnemers aan de vierde editie van de HelpMyCash Awards . De oranje entiteit heeft een gemiddelde score van 4,4 op vijf behaald en is daarmee voor het tweede achtereenvolgende jaar de bank die door Spaanse consumenten het best wordt gewaardeerd.
De publieke gezondheidszorg is gratis voor bijna iedereen die in Spanje woont. Als je medische zorg nodig hebt ga je naar een gezondheidscentrum, een Centro de Salud. Hier werken meestal verschillende huisartsen en verpleegkundigen. Je wordt er geholpen door de huisarts die op dat moment beschikbaar is.
De kosten bovenop de aankoopprijs variëren vandaag tussen ongeveer 12,3 en 14,3%. Dit afhankelijk van in welke regio wordt aangekocht en of er al dan niet gekozen wordt voor een nieuwbouwwoning of een bestaand pand. De prijs van 1459,30 Euro/m² is de prijs die er gemiddeld betaald wordt voor een woning in Spanje.
Het gemiddelde jaarsalaris (in 2021) in heel Spanje is volgens het onderzoek 24.555 euro bruto (LET OP: dit is gemiddeld en dus niet het meest voorkomend).
Als resident ingeschreven staan in beiden landen is niet toegestaan, dus woonachtig zijn in Nederland b.v. en tegelijkertijd in bezit zijn van een “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” (Spaans groen kaartje of A4), waaruit blijkt dat de persoon resident is in Spanje..
Aan uw opgebouwde pensioen verandert echter niets, u heeft hier ook in het buitenland gewoon recht op. Daarnaast is het vaak zelfs mogelijk om uw pensioen vrijwillig voort te zetten in het nieuwe land waar u gaat wonen. Tot slot moet u wel gewoon belasting betalen over uw AOW, pensioen en mogelijke inkomsten.
MADRID – De Spaanse makelaar DonPiso heeft een analyse gemaakt wat betreft de gemiddelde prijzen van vakantiewoningen langs de Middellandse Zee. Daaruit is gebleken dat een woning in de regio Murcia het goedkoopste is en de Costa del Sol het duurste om te kopen.
Voor Spanje is er geen sprake meer van een "belastingparadijs / haven" wanneer overeenkomsten zijn gesloten om dubbele belastingheffing te voorkomen, met verplichtingen tot uitwisseling van informatie tussen de twee landen.
België is al sinds jaar en dag populair. Dit land kent geen vermogensbelasting en ook geen vermogensrendementsheffing (box 3). Via een buitenlandse vennootschap (Nederlandse Antillen) en inkoop van aandelen kan de facto belastingvrij inkomen worden gegenereerd.
Het belastingverdrag met Spanje bestaat al ruim 40 jaar, enige modernisering kan dan prima zijn. In Nederland is de opbouw van pensioen aftrekbaar (premiebetalingen), de uitkeringen zijn belast. Steeds meer Nederlanders laten het echter niet zover komen, ze emigreren zodra hun pensioen ingaat.
Als je een woning in Spanje wil kopen, moet je beschikken over een identiteitskaart. Je hebt de gegevens op je pasport nodig om de gegevens op je andere documenten mee te verifiëren en om documenten aan te vragen bij de Spaanse overheid.
Wat betreft de overdracht zijn er twee belangrijke soorten koopcontracten in Spanje. Een standaard koopcontract is bindend voor beide partijen en houdt een aanbetaling en een reserveringscontract in. Dit is geen bindend koopcontract maar er moet wel een niet-restitueerbare aanbetaling worden gedaan.
Wanneer u in Spanje een huis wilt kopen, een auto wilt huren of een telefoon-abonnement wilt afsluiten, dan is een NIE nummer noodzakelijk voor alle financiële belangen. Zonder dit nummer kunt u simpelweg geen kant op!