Je kunt taleggio in de koelkast bewaren, goed ingepakt in vershoudfolie of kaaspapier. De kaas is dan vijf tot zes dagen lekker.
Gewassen korstkazen zoals Taleggio, Époisses de Bourgogne en Winnimere, moeten heel snel gegeten worden. Je kunt ze ongeveer twee weken bewaren, maar de geur zal intenser worden en zelfs de beste verpakking zal niet voorkomen dat de geur zich door je koelkast verspreidt. Bewaar ze verpakt EN in een plastic bakje.
Taleggio DOP is een zachte kaas met een gewassen rode korst. Deze kaas is afkomstig uit het Taleggio dal in Bergamo, Lombardije (Italië). De Taleggio kaas heeft strepen in de oranje-roze korst met daarin blauwgrijze schimmelvlekken. De korst en het vloeipapier op de kaas is eetbaar.
Taleggio goed bewaren is essentieel om de versheid te behouden en bederf te voorkomen. De kaas moet in de koelkast worden bewaard bij een temperatuur van ongeveer 40°F (4°C) . Om te voorkomen dat de kaas uitdroogt, wikkelt u de kaas in bakpapier of vetvrij papier voordat u deze in een luchtdichte verpakking doet.
Taleggio Arrigoni DOP
Dit is een roodbacteriekaas waardoor de korst zacht en licht rood is, een beetje nattig doordat de kaas tijdens de rijping regelmatig wordt gewassen en met wat blauwgrijze schimmelsporen erop. En die korst kan je gewoon eten. Subliem dus voor de echte kaasliefhebber.
Als u schimmel in de kaaspasta zelf opmerkt , gooi deze dan onmiddellijk weg, want dit is een duidelijk teken van bederf. Smaakprofiel: Taleggio heeft een robuust en complex smaakprofiel.
Je kunt taleggio in de koelkast bewaren, goed ingepakt in vershoudfolie of kaaspapier. De kaas is dan vijf tot zes dagen lekker.
Taleggio is vernoemd naar de vallei van oorsprong en is een belichaming van traditie. De grove schil is eetbaar en staat in groot contrast met de romige binnenkant. Samen creëren ze een naadloze mix van tegengestelde sensaties in termen van zowel smaak als consistentie. Het resultaat is zacht en licht zuur.
Daarom wordt het over het algemeen afgeraden om Taleggio in te vriezen .
Een vacuüm verpakte kaas kun je over het algemeen langer bewaren: ongeopend doorgaans drie maanden na ontvangst. Wij raden aan om een vacuüm verpakte kaas in de koelkast te bewaren, want zo behoud je als het ware nog meer smaak. Maar ook buiten de koelkast is het mogelijk om vacuüm verpakte kaas te bewaren.
Naarmate het ouder wordt, kan er een laag witte en grijze schimmel ontstaan. Deze schimmels zijn allemaal eetbaar en dragen bij aan het karakter van het hout.
De kaas werkt ook goed als vulling voor pasta's, risotto, frittata en over gesmolten polenta. Hij smaakt licht zoet, is heerlijk zacht en proeft naar een combinatie van amandelen en witte truffels. De kaas wordt sterker naarmate hij ouder wordt.
Gewassen korst en vierkante kaas
Vierkante kazen moeten diagonaal vanaf de hoek worden gesneden. Een kaas als Saint Angel kan in die gelijkbenige driehoeken worden gelaten. Voor grotere kazen zoals taleggio, snijdt u opnieuw in een kruispatroon .
Taleggio, net als elk bederfelijk voedsel, mag niet voor langere tijd op kamertemperatuur worden bewaard . Kaas, inclusief Taleggio, is vatbaar voor bacteriegroei wanneer het wordt blootgesteld aan temperaturen tussen 40°F en 140°F (4°C en 60°C).
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Harde kazen Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Je kunt het smelten in risotto of pasta, het in ovenschotels bakken of in plakjes snijden en op een pizza smelten.
Taleggio is vernoemd naar de vallei van oorsprong en is een belichaming van traditie. De grove schil is eetbaar en staat in groot contrast met de romige binnenkant. Samen creëren ze een naadloze mix van tegengestelde sensaties in termen van zowel smaak als consistentie. Het resultaat is zacht en licht zuur.
Taleggio (IPA: [taˈleddʒo]) (Talegg in het Lombardisch) is een halfzachte, gewassen korst, smeergerijpte Italiaanse kaas die is vernoemd naar Val Taleggio. De kaas heeft een dunne korst en een sterk aroma, maar de smaak is relatief mild met een ongebruikelijke fruitige smaak .
Het is ook een perfecte smeltkaas, die heel geschikt is in bijvoorbeeld een lasagna. Houd je niet van de pittige roodbacteriesmaak van de taleggio of kun je hem niet vinden in de winkel? Neem dan bijvoorbeeld brie, camembert of port salut als vervanger voor taleggio.
Taleggio smelt heerlijk en is een heerlijke topping voor gebakken aardappelen, hier gecombineerd met spek en een romige witte wijnsaus.
De kaas heeft een ivoren binnenkant die langzaam van kleur verandert naarmate hij rijpt, zacht en boterachtig wordt met een fruitige zoutheid en een lichte scherpte die intenser wordt naarmate hij ouder wordt. De smaak wordt zachter en blijft hangen als hij wordt verhit, dus het is een uitstekende smeltkaas.
Reblochon , een kaas die oorspronkelijk uit de Franse Alpen komt, wordt vaak vergeleken met Taleggio-kaas vanwege hun vergelijkbare texturen en smaken. Beide kazen hebben een duidelijk romig, nootachtig en aards smaakprofiel.
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Vacumeren zorgt ervoor dat kaas geen geuren opneemt uit dan wel afstoot aan zijn omgeving. Ook plakken, gesneden kaas kunt u vacumeren. U kunt hier eventueel conserveringsgas aan toevoegen.
Ja, schimmelkaas zoals Roquefort kan bederven, net als andere voedingsmiddelen. Hoewel schimmelkaas al schimmel bevat die de smaak en textuur bepaalt, kunnen ongewenste schimmelgroei of bacteriële besmettingen ervoor zorgen dat de kaas bederft en onveilig wordt om te consumeren.