Wanneer een ouder de omgangsregeling niet nakomt kan een ouder met gezag aangifte doen wegens onttrekking van het kind aan het gezag. Onttrekking aan het ouderlijk gezag is strafbaar op grond van artikel 279 Wetboek van Strafrecht. Een aantal uitspraken van de Hoge Raad verduidelijken het begrip 'onttrekken'.
Niet nakomen van het ouderschapsplan
Indien een gesprek niet het gewenst resultaat geeft of niet mogelijk blijkt te zijn, dan kunt u de hulp van een familierechtadvocaat inschakelen. Een advocaat kan u adviseren over de mogelijkheden en indien nodig de kwestie voorleggen aan de rechter.
Vanwege de belangen van de andere ouder, maar zeker ook vanwege de belangen van het kind die voorop moeten worden gesteld. Het verliezen van contact kan traumatische effecten hebben. Het onttrekken aan het ouderlijk gezag is reeds strafbaar volgens artikel 279 van het wetboek van strafrecht.
Een kort geding is een spoedprocedure waarbij de rechter een voorlopige beslissing kan nemen waarmee u het nakomen van de omgangsregeling afdwingt. Het is verplicht om hiervoor een advocaat in te schakelen: hij of zij dient het verzoek tot nakoming van de regeling namens u in.
U kan aangifte doen als sprake is van een strafbaar feit. Als een ouder een kind bewust onttrekt aan het gezag van de andere ouder, dan is dat een strafbaar feit volgens artikel 279 van het Wetboek van Strafrecht. Om een melding of aangifte te doen kunt u bellen met 0900-8844.
Wanneer een ouder de omgangsregeling niet nakomt kan een ouder met gezag aangifte doen wegens onttrekking van het kind aan het gezag. Onttrekking aan het ouderlijk gezag is strafbaar op grond van artikel 279 Wetboek van Strafrecht. Een aantal uitspraken van de Hoge Raad verduidelijken het begrip 'onttrekken'.
Recht op omgang met je kind is dus een wettelijk recht voor vaders. De wet geeft aan dat alleen in uitzonderlijke gevallen dit recht van vader op een omgangsregeling kan komen te vervallen. Moeder kan niet zomaar een omgangsregeling van vader weigeren en het kind weghouden bij vader.
De omgangsregeling is niet vrijblijvend. Het is een verplichting en je moet je er aan houden. Doet je ex dit niet, dan kun je naar de rechter stappen om hier een dwangsom op te zetten.
Kort samengevat, heeft iedereen die in een nauwe, persoonlijke betrekking staat tot het kind, recht op omgang.Dit geldt dus ook voor de biologische vader, zelfs als erkenning niet heeft plaatsgevonden.
Een ouder die gezag over een kind heeft, moet het kind verzorgen en opvoeden.Daarnaast mag de ouder officiële handelingen uitvoeren voor het kind. Zoals een handtekening zetten voor de aanvraag van een paspoort.
Feitelijk is de enige mogelijkheid die je hebt om oudervervreemding aan te tonen, door een dossier op te bouwen van onwil of inactie van de andere ouder om het contact tussen je kind en jou te bevorderen.
Wanneer een zaak voor de rechter komt waarbij oudervervreemding, ouderverstoting, ouderonthechting of ouderafwijzing wordt gesteld, dan laat de rechter meestal de Raad voor de Kinderbescherming onderzoek doen.
In principe heeft elke ouder recht op omgang met zijn kinderen. Maar in uitzonderlijke situaties kan de rechter in belang van het kind bepalen dat een ouder geen omgang met zijn kinderen mag hebben. Een ontzegging van het recht op omgang kan alleen plaatsvinden op verzoek van een van de ouders.
Een ouderschapsplan is bindend als het document rechtsgeldig is. Dit houdt in dat beide partijen hun handtekening hebben gezet onder het plan en dat er geen ongeldige afspraken in staan. Zo mogen de afspraken niet in strijd zijn met de wet of de regels van de overheid.
Kan je uitkopen weigeren? Kun je het uitkopen huis weigeren? Zeker! Je kunt er voor kiezen om je te laten uitkopen door je ex-partner of gezamenlijk het koophuis te verkopen.
Wat doe je als je partner een afspraak niet nakomt? Als je partner zich niet aan de afspraak houdt, kun je het beste nieuwsgierig zijn naar de reden ervan. Vaak zorgen verwijten of boosheid voor een grotere afstand en zal je partner nog minder open en eerlijk willen (en durven!) zijn.
Rechten van vaders bij omgangsregelingen
Recht op omgang met je kind is dan ook een wettelijk recht van vaders. Als er sprake is van normale omstandigheden, zou een vader in de gelegenheid moeten worden gesteld om zijn kinderen minimaal om de week een volledig weekend en wekelijks een vaste dag te zien.
Zolang de ouders in staat zijn om gezamenlijke beslissingen over het kind te nemen, dan geldt als uitgangspunt dat de vader het ouderlijk gezag moet kunnen krijgen. Daarbij staat het belang van het kind voorop. Hulpverleningstrajecten kunnen daarin een positieve rol spelen.
Ontheffing van een ouder uit de ouderlijke macht kan uitgesproken worden op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie. Een ontheffing kan zowel vrijwillig als gedwongen zijn. Bij vrijwillige ontheffing stemt de ouder in met de maatregel.
Hebben jullie een co-ouderschap, dan is het belangrijk dat jullie bij elkaar in de buurt blijven wonen. Uitgangspunt is ongeveer een maximale afstand van zeven kilometer hemelsbreed. Als een ouder verhuist buiten een straal van zeven kilometer is het vaak moeilijk om het co-ouderschap in stand te houden.
Een kind kan tot zijn 18e jaar naar de rechter om een omgangsregeling aan te vragen met een van de personen met gezag (bijvoorbeeld uw ex-partner) of een ander persoon met wie hij een nauwe persoonlijke band heeft.
De moeder is tegenwoordig niet meer verplicht om alle zorg op zich te nemen. Daarnaast is de moeder zelfs niet meer verplicht om de helft van de zorgtaken voor haar rekening te nemen. Als een moeder goede redenen heeft, mag zij co-ouderschap weigeren. Hetzelfde geldt voor de vader.
Accepteer de keuze van je kind, en zeg tegen je kind dat het goed is. Geef je kind het gevoel en de boodschap mee dat je van hem/haar houdt. Maak duidelijk dat je kind altijd welkom is bij je. Geef je kind het gevoel dat hij/zij bij jou terecht kan en altijd naar je toe mag komen.
Een kind heeft altijd recht op omgang met de niet-verzorgende ouder (of die nu gezag heeft of niet). Ten aanzien van een kind dat 12 jaar en ouder is en dat bij de kinderrechter 'van ernstige bezwaren tegen omgang met zijn ouder heeft doen blijken' kan een verzoek tot omgang worden afgewezen.
Omgangsregeling in belang van kind
Het verzoek tot een omgangsregeling kan door de rechter ook geweigerd worden. Het gaat hier dan om situaties waarin het nadelig voor het kind zou zijn om omgang te hebben met die ouder. Er zijn vier van dit soort situaties waarin de rechter een verzoek tot omgang kan weigeren.