De kat moet na de sterilisatie minimaal 5 dagen binnen gehouden worden in verband met de wondgenezing en zodat ze goed in de gaten gehouden kan worden tijdens het herstel. Tien dagen na de ingreep plannen we een afspraak in voor wondcontrole en eventueel het verwijderen van de hechtingen.
Nazorg bij sterilisatie van uw kat
Om te voorkomen dat uw kat aan de wond gaat likken of bijten, adviseren we uw kat tien tot 12 dagen een kraag of medische romper te laten dragen, totdat de hechtingen eruit zijn.
Hoeveel tijd een kat nodig heeft om aan het MPS-Medical Pet Shirt® te wennen, verschilt per kat. Houd je kat in de gaten tijdens het gebruik van dit product. Als jouw kat na een dag nog niet aan het shirt is gewend en niet wil eten of drinken, raadpleeg dan de dierenarts.
Na 10 dagen moet de teef terug komen voor controle en voor het verwijderen van de hechtingen. Tijdens de voorafgaande 10 dagen moet de hond een halskraag op of een rompertje dragen zodat ze absoluut niet aan de wond kan likken of bijten.
Net als honden hebben katten misschien een plastic kraag nodig om te voorkomen dat ze hun wond likken of eraan bijten of krabben. Je kat moet de kraag de hele tijd dragen, ook 's nachts, want als hij alleen gelaten wordt, kan de verleiding om aan zijn wond te likken of krabben te groot zijn.
Ervaringen met de lampenkapkraag
Dierenartsen schrijven de lampenkapkraag voor om te voorkomen dat de kat aan de operatie-hechtingen of een huidaandoening likt, bijt of krabt. Uit een enquête die ik heb gehouden blijkt dat de kap door de meeste katten slecht verdragen wordt.
Er zijn meerdere mogelijkheden voor het hechten:
Onoplosbare hechtingen, deze moeten over 10 dagen verwijderd worden. Uw kat kan ze er met veelvuldig likken en bijten uit krijgen, let hier dus goed op.
Beweging: Om te zorgen dat de hechtingen niet onder druk komen te staan, mag de hond de eerste 10 dagen niet springen (bijvoorbeeld naar een bal of op de bank), geen trappen lopen en niet zwemmen.
Om overmatig likken te voorkomen kun je een wond afdekken met een verband of een pet shirt. Belangrijk is dat zowel een verband als een pet shirt goed moet zitten, niet knelt, de wond goed moet bedekken, en verschoond kan worden.
In het algemeen is 2-3 dagen pijnstilling voldoende om uw hond zich prettig te laten voelen. Let op! ook als het lijkt alsof uw dier helemaal NIET pijnlijk is, raden we toch aan de tabletten te geven. De wondgenezing en het herstel gaat aantoonbaar sneller met de medicijnen!
De eerste paar dagen na de sterilisatie geeft u uw kat pijnstillers om de pijn te onderdrukken. Blijf ook de wond goed in de gaten houden. Tijdens de operatie hechten we de wond onderhuids. De hechtingen lossen dan ook vanzelf op en hoeven niet in de praktijk verwijderd te worden.
Probeer uw kat zo rustig mogelijk te houden en houdt haar het liefst de eerste paar dagen binnen. Na de sterilisatie heeft uw kat de neiging om wat sneller dik te worden. Omdat overgewicht tot gezondheidsproblemen kan leiden raden wij aan om de kat minder voer te geven na de operatie.
Het medical pet shirt is aan de binnenkant van de buikzijde lichtblauw, waardoor controle op wondvocht kan plaatsvinden. Indien de wond vocht verliest kunt u een inlegkruisje aan de binnenzijde van het shirt of tussen de dubbele laag bij de buik aanbrengen. Tijdens de operatie kan de lichaamstemperatuur dalen.
Het kan tot twee dagen duren voordat uw kat geheel hersteld is van de narcose. Tijdens deze periode, en de wondherstelperiode, is het verstandig om uw kat binnen te houden i.v.m. een minder goede coördinatie.
De poes hoeft dezelfde dag nog niet te eten of te drinken, maar mag dat wel. Het is belangrijk dat ze de volgende dag wel weer gaat eten en drinken. Mocht dit niet het geval zijn neem dan contact met ons op! Na de sterilisatie moet de poes meerdere dagen binnen gehouden worden.
Hechtingen worden meestal na tien dagen verwijderd, hoewel dit afhangt van het type operatie. Inwendige hechtingen bevinden zich onder de huid en lossen vanzelf op, maar de dierenarts kan je toch vragen om een vervolgafspraak te maken, zodat hij of zij kan controleren of het genezingsproces goed verloopt.
Likken van een wond is gevaarlijk
Een wond schoon laten likken door een hond is niet verstandig, sterker nog: laat een hond nooit aan uw wond likken. Een hond likt overal en nergens aan en dus ook aan minder frisse plekken. Daardoor komen er in het speeksel van de hond ook ziekteverwekkende bacteriën voor.
Nadelen van de plastic kap:
Slaapt niet echt comfortabel. De lusjes waarmee je de kap aan de halsband vastmaakt gaan vrij snel stuk. De kap kan vast komen te zitten aan de bench spijlen. Bij honden met een dikkere nek en kortere snuit is de kap vaak veel te lang.
Na de operatie adviseren wij u uw hond de eerste 10 dagen aangelijnd uit te laten. Beweging: Om te zorgen dat de hechtingen niet onder druk komen te staan, mag de hond de eerste 10 dagen niet springen (bijvoorbeeld naar een bal of op de bank), geen trappen lopen en niet zwemmen.
De meeste teefjes zullen na de sterilisatie niet van karakter veranderen. Echter door hormoonveranderingen kunnen sommige teefjes na de sterilisatie rustiger en aanhankelijker worden, maar andere juist feller en soms agressiever.
Katten hechten zich net zo sterk aan hun baasje als honden. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse dierwetenschapper Kristyn Vitale. “We hebben het belang van sociaal gedrag bij katten altijd onderschat.” Deze kat ontwijkt zijn baasje in een onbekende omgeving.
Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten. Meestal is het dan niet meer mogelijk om de wond opnieuw te hechten. De wond wordt dan opengelaten en moet spontaan aan elkaar groeien. Bij problemen of complicaties dient u contact op te nemen met het ziekenhuis.
Eten en drinken met een kap
Vaak wennen ze redelijk snel aan de kap, maar het is wel belangrijk om goed in de gaten te houden of uw kat ermee kan eten en drinken. Als dit niet het geval is dan kunt u de kap voor het eten afdoen en elke keer als u ziet dat hij wil drinken.
Wanneer jouw kat te mager is, ga dan na of je voldoende en de juiste voeding geeft. Waarbij jouw kat de noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast is het belangrijk om niet meer voeding te gaan geven dan ze nu krijgt. Het lichaam van je kat is namelijk niet gewend om grotere porties te verwerken.