Je kunt met een kroon of brug alles eten.
Noodvoorziening – Na de eerste behandeling wordt er een tijdelijke kunststof noodkroon of noodbrug geplaatst. Deze zit nog niet definitief vast. Daarom is het in deze periode aan te raden om geen harde of kleverige producten te eten, omdat de noodkroon dan makkelijker los kan raken.
Na plaatsing van de kroon of brug kan een tand of kies tijdelijk wat gevoelig zijn. U kunt wel gewoon eten, drinken en poetsen. Zorg ervoor dat u de kroon of brug de eerste 24 uur niet maximaal belast.
Wat te doen bij het uitvallen van een kroon? Een kapotte vulling of losse kroon of brug moet u tijdig door uw tandarts laten repareren. Onder de loszittende delen kan soms een flinke rotting van de tand of kies ontstaan, die de tandzenuw snel kan bereiken.
Bijna in alle gevallen is het uitvallen van een vulling of kroon te wijten aan bepaalde 'ongelukjes'. Dit kan gebeuren als u op iets keihard bijt, waardoor uw vulling of kroon los komt te zitten en zelfs kan uitvallen.
Een kroon of brug dient u regelmatig schoon te maken.Hierbij is vooral het tandvlees rondom de kroon of brug van belang.Dit is namelijk een kwetsbare plek omdat vuil zich daar kan hechten.
Het klopt dat er geen gaatjes IN een kroon kunnen ontstaan, maar de overgang van kroon naar tand is extra kwetsbaar. Bij een slechte mondhygiëne kunnen hierdoor gemakkelijk gaatjes ontstaan ONDER een kroon. Deze zijn vaak erg moeilijk te bereiken en kunnen er al snel voor zorgen dat een kroon verloren gaat.
Uw tandarts of mondhygiënist kan u hierbij adviseren bij uw controles. Hoe lang gaat een kroon of brug mee? De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Gemiddeld gaan ze 15 tot tot 20 jaar mee.
Een kroon kan lang blijven zitten, vaak wel meer dan 10 jaar. Hoe lang precies, hangt af van hoe gezond de tand of kies is die eronder zit en hoe goed u de kroon schoonhoudt.
Plak veroorzaakt gaatjes langs de rand van uw kroon of brug en ontsteking van het tandvlees. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad. Uw tandarts of mondhygiënist kan u hierbij adviseren.
Behandeling kroon
De tandarts zal een groot deel van de tand of kies omslijpen. Dit gebeurt meestal met een verdoving, zodat u hier geen pijn van ondervindt. Daarna zal uw tandarts, met behulp van zacht materiaal, een exacte afdruk van de te behandelen tand of kies en de omliggende tanden maken.
VOOR- EN NADELEN
Het voordeel van kroon- en brugwerk is dat er geen chirurgie voor nodig is. Het nadeel is dat de beide buurtanden of kiezen ('de pijlers') afgeslepen moeten worden, wat ongunstig is. Vaak is na beslijping van de tand of kies een wortelkanaalbehandeling nodig.
Een kroon wordt vastgelijmd, waardoor het net zo sterk is als een originele tand. In het geval dat je eigen tand kapot was, kun je met een kroon niet alleen weer beter kauwen, het geeft je ook weer een mooi gebit.
Hoe vaak kun je een kroon vervangen? Een kroon vervangen is dus niet zomaar nodig: meestal kunt u ervan uitgaan dat deze 10 tot 15 jaar meegaat. Een belangrijk aandachtspunt is dat een kroon op uw eigen tand of kies geplaatst wordt, wat betekent dat tandbederf nog steeds voorkomen moet worden.
In sommige gevallen kunnen er problemen optreden met jouw kronen. Ze kunnen bijvoorbeeld verschuiven, draaien of loslaten.
Algemene kosten:
Kosten implantaat met kroon | va.€2.000,- (3D genavigeerd)“Gewone” kroon | va.€ 550,-
Als een groot deel van de kies ontbreekt, wordt de kroon soms met een zogenoemde 'stift' in het wortelkanaal vastgezet. Bij het plaatsen van de kroon zal de tandarts eerst een groot deel van de tand of kies omslijpen. Dit gebeurt meestal met verdoving, zodat je hier niets van voelt.
Bij de laatste afspraak past uw tandarts de kroon of brug in uw mond en zet hem vast. Aan de binnenzijde van de kroon of brug brengt hij een snelhardend cement aan.Vervolgens schuift hij de kroon of brug op zijn plaats en drukt de kroon enige tijd stevig aan.
* De kosten van de kroon zelf brengt de tandarts apart in rekening. De kosten worden onder andere bepaald door het materiaal waarvan de kroon gemaakt is en de duurzaamheid. De tandarts berekent hiervoor de inkoopkosten; op aanvraag heb je het recht de factuur van de kroon in te zien.
Wanneer uw kroon zijn levensduur heeft bereikt, of wanneer de kroon beschadigd of afgebroken is, kan de kroon vervangen worden. Een kroon vervangen gaat grotendeels volgens dezelfde procedure als de eerste plaatsing van de kroon.
Een implantaat biedt een basis voor het plaatsen van een kroon of brug wanneer er geen natuurlijke tand of kies meer aanwezig is. Een kroon is een kunstmatige tand die over een bestaande tand of implantaat wordt geplaatst en is een geschikte oplossing wanneer er slechts één tand of kies ontbreekt.
Een implantaat onder een kroon of brug zit verankerd in het bot. Het is erg belangrijk dat u de overgang van de kroon of brug naar het tandvlees goed schoonmaakt. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad.
Kronen maken ook deel uit van een brug en worden ook op een implantaat gezet. Indien men zich stoort aan zijn of haar voortanden kunnen er ook kronen worden geplaatst. Echter worden er tegenwoordig weinig kronen gemaakt op voortanden.
Dit kapje dient voornamelijk om deze tand te beschermen maar ook om deze er weer mooier te laten uitzien. Een kroon is een permanente tandvervanging die rust op de afgeslepen eigen tand en zich uitstrekt vanaf de rand van het tandvlees. Zo is er geen grens zichtbaar tussen de kroon en de oorspronkelijke tand.