Lattenbodems zijn het meest geschikt voor latex-, lucht-, en watermatrassen. Op een lattenbodem kunt u beter geen binnen- of pocketvering matrassen gebruiken, tenzij de bodem meer dan 24 latten bevat. Dit komt omdat, waar geen lat zit, de veren in de matras (de pocketveer) geen tegendruk krijgen.
Schotelbodems zijn vooral geschikt voor koudschuim, traagschuim en pocketveer matrassen. Schotelbodems zijn vaak ingedeeld in zones met verschillende mate van ondersteuning en bij sommige uitvoeringen kan dit ook nog naar eigen voorkeur worden ingesteld.
in doorsnee geldt voor lattenbodems hoe meer latten hoe beter de ondersteuning is en hoe meer draagkracht de bodem heeft. 12 tot 14 latten > voor personen tot 75 kg max. geschikt voor koudschuim, latex en traagschuim matrassen.
Bedbodem niet belangrijk voor lichaamsondersteuning
'Wie een nieuwe matras koopt, kan beter ook zijn bedbodem vervangen,' adviseren beddenwinkels vaak. Maar zo belangrijk voor de lichaamsondersteuning is een matrasbodem helemaal niet. Dit ontdekten onze Duitse collega's van Stiftung Warentest.
Belang van een goede bedbodem bij rugklachten
De beste bedbodem voor mensen met rugklachten is een ergonomische lattenbodem die de lage rug ondersteunt in zowel zijlig als ruglig. De lage rug is de belangrijkste probleemzone bij mensen met rugpijn.
Een goede lattenbodem heeft minimaal 28 latten. Hoe meer latten de bodem heeft, hoe meer ondersteuning hij biedt. Op zijn hoogst heeft een lattenbodem 42 latten, dit is nodig wanneer de bodem zwaar belast wordt.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper. Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.
Velen gaan er automatisch van uit dat een boxspring beter is dan een lattenbodem. Wanneer je kiest voor een kwaliteitsvolle lattenbodem is dit echter niet het geval. Beide slaapsystemen bieden een uitstekend slaapcomfort, zowel een goede lattenbodem combinatie als een kwalitatieve boxspring zijn ergonomisch goed.
Traagschuim matrassen variëren sterk wat prijs betreft. Sommige modellen kosten zo weinig als 400 euro, terwijl high-end en luxe traagschuim matrassen meer dan 3000 euro zullen kosten.
Over het algemeen kun je stellen dat een standaard lattenbodem of een spiraal bodem de minst goede combinatie is met een Tempur matras. Deze zojuist genoemde bodems bieden beperkte veerkracht. De veerkracht die ze bieden, concentreert zich met name op het middengebied van de bodem.
Typen lattenbodems
De lattenbodem biedt veel ondersteuning en is geschikt voor ieder type bed en het kan zowel bij een een- of tweepersoonsmatras gebruikt worden.
Is een lattenbodem of bedbodem dan helemaal overbodig? Zeker niet! Het is namelijk belangrijk dat je matras op de juiste hoogte gehouden wordt zodat je makkelijk in en uit bed kan stappen. Daarbij moet onderaan de matras voldoende ventilatie mogelijk zijn zodat het vocht in de matras ook weer weg kan.
Alle matrassen zijn geschikt om met een lattenbodem / lattenmatrasbodem te combineren. Er is wel een uitzondering als het gaat om een verstelbare lattenbodem. Als je kiest voor een verstelbare lattenbodem kan je alleen een combinatie maken met een foammatras.
Gemiddeld is je lattenbodem na 10 à 15 jaar aan vervanging toe. Toch verschilt de snelheid waarmee je lattenbodem verslijt van persoon tot persoon. Afhankelijk van het aantal slaapuren, je lichaamsbouw of transpiratie moet je sneller of later op zoek naar een nieuw exemplaar.
Het matras kan zonder problemen gebogen worden tot een hoek van 45 graden. Dit betekent dat een Emma ook op een verstelbare bodem gelegd kan worden. Een boek lezen in bed of lekker televisie kijken is dus geen enkel probleem.
Schotelbodems zijn wellicht de beste bedbodems verkrijgbaar op dit moment. Een schotelbodem bestaat uit losse schotels die bevestigd zijn op latten die niet buigzaam zijn. Doordat de schotels los van elkaar kunnen bewegen ontstaat een soepel verende maar toch stevige bedbodem.
Het heerlijke ligcomfort van een traagschuim matras is dankzij de minimale druk erg goed voor je spieren en gewrichten. Daarnaast worden óók je bloedvaten en zenuwbanen ontlast. Een perfect matras dus wanneer je last hebt van gewrichts- of rugklachten óf deze graag voorkomt.
Het gebruik van traagschuim, en de daarbij behorende techniek, zorgt voor minder drukpunten op je lichaam. Traagschuim matrassen zijn bij uitstek goed voor mensen met gewrichtsklachten, rugklachten of mensen die minder druk op hun spieren willen in de nacht. Een traagschuim matras bestaat uit polyurethaan.
Koudschuim ventileert echter nog beter dan traagschuim omdat het niet vervormt onder invloed van lichaamswarmte. De cellen blijven hierdoor open. Traagschuim vervormt wel, waardoor de cellen enigszins dichtgedrukt worden en het ventilerend vermogen hierdoor afneemt.
Al onze lattenbodems, met uitzondering van de Medi XXL, zijn tot een breedte van 100 cm geschikt voor een lichaamsgewicht tot 130 kilogram. De lattenbodems met een breedte van 120 cm en 140 cm hebben een maximale gewichtsbelasting tot 220 kilogram.
De meest verkochte lattenbodems bestaan uit 28 latten of uit 42 latten. Bijna altijd voldoet een lattenbodem met 28 latten wel, maar mocht het bed intensief belast worden kies dan voor een 42-lats bodem.
Het lattenbodem ondersteunt het matras en zorgt dat je matras nog net iets comfortabeler ligt. Een andere, belangrijke functie van een lattenbodem is de ventilatie. Voor het afvoeren van lichaamsvocht moet een lattenbodem het matras voor een aanzienlijk deel vrijhouden om zo voldoende ventilatie te kunnen bieden.