Eén op de elf kinderen in Nederland is enig kind. Dat is twee keer zoveel als dertig jaar geleden. Toch zijn de vooroordelen rondom enig kinderen nog steeds hardnekkig. Ze zouden eenzaam, verwend en minder sociaal zijn.
Het kindertal van vrouwen is in ons land de afgelopen decennia sterk gedaald, en grote gezinnen zijn relatief zeldzaam geworden. Toch groeien maar weinig kinderen op zonder broer of zus. Bijna de helft van alle kinderen van 8 tot en met 12 jaar heeft één broer of zus.
Kortom: enig kinderen zijn niet zieliger of minder sociaal. Ze zijn net zo gelukkig als kinderen die opgroeien met broers of zussen. In sommige gevallen zijn enig kinderen misschien wel verwend of egocentrisch, maar dit heeft niets te maken met het aantal gezinsleden, maar alles met de opvoeding die een kind meekrijgt.
Enig kind en enigst kind komen allebei voor in de betekenis 'kind zonder broers of zussen'. Enig kind is de 'nette' variant. Deze vorm zal bijvoorbeeld altijd de voorkeur krijgen in officiële documenten.
Je hebt vast wel eens van de een of andere variant van het "enig kind syndroom" gehoord. Kinderen zonder broers of zusjes zouden zoveel aandacht van hun ouders krijgen dat ze opgroeien tot onuitstaanbare, veeleisende volwassenen.
Een enig kind heeft meer zelfvertrouwen!
Uit onderzoek blijkt soms dat enig kinderen meer zelfvertrouwen hebben. Doordat ze tussen volwassenen opgroeien, ervaren ze zichzelf minder als ondergeschikt. Ze worden vaak meer betrokken bij volwassen gesprekken en beslissingen.
Met een eerste zwangerschap is alles natuurlijk nieuw, en weet je eigenlijk niet wat je te wachten staat totdat je baby er is. Een voordeel dat je hebt bij een tweede kindje, is dat je veel kennis over de verzorging, voeding en het leven met een baby al hebt, wat je dus veel stress, onzekerheid en zorgen bespaart.
Volwassenen zijn van mening dat 25,8 jaar gemiddeld genomen de ideale leeftijd voor een vrouw is om voor het eerst moeder te worden; voor mannen is dit 26,8 jaar (tabellen B2 en B3). Ter vergelijking: in 2017 kregen vrouwen hun eerste kind gemiddeld met 29,8 jaar. Dat is vier jaar later dan de ideaal geachte leeftijd.
De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden.
De gemiddelde Nederlander zou het liefste zo'n 2,25 kind krijgen en krijgt dus een 'half' kind minder dan gewenst. Hongaren zijn een stuk minder gelukkig. Gemiddeld zouden zij graag een gezin met bijna 2,5 kind hebben, maar krijgen maar iets meer dan 1 kind per vrouw.
Uit een Brits onderzoek van de Daily Mail is een tijd geleden gebleken dat ouders met jonge kinderen gemiddeld 17 minuten 'me-time' hebben.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat het beter is om 18 maanden te wachten vooraleer opnieuw zwanger te worden na een bevalling. Maar volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek kan één jaar tussen een bevalling en een nieuwe zwangerschap soms volstaan.
Toch zijn er in Nederland nog zo'n 450.000 gezinnen met vier of meer kinderen.
Ouders van enig kinderen moeten meer moeite doen om zich te verdiepen in de belevingswereld en de ontwikkeling van een kind. Als je weet wat je kunt verwachten, sta je sterker in je schoenen en kun je relaxter met de opvoeding omgaan.”
Begin 2019 telde Nederland bijna 3,4 miljoen kinderen tot 18 jaar. Van hen woonden 538 duizend kinderen in een eenouderhuishouden. Die situatie kan bijvoorbeeld ontstaan doordat ouders uit elkaar zijn gegaan, een ouder is overleden of de ouders nooit hebben samengewoond.
Van de hoogopgeleide vrouwen in ons land wordt een kwart nooit moeder. 'In Nederland is ongeveer 17 procent kinderloos, een verrassend hoog percentage,' zegt onderzoekster Renske Verweij van de Rijksuniversiteit Groningen.
Er kleven risico's aan een zwangerschap op late leeftijd. Als je 35 jaar of ouder bent: duurt het langer voordat je zwanger wordt, omdat de kwaliteit van je eicellen afneemt naarmate je ouder wordt. heb je een groter risico op een kindje met een chromosoomafwijking, zoals het Downsyndroom.
Vrouwen zijn vruchtbaar vanaf hun eerste menstruatie (ook 'menarche' genoemd). Meestal gebeurt dat tussen de 12 en 15 jaar. Vrouwen zijn vruchtbaar totdat ze niet langer menstrueren (menopauze). Een vrouw is het vruchtbaarst tussen 18 en 30 jaar, met een piek rond de 25.
In 2021 had 15,5 procent van de 4- tot 12-jarigen en 15,9 procent van de 12- tot 16-jarigen overgewicht. Onder 4-12-jarigen is er opnieuw een stijging van het aantal kinderen dat met overgewicht kampt. In 2021 ging het om 13,2 procent.
Meestal is je tweede of volgende bevalling korter dan je eerste, omdat je baarmoederhals en bekken al een keertje opgerekt zijn geweest. Het is dus voor je lichaam makkelijker om je baby erdoor te laten.
1 kind kost gemiddeld 23% van het besteedbaar inkomen. 2 kinderen kosten gemiddeld 31% van het besteedbaar inkomen. 3 kinderen kosten gemiddeld 37% van het besteedbaar inkomen. 4 kinderen kosten gemiddeld 42% van het besteedbaar inkomen.
Enig of enige is de aan te bevelen vorm als we de betekenis 'uniek, waarvan er geen tweede is' willen uitdrukken. De vorm enigst(e) is in die betekenis geen standaardtaal. Wachten was het enige wat we konden doen.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Effecten van een eerdere zwangerschap
Elke zwangerschap is anders dan de vorige. Dat je bij de eerste zwangerschap last had van bepaalde kwaaltjes, betekent niet dat je dit deze zwangerschap weer ervaart en vice versa. In sommige gevallen kan een eerdere zwangerschap effect hebben op een tweede of derde zwangerschap.