elasticiteitsmodulus, E-modulus. Ook: E-modulus. De elasticiteitsmodulus van een materiaal is het getal dat de verhouding weergeeft tussen de grootte van de spanning, veroorzaakt door de externe belasting die op het materiaal werkt, én de door deze spanning veroorzaakte elastische vervorming.
De elasticiteitsmodulus is te berekenen met de formule E = Σ/ε. * E = de elasticiteitsmodulus; * Σ = de mechanische spanning in bijvoorbeeld N/mm2; * ε = de specifieke vervorming.
Stijfheid of rigiditeit is een materiaaleigenschap, die de mate waarin een materiaal of een constructie zich tegen elastische vervorming verzet aangeeft. Het tegenovergestelde is flexibiliteit.
De eenheid van elasticiteitsmodulus is een kracht op een oppervlak, dus N/m2 of Pa. Meestal gebruikt men de grotere eenheid N/mm² = MPa; zo heeft staal een elasticiteitsmodulus van 210000 MPa = 210GPa.
Chemische eigenschappen van een gegeven stof of materiaal worden bepaald door zijn chemische samenstelling, en door zijn reactiviteit met andere stoffen en omgevingen. Als atomen worden vervangen door isotopen van hetzelfde chemisch element blijven de chemische eigenschappen hetzelfde.
Materialen worden ontwikkeld met specifieke eigenschappen zoals treksterkte, hardheid of taaiheid. Ook corrosieweerstand en soortelijk gewicht vallen onder materiaaleigenschappen. Zelfs geur, kleur en smaak vallen hier onder.
De elasticiteitsmodulus is te berekenen met de formule E = Σ/ε. * E = de elasticiteitsmodulus; * Σ = de mechanische spanning in bijvoorbeeld N/mm2; * ε = de specifieke vervorming.
Rek betekent 'hoeveel langer iets geworden is'. Een rek van 0,25 betekent dus dat een voorwerp een kwart van zijn lengte langer is geworden. Bijvoorbeeld: Voor een voorwerp met een lengte van 1,00 m betekent een rek van 0,25 dat het voorwerp is uitgerekt tot 1,25 m.
Staal is sterk en minder waarschijnlijk te vervormen of buigen onder gewicht, kracht of warmte.
Metalen balken, normale doorbuiging
van maximaal 1/300ste van de totale overspanning.
neem 0,4 kN/m voor eigen gewicht van de ligger standaard, of bekijk een profiel en neem het werkelijke gewicht; het metselwerk weegt 0,5 * 20 * 0,1 = 1 kN/m; de vloer weegt 0,225 * 24 * 3 = 16,2 kN/m; de variabele belasting uit de vloer komt op 1,75 * 3 = 5,25 kN/m.
De maximale doorbuiging van de zijden van isolatieglas moet gelijk of kleiner zijn dan de lengte van de zijde in mm gedeeld door 200 (U max ¡Ü lz/200). Deze eis wordt bepaald door de voorwaarde dat de verbinding tussen de glasbladen intact moet blijven.
De treksterkte is de maximale mechanische trekspanning tot waar een sample belast kan worden. Wanneer de treksterkte overschreden wordt, breekt het materiaal: de absorptie van krachten neemt af tot het materiaal uiteindelijk scheurt.
Een e-module is een elektronische module waarin leermateriaal op afwisselende wijze wordt gepresenteerd. De e-module is via het internet toegankelijk en kan onafhankelijk van plaats en tijd worden benaderd.
en ook wel extensie genoemd, is een natuurkundige grootheid die de geometrische vervorming van een materiaal beschrijft, als gevolg van een bepaalde spanning waaronder het materiaal staat.
Wat is de rekgrens Rp0,2? De rekgrens Rp0.2 is de trekspanning tijdens een uniaxiale trektest waarbij de plastische vervorming overeenkomt met een percentage van 0,2% ten opzichte van de meetlengte van de rekmeter.
De elektrische stroomsterkte is de hoeveelheid stroom (in coulomb) die per seconde door de elektrische leiding vloeit. Stroomsterkte wordt voorgesteld met het symbool I en uitgedrukt in ampère (A).
De elasticiteitsmodulus van aluminium is 70000 N/mm2, drie maal zo laag als die van staal. De variatie van deze waarde voor verschillende legeringen kan worden verwaarloosd bij berekeningen.
Taai materiaal zal onder toenemende mechanische spanning eerst elastisch en uiteindelijk plastisch vervormen waarna de belasting nog kan toenemen zonder dat meteen breuk optreedt. Breuktaaiheid is dus een onderdeel binnen taaiheid.