Als een glas water al dagen op je nachtkastje staat, kun je het dan nog drinken? Of krijgen micro-organismen de overhand? Het antwoord zal je verbazen. Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken.
Vooral kinderen, ouderen en mensen met een lage weerstand, kunnen goed ziek worden van bedorven water. Beter is om het water mee te nemen. Zo kunt u er tevens voor zorgen dat u voldoende drinkt op warme dagen.
Houdbaarheid van water
Is deze datum verstreken? Je kunt het dan vaak nog prima eten, of in dit geval drinken. Na de datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed.
Wat zijn de gevolgen van het drinken van bedorven water? Het drinken van bedorven water kan aanleiding geven tot tal van gezondheidsproblemen. Als gevolg van het drinken van bedorven water kunnen mensen diarree krijgen met buikpijn en misselijkheid, door de bacteriële en parasitaire ziekten die het kan veroorzaken.
Het water is erg biostabiel en bevat bovendien miljoenen goede bacteriën, volgens Boon. ,,Ze maken ons dus niet ziek en slechte bacteriën krijgen door al die biostabiliteit amper de kans zich te vormen.” Daardoor kan het dus geen kwaad als je bijvoorbeeld een glas water een tijdje laat staan, of een nacht.
De legionella is een bacterie, die voorkomt in natuurlijk water, zoals meren en sloten, en in kunstmatige watersystemen, zoals de waterleiding. De bacteriën voelen zich het beste thuis in stilstaand water en bij temperaturen tussen de 20 en de 50 graden Celsius.
Misselijkheid, braken, koorts en diarree kunnen optreden na het inslikken van water. De oorzaken komen vaak door ziekteverwekkers zoals het norovirus, de E. coli bacterie of de parasiet Cryptosporidium. De klachten duren meestal een paar dagen tot een week en gaan vanzelf weer over.
Als u vermoedt dat u bent blootgesteld aan waterverontreiniging, is onmiddellijke medische hulp cruciaal. Zorgverleners kunnen specifieke tests uitvoeren om de bron van de verontreiniging te identificeren en de juiste behandeling te bieden.
Wat wel scheelt, is dat het drinken van water uit een beschimmelde drinkfles op zich geen kwaad kan. 'De meeste soorten schimmels zijn vrij onschuldig en ons immuunsysteem is goed in het afvoeren van deze ziekteverwekkers,' legt de immunoloog uit. Maar ranzig, dat is het wel. En zo smaakt het ook.
De incubatieperiode duurt 2 tot 19 dagen (meestal 5 tot 6 dagen) (Let02, Boe02, Yu00). In 85% van de gevallen beginnen de ziekteverschijnselen binnen 10 dagen na blootstelling en in 95% van de gevallen binnen 14 dagen (Let02, Boe02).
De smaak kan achteruit gaan, er kan bezinksel ontstaan en de drank kan troebel worden. Heldere alcoholische dranken en vooral die met een hoog alcohol percentage zijn bijna onbeperkt houdbaar. En sommige dranken, bijvoorbeeld wijn en cognac, gaan na verloop van jaren juist beter smaken.
Het gebruik van een plastic flesje
Plastic is een geproduceerd product uit een fabriek en daar zitten dus vele stoffen in verwerkt. Er bestaat een kans dat die chemische stoffen in het water of drankje terechtkomen. Maar geen zorgen, dit zijn maar kleine hoeveelheden en dus niet schadelijk.
Water uit de kraan kun je in een schone glazen fles of kan (met deksel) in de koelkast wel een week bewaren. De kwaliteit van het water wordt wel minder als het water buiten de koelkast wordt bewaard. Of als het flesje niet schoon is en/of als er direct uit de fles wordt gedronken, want dan komen er bacteriën in.
Hoewel water niet vervalt, zijn er wel zorgen over plastic flessen . Deze flessen kunnen gezondheidsproblemen en vreemde smaken veroorzaken, omdat ze na verloop van tijd afbreken en microplastics in het water terechtkomen. Het op de juiste manier opslaan van water in uw magazijn, kantoor of faciliteit kan helpen deze risico's te beperken.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het water is niet meer helder, of heeft zwarte puntjes. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Zo dwarrelt er stof in het glas en belanden er deeltjes van eventuele huisdieren of rondvliegende insecten in het water. Ook neemt water kooldioxide uit de lucht op, waardoor de ph-waarde (zuurgraad) van het water zakt. Daardoor smaakt het water na een paar dagen net even wat zuurder.
Ja, ook wanneer een flesje water volgens het etiket niet langer houdbaar is, kun je het veilig drinken. Dit meldt een woordvoerster van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn.
A: Als u merkt dat u beschimmeld water drinkt, is het belangrijkste om onmiddellijk medische hulp te zoeken . Schimmel bevat veel potentieel schadelijke toxines en sporen die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken als ze worden ingenomen.
Wat als je per ongeluk toch schimmel eet? In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen.Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid.
De meest voorkomende ziekten die worden veroorzaakt door virussen, bacteriën en parasieten kunnen leiden tot maagpijn, braken, diarree, hoofdpijn, koorts en nierfalen . Infectieziekten zoals hepatitis kunnen ook voorkomen.
Behandeling. Bij vermoeden van een waterintoxicatie is een dringende ziekenhuisopname noodzakelijk. Een behandeling met een hypertone zoutoplossing, diuretica, en cortisone dient snel te gebeuren.
Door het drinken van vervuild water krijgen mensen ziektes zoals cholera, tyfus en dysenterie. Ziektes die het gevolg zijn van een gebrek aan schoon drinkwater, goede hygiëne en veilige wc's noem je WASH-gerelateerde ziekte (WASH staat voor Water, Sanitatie en Hygiëne).
Is bruin water uit de kraan schadelijk? Het Nederlandse drinkwater behoort tot het schoonste ter wereld. Er mag een kleine hoeveelheid ijzer in aanwezig zijn. Het is daarom niet schadelijk voor de gezondheid als je toch bruin water hebt gedronken of voor de koffie/thee hebt gebruikt.
Legionella herkennen
De ziekte begint met snel opkomende koorts, spierpijn en een ziek gevoel. Daarna kan een longontsteking met koorts boven de 39 °C ontstaan. De patiënt hoest en is soms kortademig.
coli-bacteriën vind je van nature in de darmen van mensen en warmbloedige dieren en dus in menselijke en dierlijke uitwerpselen. Ze komen dan ook veelvuldig voor in oppervlaktewater en de natuur. Ze komen echter niet zomaar in ons drinkwater terecht. De vervuiling komt altijd van buitenaf.