Als je kind drie jaar is, begrijpt het alledaagse gesprekken en eenvoudige verhalen. In deze fase praten peuters duidelijker. Vreemden verstaan al ongeveer de helft van wat ze zeggen. De zinsbouw wordt steeds beter.
Tussen twee en drie jaar gaat je kind ook verhalen vertellen, spontaan of bij afbeeldingen. En wat je kind zegt is steeds beter verstaanbaar. Als je kind drie jaar is heeft het al een hele woordenschat. Het begrijpt gemiddeld 1.250 woorden en kan ongeveer 1.000 woorden zeggen.
Je kind kan mensen uit haar leven nadoen (jou, bijvoorbeeld ð) en complexere scènes gaan uitbeelden. Ze kunnen objecten gaan gebruiken die niets te maken hebben met wat ze daadwerkelijk zijn, zoals een stok voor een telefoon.
Je peuter van 2 – 4 jaar kan:
innerlijke beelden vormen van objecten of gebeurtenissen (mentale representatie). Dit uit zich in taal, tekenen en het spelen. Jouw peuter kan nu woorden koppelen aan innerlijke beelden, waardoor jouw kind nu beter kan omgaan met het verleden, heden en de toekomst.
Ontwikkeling peuter 42 maanden. De taalontwikkeling van je kindje van 3,5 jaar gaat met sprongen vooruit. Gebruikte hij anderhalf jaar geleden nog maar tien tot twintig woordjes, inmiddels is zijn woordenschat uitgebreid tot ruim 1.000 woorden. Je kleine praat honderduit over al zijn belevenissen.
Ergens tussen de 18 en 24 maanden zal ze haar eigen naam leren zeggen – voornaamwoorden volgen later pas. Hier kun je meer lezen over voornaamwoorden gebruiken.
3 en 4 jaar:
Je kunt het kind vragen gaan stellen over zijn tekening en daar steeds iets anders over te horen krijgen. Het maakt ook gebruik van oertekens zoals trappetjes, wegen, opgestapelde hoeden, zonnetjes en haren die als antennes uitstralen. Het blad wordt vaak gedraaid. Het is een zoektocht van het kind.
Fijne motoriek draait om de kleine en fijne bewegingen van de armen, handen en vingers. Op 3- tot 4-jarige leeftijd leren kinderen bijvoorbeeld zelf met een vork eten en handen wassen.Ook kunnen ze steeds beter puzzels met meer stukjes maken.
Grove motoriek
Je kind zal steeds beter kunnen bewegen. Lopen, rennen, klimmen en springen gaan gemakkelijker. Ook leert hij koppeltje duikelen. Op een driewieler fietsen en later op een fiets met zijwieltjes zijn een favoriete bezigheid.
Als jouw kind van 2 of 3 jaar nog niet praat, dan kun je jouw zorgen uitspreken op het consultatiebureau. Zij kunnen het dan samen met jou in de gaten houden. Bij elke afspraak zal aan je gevraagd worden welke woordjes je kind zegt en wat je kind al begrijpt.
Meisjes van drie jaar met een lengte tussen de 96 cm en 105 cm wegen gemiddeld tussen de 14 kg en 17 kg. Jongens van drie jaar met een lengte tussen de 98 cm en 106 cm wegen gemiddeld tussen de 15 kg en 17 kg.
Voor de meeste ouders wordt dit een pittig jaartje. Je peutertje is geen baby meer, maar ook nog geen kleuter. Die overgangsfase wordt gemarkeerd door de peuterpubertijd en kan bij het ene kind wat heftiger verlopen dan bij het andere.
Vanaf ongeveer 2,5 jaar gaan kinderen zinnen van drie woorden begrijpen. Ze gebruiken dan ook zelfbedachte combinaties van een paar woorden, bijvoorbeeld 'Kijk, poes!' als het huisdier voorbij loopt. Vanaf ongeveer 3 jaar gebruiken kinderen zinnen van drie tot vier woorden: 'Mama wil soep?'
Je kan de taalontwikkeling van je kind op verschillende manieren stimuleren. Een liedje zingen voor je kind, gezellig een boek lezen, een verhaal vertellen of samen spelen zijn allemaal leuke manieren om samen met je kind bezig te zijn met taal!
De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”. De eerste woordjes (anders dan mama of dada) leren de meeste baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kleintje 2 jaar is, praat hij of zij in zinnen van 2 tot 4 woorden.
Peuters willen de wereld ontdekken en gaan meer en meer hun grenzen verkennen. Ze willen steeds meer zelf doen en van alles uitproberen. Je kind heeft behoefte aan meer onafhankelijkheid en wil zo veel mogelijk zelf bepalen, zelf dingen kiezen en dingen zelf gaan doen.
Vanaf een jaar of drie leert je kind een kinderschaar vasthouden en langzaam, met hulp, een beetje knippen. Rond vier jaar kan je kind zonder hulp knippen. Dan gaat je kind ook nadenken over wat het wil knippen en proberen gericht te knippen.
Rond zijn eerste verjaardag begint je kleintje belangstelling te krijgen voor een bal. Hij gaat proberen de ogenschijnlijk onduidelijke bewegingen van een bal onder controle te krijgen met gooien en schoppen. Pas in een later stadium, tussen 3 en 4 jaar, is zijn motoriek zover ontwikkeld dat hij ook kan leren vangen.
Pas de afstand aan naargelang de leeftijd, het enthousiasme en de capaciteiten van je kind. Je kunt ervan uitgaan dat het mogelijk is voor een kind om zijn of haar leeftijd in kilometers af te leggen: 3 jaar = 3 kilometer. 4 jaar = 4 kilometer.
Je peuter botst met 2,5 jaar vaak tegen bijvoorbeeld deuren en meubels aan. Hij kan nog niet goed rennen als hij 3 jaar is.Hij kan nog niet goed bewegingen nadoen als hij 3,5 jaar is.Je peuter kan met 3,5 jaar geen grote bal opvangen als je die naar hem gooit.
Bij cognitieve ontwikkeling leert je peuter om informatie uit zijn omgeving te verwerken en op te slaan in zijn hersenen. Op een later moment kan hij die kennis weer gebruiken of toepassen. Hij leert een hoop door jou of anderen te observeren en te imiteren.
Hoogbegaafde kinderen zijn vaak heel creatief. Op de basisschool tekent je kind vaak een stuk beter dan z'n klasgenootjes en tekent bijvoorbeeld al snel in perspectief. Van een oude kerstpakkettendoos kunnen ze een heel huis, paleis, astronautenpak of wat al dan niet meer maken.
Het helpt hen, net als praten, de wereld te ordenen en vat te krijgen op wat zij zien en beleven. Je kind kan er zijn of haar creativiteit en gevoel in kwijt, het prikkelt de fantasie en stimuleert het waarnemingsvermogen. Ook is het goed voor de fijne motoriek. En: tekenen is leuk!
Regenboog: kinderen tekenen vaak meer regenbogen als ze te maken hebben met veranderingen in hun leven, bijvoorbeeld als ze voor het eerst naar school gaan, als ze gaan verhuizen of als zijn ouders gaan scheiden. Daarnaast kan een regenboog ook symbool staan voor hoop of verandering.