Recycling van zonnepanelen wordt gedaan door alle paneelonderdelen los te halen. Vervolgens worden de verschillende materialen van het paneel gescheiden wat ervoor zorgt dat tot wel 96% van een paneel hergebruikt kan worden. Het hoofdbestandsdeel van zand.
De oude zonnepanelen kun je bij de meeste gemeenten inleveren in de milieustraat. Daarnaast zijn er verschillende recycling-initiatieven, specifiek voor zonnepanelen, zoals Stichting Zonne-Energie Recycling Nederland en PV Cycle. Zonnepanelen worden gerecycled door het zonnepaneel uit elkaar te halen.
TIP 1: Je mag enkel panelen één op één vervangen en niet één beschadigd zonnepaneel vervangen door bijvoorbeeld 2 kleinere zonnepanelen. TIP 2: Vraag aan de installateur dat hij de vervangen zonnepanelen meeneemt om gerecycleerd te worden. Ook vraag je of dit in de originele prijsofferte inbegrepen is.
Zonnepanelen gaan zo'n 25 jaar mee. Naarmate ze ouder worden, neemt de opbrengst iets af (ongeveer 12,5 procent in die 25 jaar ). Dat is heel normaal, want de zonnecellen slijten naarmate ze ouder worden. Bovendien gaat de afname geleidelijk.
Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 5.400 euro inclusief installatie en btw. De btw van 21 procent kan je grotendeels terugvragen aan de Belastingdienst. Je ontvangt dan 900 euro terug en betaalt feitelijk 4.500 euro. Je gaat meteen besparen op je energierekening door de groene stroom die je zelf opwekt.
Gemiddeld kost een zonnepanelensysteem van 12 zonnepanelen inclusief montage rond de €6.200 en €8.200 bij Zonneplan. Dit is inclusief de 21% btw, die later terug te vorderen is.
De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van rond de 30 jaar. Hoe lang ze precies meegaan is vaak afhankelijk van het merk én de omstandigheden waarin de zonnepanelen zich door de jaren heen bevinden. Logischerwijs hebben zonnepanelen die in erg zware weersomstandigheden verkeren een grotere kans om kapot te gaan.
Hebben zonnepanelen onderhoud nodig? Het simpel antwoord is: ja. Zonnepanelen hebben vrij weinig onderhoud nodig. Om de 10 tot 15 jaar moet je de omvormer vervangen en daarnaast moet je de panelen schoon houden zodat de zon niet geblokkeerd wordt.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.
Hoe lang gaat een zonnepaneel mee? In Nederland kunnen zonnepanelen tot wel 40 jaar meegaan. Fabrikanten geven daarentegen gemiddeld maar 25 jaar garantie op het vermogen van deze zonnepanelen. Door zonnepanelen van hoge kwaliteit te kiezen, hoeft dit verschil geen probleem te zijn.
Hoeveel zonnepanelen voor 3500 kWh? Een zonnepaneel met een vermogen van 390 Wattpiek heeft een gemiddelde jaaropbrengst van 332 kWh per jaar. Voor 3.500 kWh aan energie zou je dus 11 zonnepanelen nodig hebben die een heel jaar lang energie opwekken.
Is het nog wel aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen? MilieuCentraal zegt: "Zonnepanelen op uw dak is een goede investering. En dat blijft het, óók als de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd." Het afbouwen van de salderingsregeling heeft wel invloed op de terugverdientijd van de zonnepanelen.
In de meeste gemeentes kunnen oude zonnepanelen door uzelf of door de leverancier van de zonnepanelen ingeleverd worden in de milieustraat. Daarnaast zijn een groot aantal zonnepanelenproducenten lid van PV Cycle.
Het nominale vermogen van zonnepanelen wordt bepaald onder 'standaard test condities' (STC). De stroom en de spanning die uit het zonnepaneel komen worden gemeten tijdens een lichtflits met een maximale lichtintensiteit van 1.000 Watt/m2, terwijl het zonnepaneel een temperatuur heeft van 25°C.
Waar zonnepanelen een gemiddelde levensduur van 25 jaar hebben, moeten omvormers wel eerder vervangen worden. De levensduur van omvormers ligt tussen de 8 tot 12 jaar.
Kan ik zonnepanelen schoonmaken met kraanwater? Ja, het is mogelijk om uw zonnepanelen schoon te maken met kraanwater, echter geeft dit niet het optimale effect. Door uw zonnepanelen enkel te reinigen met kraanwater blijft hardnekkig vuil vaak achter.
Zonnepanelen maak je het beste schoon met een zachte borstel, ontkalkt of demi water en liefst een biologisch schoonmaakmiddel. Voor hardnekkig vuil gebruik je gewoon een spons. Zijn je zonnepanelen moeilijk bereikbaar? Gebruik voor het schoonmaken dan een waterspuit vanaf de grond of een uitschuifbare wisser.
Bij het onderhoud van zonnepanelen maak je gebruik van water zonder schoonmaakmiddel en een zachte doek, borstel of spons. Als je schoonmaakmiddel gebruikt, kan dit leiden tot strepen op de zonnepanelen die de straling van de zon kunnen weerkaatsen.
Panelen mogen niet te dicht bij de rand of de nok liggen, dat kan bij storm problemen opleveren. Schaduw van bomen of gebouwen kan op de panelen vallen. De belastbaarheid van een dakkapel is vaak minder dan de rest van het dak, terwijl panelen op de dakkapel meer wind vangen en dus meer ballast nodig hebben.
Nummer 2: haarscheurtjes in de zonnecellen
Het is echter toch mogelijk dat de zonnecellen gaan scheuren en dat zal in eerste instantie weinig problemen opleveren. Deze haarscheurtjes kunnen ontstaan doordat de zonnepanelen te hardhandig zijn behandeld tijdens de productie, het transport of de montage.
Indien uw omvormer op regelmatige basis uitvalt kan u schriftelijk een klacht indienen bij uw netbeheerder. Deze zal een onderzoek instellen.
Door meerdere zonnecellen achter elkaar te schakelen in een zonnepaneel kan er stroom gaan lopen. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.