Help je kind en negeer protest. Pak bijvoorbeeld zijn/haar hand vast en pak samen het speelgoed op. Wil je kind dit niet geef dan een time out. Laat hem/haar twee minuten stil op een stoel zitten en geef hem/haar daarna nogmaals de kans om op te ruimen.
Ze hebben niet geleerd op te ruimen.
Geef zelf het goede voorbeeld en ruim je spullen na gebruik direct op. Daar leren ze het meest van. Daarnaast is het slim om vanaf een jaar of twee samen met hen op te ruimen, zodat ze leren hoe je dat doet.
Vanaf 4 jaar kun je je kind leren om zijn/haar kamer op te ruimen. Natuurlijk zal de kleine dit nog niet perfect doen, maar jij als ouder kan je kleine hier goed bij helpen. Vanaf ongeveer 8 jaar kun je verwachten dat kinderen het opruimen al aardig onder de knie krijgen.
Tips om te beginnen
Begin klein en overzichtelijk en doe niet te veel in één keer. Geef dingen een vaste plek: je autosleutels in een bakje op de kast, jassen aan de kapstok, kranten op een stapel en schoenen in de kast. Wanneer je jezelf dat aanleert, sluipt die opruimroutine er vanzelf in. Begin in één kamer.
Het kan dus zijn dat je het nooit geleerd hebt, maar door een 'life-event' tijdelijk nog meer moeite hebt met opruimen en overzicht houden. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld ADD hebt en je vroeger wel een manier geleerd hebt om op te ruimen, maar dat deze manier van opruimen nog nooit voor jou gewerkt heeft.
De methode van Marie Kondo betekent in het kort: in een keer rigoureus je hele huis opruimen, opruimen per categorie, niet per locatie. Het belangrijkst is dat je alleen de dingen bewaart waar je echt van houdt.
Je krijgt over het algemeen meer rust, ruimte en energie als je opruimt. Je wordt minder afgeleid door spullen om je heen. Je kunt makkelijker vinden wat je zoekt (want alles heeft een vaste plek). Je irriteert je minder aan de rommel over je heen.
Aanpak 2: Verdeel de ruimte in zones
Stel dat je de rommelkamer wil opruimen, die tot aan het plafond toe, vol is met spullen. Mijn advies is om vanaf de deur tot aan het midden van de kamer op te ruimen. Op deze manier zorg je dat je voldoende loop en draairuimte hebt om op een comfortabele manier op te ruimen.
Een opgeruimd huis krijg je door georganiseerd op te ruimen. Dit is een proces waarbij jouw huis zo wordt ingericht dat dit je in staat stelt om je leven, je werk en je vrije tijd op jouw manier vorm te geven.
De in Japan geboren Marie Kondo was van jongs af aan al in de ban van opruimen en iedereen die haar boeken heeft gelezen zweert bij de 'KonMari' methode. De opruimgoeroe is van mening dat je leven zal veranderen als je orde en rust aanbrengt in de ruimte om je heen.
Poets van boven naar beneden. De gouden regel van schoonmaken is altijd: poets van boven naar beneden. Dat geldt zowel voor je hele huis als voor iedere kamer op zich. Als je eerst de vloeren reinigt en daarna de kasten afstoft, valt het vuil zo weer op de schone vloer!
Begin met een kleine plek
Als je niet weet waar je moet beginnen met opruimen, zijn kleine plekken of ruimtes in huis ideaal om mee te starten. De badkamer, de voorraadkast, het aanrecht, de kapstok of de eettafel zijn een aantal voorbeelden van ideale beginplekken.
Door op te ruimen en eventueel spullen weg te gooien of te geven word je veel bewuster van al je bezittingen, en word je een stuk dankbaarder voor je belangrijkste bezittingen. Zo haal je in het vervolg waarschijnlijk ook minder snel onnodige dingen in huis, omdat je precies weet wat je thuis allemaal hebt liggen.
Opruimen is volgens Van Dale: “weer op orde brengen; = opbergen: de rommel opruimen; zijn kamer opruimen” Opruimen start met inzicht krijgen in de hoeveelheid van je spullen. Na het sorteren en categoriseren van je spullen volgt een keuzeproces. Je maakt een keuze uit: behouden, weggooien, weggeven of verplaatsen.
De zolder opruimen
Begin door het vullen van een vuilniszak of een grote doos met spullen die weg kunnen. Dingen die je al heel lang hebt en niet meer gebruikt kunnen echt weg. Hetzelfde geldt ook voor de spullen die je niet weg wil doen, want stel dat je het ooit eens nodig hebt.
Waarom is opruimen zo belangrijk? ,,Chaos in je leefomgeving geeft ook chaos in je hoofd. Opruimen levert je tijd en rust op, omdat je weet waar alles ligt. Als alles een vaste plek heeft, heb je meer tijd over voor andere dingen in het leven.
Ten eerste is het schoonmaken van je huis belangrijk omdat je er ziektekiemen en bacteriën mee weghaalt en zo helpt je gezin te beschermen. Ten tweede zorgt het schoonmaken van je huis ervoor dat je meer lichaamsbeweging krijgt – ook als je in delen schoonmaakt.
Probeer eerlijk te kijken naar je spullen en beantwoord voor jezelf de vraag hoe het komt dat er zoveel spullen zijn. Als je de oorzaak hebt vastgesteld, is het tijd om aan de slag te gaan en de oorzaak te elimineren. Daarna kan je gaan downsizen in spullen. En dat is vaak een groot project dat je in stapjes moet doen.