Knetteren van ene schakelaar kan bv zijn dat er slecht contact is tussen kabel en schakelaar, maar ook door vervuiling in de schakelaar. Bij een collega hadden ze gezandstraald, er was een deel in de schakelaar gekropen, waardoor die meestal goed werkte, maar soms begon te knetteren.
Als je hoort dat jouw stopcontact een ploppend of krakend geluid maakt, onderneem dan onmiddellijk actie door de stroom naar het betreffende stopcontact op de printplaat uit te schakelen en een gekwalificeerde elektricien te bellen om het stopcontact te komen inspecteren.
Als de stekker in het stopcontact zit, kan er een vonk ontstaan omdat het contactoppervlak niet voldoende is en er elektrische stroom komt. U kunt dus kleine beschadigde sporen op de stekker zien. Het is normaal. Als de vonken ernstiger zijn of als de uitlaat verkleurd en vervormd is, stop dan met het gebruik ervan.
Onjuiste installatie kan kortsluiting of brand veroorzaken.
In de meeste gevallen is kortsluiting het gevolg van een storing van elektrische apparatuur óf het gebruik van een kapotte stekker. Als de voeding niet meer in orde is, dan ontstaat er storing in de toevoer. De bron van stopcontact kortsluiting is vaak te achterhalen in de meterkast.
Zelf de kortsluiting opsporen kan door alle stekkers op één groep los te halen, de groepsschakelaar weer aan te zetten en één voor één de stekkers weer in het contact te steken. Wanneer de stop doorslaat weet u door welk apparaat de kortsluiting veroorzaakt wordt.
Specialist Elektra
de klemkracht van de wcd is veel te gering en daardoor krijg je warmte ontwikkeling. een goed stopcontact houd de stekker stevig vast en je kan de stekker niet zomaar uittrekken.
Kortsluiting ontstaat doordat elektrische draden tegen elkaar aankomen. Vaak gebeurt dat als een kabel of apparaat beschadigd is geraakt. De stroomsterkte wordt dan heel groot en de draden hierdoor te warm. Er kan dan brand in je woning ontstaan.
Bruin of zwart maakt niet uit. Ze mogen aan elkaar.
Specialist Elektra
Stopkontact is bezig met verbranden, de stekker valt niet goed meer in de contacten waardoor er een vonkje overspringt(knetteren) dit maakt de contacten heet en daardoor verbrand het omliggende plastic en de stekker. Vervang de wandcontactdoos en je probleem is over.
Een apparaat dat oplaadt kan dus oververhitten, maar dat is nog niet alles. Ook als je klaar bent met laden en je de stekker in het stopcontact laat zitten creëer je een mogelijk brandgevaarlijke situatie. De oplader kan heet worden en zo brand veroorzaken.
Je kunt het vaak voelen of een oplader nog energie verbruikt nadat het bijbehorende apparaat volledig is opgeladen of al is afgekoppeld. De oplader voelt dan nog warm aan. Een adapter die nutteloos in het stopcontact zit, verbruikt elk uur ongeveer 2 watt. Dit lijkt misschien niet zo veel.
Antwoord. Je kan stroom niet rechtstreeks horen natuurlijk, maar twee stroomdraden oefenen wel krachten op mekaar uit. Als door die stroomdraden een wisselstroom vloeit, kan deze oscillerende kracht aanleiding geven tot een hoorbare trilling. Het gezoem van een transformator is daar een typisch voorbeeld van.
Mogelijkheid 1: kapotte bedrading
Of een geur van smeulend plastic? Dan is de kans groot dat er problemen zijn met de bedrading achter de wandcontactdoos. Bij beschadiging of doorbranden van de bedrading, kan er kortsluiting ontstaan of kunnen de draden of het stopcontact zelf gaan smeulen.
De piep wordt veroorzaakt doordat de wisselspanning uit het stopcontact wordt omgezet naar gelijkspanning. Dit geeft een hoge frequentie die u hoort als een piepend geluid. Zolang het gepiep niet harder wordt en de adapter gewoon zijn werk doet, hoeft u zich hierover geen zorgen te maken.
Stekkerdozen kunnen oververhit raken, en daardoor bepaalde stoffen laten ontbranden. De meeste mensen kennen de gevaren van stekkerdozen, weten dat het brandgevaar oplevert, maar halen de stekker niet uit het stopcontact.
Schakel alle elektrische apparaten/lichtpunten binnen de betreffende groep uit door de stekkers uit de stopcontacten te halen. Vervang de doorgeslagen stop of schakel de installatie- of aardlekautomaat weer in. Schakel tot slot alle apparaten/lichtpunten één voor één weer in.
Wat bij de huidige netspanning van 230 Volt dan 2300 VoltAmpère(VA) aan vermogen mogelijk maakt. Tot ruwweg 2000 Watt/VA is er dus met de wandcontactdozen en stekers geen direct probleem te verwachten.
Het is niet verstandig om twee stekkerdozen met elkaar te verbinden. Bij het verlengen van twee contactdozen wordt het elektrische vermogen van alle apparaten bij de eerste stekkerdoos opgeteld, waardoor deze heel snel overbelast kan raken.
Houd altijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt aan stroom door een groep mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed.
Kortsluiting wordt vaak veroorzaakt door elektrische apparaten in uw woning. Indien het apparaat niets mankeert, werkt deze gewoon naar behoren. Wanneer er sprake is van een defect, ligt kortsluiting op de loer. De oorzaak zit hem vaak in de kabel(s) van een elektrisch apparaat, zoals het snoer van de stekker.
Wanneer mensen blootgesteld worden aan water met een elektrische lading, kan dit dodelijke gevolgen hebben. Vocht is daarnaast één van de grootste oorzaken van een kortsluiting. Geregeld komt het voor dat de stroom in een woning uitgeschakeld wordt wanneer de elektra in aanraking komt met vocht.
Ook schade door kortsluiting of een te hoge spanning in het elektriciteitsnetwerk is verzekerd. Bijvoorbeeld wanneer brandschade aan je keuken ontstaat door kortsluiting in je waterkoker. Of als er scheuren in de muur komen als gevolg van een blikseminslag.