Naast het feit dat geklaarde boter ontzettend lekker is, kent het ook meerdere voordelen. Zo is deze pure botersoort een stuk geschikter om mee te bakken omdat de boter niet verbrandt. Geklaarde boter bevat daarnaast geen lactose meer en is daarom geschikt voor mensen met een koemelkallergie of lactose-intolerantie.
Goed nieuws voor mensen met een lactose intolerantie of koemelkallergie! Ben jij lactose intolerant of heb je een koemelkallergie? Dan hebben we goed nieuws voor je! Ook jij kan namelijk gewoon geklaarde boter gebruiken.
Merken om naar te kijken zijn Earth Balance Vegan Buttery Sticks en Melt Organic Vegan Butter Sticks , beide op plantenbasis en gemaakt om naar boter te smaken. Gemaakt met plantaardige olie, Blue Bonnet Lactose-Free sticks zijn zuivelvrij en glutenvrij.
Het verschil is eigenlijk verrassend simpel uit te leggen: roomboter is 100 procent dierlijk en natuurlijk, gemaakt van koemelk. Margarine daarentegen is gemaakt van plantaardige olie en vet, aangevuld met water en emulgatoren. Roomboter is dus dierlijk, margarine is plantaardig.
Welke levensmiddelen zijn altijd koemelkvrij? Kort samengevat kun je alles eten (behalve melkproducten natuurlijk) wat lekker vers en ongekruid is. Dus verse groenten en fruit en eerlijk vlees/vis zonder kruidenmixen zijn altijd levensmiddelen die koemelkvrij zijn.
Volkorenbrood: Gemaakt van volledige tarwekorrels, bevat geen lactose tenzij anders aangegeven. Speltbrood: Een gezonde keuze, gemaakt van speltgraan, zonder toegevoegde lactose. Roggebrood: Een donker, vezelrijk brood, typisch lactosevrij. Pitabrood: Vaak gemaakt zonder melkproducten, dus lactosevrij.
Naast het feit dat geklaarde boter ontzettend lekker is, kent het ook meerdere voordelen. Zo is deze pure botersoort een stuk geschikter om mee te bakken omdat de boter niet verbrandt. Geklaarde boter bevat daarnaast geen lactose meer en is daarom geschikt voor mensen met een koemelkallergie of lactose-intolerantie.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
In kokosmelk, pindakaas, sojakaas, en cacaoboter zit geen melk en dus ook geen melkeiwit. In overleg met uw diëtist kunt u kiezen voor een melkvervanging. Waar let u op bij het etiket? Bij verpakte producten moet de fabrikant op het etiket duidelijk vermeld worden of er melk of melkproducten in verwerkt zijn.
Er zijn een paar merken margarine die geen ingrediënten van zuivelproducten bevatten, waaronder Blue Bonnet Light Margarine en Smart Balance Light Margarine .
Plantaardig is niet altijd vegan
Roomboter is nooit vegan. Plantaardige margarine is niet altijd vegan omdat margarines dierlijke stoffen mogen bevatten zoals melkbestanddelen en vitamine D3 uit schapenwolvet.
Boter wordt gemaakt van de melk van de koe. Margarine wordt niet van melk gemaakt, maar van oliën en vetten. Omdat boter van oorsprong wordt gemaakt van melk, noemen ze dat ook 'echte' boter, of roomboter.
Hoewel boter bijna geen proteïne bevat, kunnen zelfs sporenhoeveelheden een reactie veroorzaken. Dit betekent dat het niet als veilig beschouwd moet worden voor mensen met een melkeiwitallergie . Boter wordt gemaakt van melk, wat het een zuivelproduct maakt. Het is echter toegestaan op sommige zuivelvrije diëten omdat het weinig proteïne en koolhydraten bevat.
Wat is een koemelkvrij dieet? Een koemelkvrij dieet betekent dat u geen dierlijke melkproducten zoals melk, karnemelk, yoghurt, kwark, kaas en roomboter gebruikt.
Becel Original is een margarine met een laag vetgehalte van 60% gemaakt met een mix van plantaardige oliën. Dit product is rijk aan Omega 3, veganistisch en lactosevrij.
Nee. Het is gemaakt van pinda's . Sommige pindakaassoorten hebben extra ingrediënten: zout, of wat toegevoegde oliën of emulgatoren, maar echte pindakaas heeft één ingrediënt: pinda's. Het wordt een boter genoemd omdat het dik en smeerbaar is bij kamertemperatuur.
Alle producten van koemelk of waar koemelk, in welke vorm dan ook, in verwerkt zit, bevatten koemelkeiwitten omdat deze eiwitten niet uit de koemelk verdwijnen of verwijderd kunnen worden. De enigste alternatieven zonder koemelkeiwit zijn de 100% geiten- en schapenkazen zoals deze bij ons verkrijgbaar zijn.
Echte feta is gemaakt van schapen- en maximaal 30% geitenmelk, 'witte kazen' zijn van koemelk. Verder worden er aan feta nog allerlei extra eisen gesteld door de Griekse wet. Zo moet de kaas bijvoorbeeld 60 dagen rijpen en er mag niet meer dan 56% vocht in zitten.
Een aantal van de populairste en meest toegankelijke kazen ter wereld worden van schapenmelk gemaakt: feta, manchego en pecorino , om te beginnen, maar ook iconische kazen zoals de Franse Roquefort en de Spaanse Torta del Casar.
Mayonaise bevat geen lactose. Het is meestal samengesteld uit olie, eigeel, azijn of citroensap en soms mosterd, wat betekent dat het geen zuivel bevat, dus met andere woorden, geen lactose.
Een goede zin om te onthouden is dat niet alle vervangers gelijk zijn. Houd dat in gedachten, sommige van de meest gebruikte vervangers zijn kokosolie, kokosboter, olijfolie, saffloerolie, notenboter, appelmoes, yoghurt en zuivelvrije boter .
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Veel broodsoorten bevatten geen lactose. Vaak vereisen basisbroodrecepten alleen ingrediënten als bloem, water, gist en zout. Met andere woorden; geen zuivelproducten. Dit geldt voor traditionele broden, maar ook voor populaire broodsoorten zoals wit, bruin, rogge, zuurdesem en volkoren.