Er bestaat helaas geen algemene regel om giftige paddenstoelen van eetbare te onderscheiden. Als je weinig van paddenstoelen afweet, is het risico om je te vergissen groot. Een giftige soort eten kan je diarree opleveren, maar in het ergste geval kun je er zelfs aan overlijden.
Nederland kent 30 giftige paddestoelen, waarvan er 5 écht dodelijk kunnen zijn als je ze eet. We vertellen je graag alles over de groene knolamaniet, de panteramaniet, de voorjaarskluifzwam, het bundelmosklokje en de parasolzwam. Je moet ver bij de groene knolamaniet vandaan blijven.
De bittere boleet, Boletus felleus, lijkt wel wat op eekhoorntjesbrood, maar mist de kenmerkende buikige steel van de laatste. De bittere boleet is niet echt giftig, maar één bittere boleet kan wel een hele maaltijd bederven.
Het eekhoorntjesbrood valt onder de boleten. Het is een paddenstoel die te herkennen is aan zijn dikke bruine hoed die wel 30 cm groot kan worden. Aan de onderkant heeft hij dicht op elkaar staande buisjes waar de sporen uit komen. Dit zit er een beetje sponsachtig uit.
Sinds 2019 overleden er vier mensen na het eten van giftige paddenstoelen, meldt het NVIC. Er zijn meerdere soorten giftige paddenstoelen, waarvan het eten ernstige gevolgen kan hebben. De giftigste paddenstoel in Nederland is de groene knolamaniet.
Ja, paddenstoelen in het wild plukken en ze opeten kun je beter niet doen. De giftige soorten zijn soms bijna niet te onderscheiden van de eetbare. Zelfs voor experts is dit lastig. Elk jaar belanden er weer veel mensen in het ziekenhuis vanwege vergiftigingen door zelfgeplukte paddenstoelen.
De Amanita phalloides is verantwoordelijk voor het merendeel van de dodelijke ongevallen. Ongeveer 17 % van de slachtoffers sterft binnen tien dagen na het eten van de paddenstoel. De prognose werd beter door de medische vooruitgang inzake reanimatie. Toch blijft een intoxicatie met Amanita phalloides uiterst ernstig.
Het gewoon eekhoorntjesbrood (Boletus edulis) is een algemeen voorkomende eetbare paddenstoel die behoort tot de familie Boletaceae. Meestal wordt met de Nederlandse naam de ondersoort Boletus edulis susbp. edulis bedoeld.
ObsIdentify is een gratis fotoherkenningsapp die wilde planten, dieren en paddenstoelen uit Nederland en België op naam kan brengen. Door middel van een database met gevalideerde referentiebeelden herkent de app meer dan 13.000 soorten. Met elke nieuwe herkenning wordt deze database verder uitgebreid en verbeterd.
Als eetbare paddenstoel heeft de soort geen enkele betekenis. De smaak is bitter en bij volgroeide zwammen ongenietbaar. Zeer jonge vruchtlichamen die net door de boombast breken zijn verteerbaar zonder nadelige gevolgen. Het vruchtvlees van de zwam bestaat uit de huid van de hoed, de trama en de buisjeslaag.
De champignon is de bekendste eetbare paddenstoel. Ook wel de kampioen onder de paddenstoelen. Nederland is één van de grootste exporteurs van champignons. De groene knolamaniet lijkt ontzettend veel op de champignon en kun je in het bos vinden.
Het is een plaatjeszwam, dat wil zeggen dat de onderkant van de hoed bezet is met lamellen. Daar groeien de sporen die bij rijpheid naar beneden vallen. De sporen van de parasolzwam zijn wit van kleur, wat je kan zien als je ze opvangt op een donker stuk papier.
Giftigheid. Een kleine hoeveelheid – 30-50 gram – van deze paddenstoel kan dodelijk zijn door vergiftiging van de lever. De eerste symptomen zijn vaak buitengewoon hevige buikpijn (darmkrampen), braken en diarree.
De meest bekende giftige soort is de Satansboleet. Minder bekend is de Wolfsboleet. Deze beide soorten hebben rode buisjes. De Pronksteelboleet met een rode steel is rauw giftig en na verhitting niet meer giftig maar ongenietbaar, want bitter.
Paddenstoelen zijn mooi én nuttig, zeker ook in de tuin. Ze ruimen de boel op, helpen bij een gezonde bodem en sommige soorten leven innig samen met planten en bomen. Je kunt paddenstoelen niet planten of zaaien, daar zorgen ze zelf voor dankzij een ingenieuze samenwerking met bomen.
Paddenstoelen zijn vruchten van schimmels die je tuin opruimen. Schimmels verteren tuinafval en brengen die als meststof de bodem in. Schimmels kunnen ook de groei van bomen bevorderen door in symbiose samen te leven.
De hanenkam, dooierzwam of cantharel (Cantharellus cibarius) is een van de meest gewaardeerde en gemakkelijkst herkenbare van de niet cultiveerbare, eetbare paddenstoelen.
Er bestaat geen thuisbehandeling tegen de inname van giftige paddenstoelen, dus neem direct contact op met je dierenarts. Als je het soort paddenstoel die je hond opat nog mee kan nemen, is het aan te raden dit dan ook te doen. Dan kan de dierenarts tenminste al identificeren of het een giftige soort was of niet.
Alle vormen van de grote parasolzwam worden beschouwd als goed eetbare paddenstoelen. Meestal worden alleen de hoeden gebruikt die op dezelfde manier als schnitzel kunnen worden bereid. De stelen zijn vaak taai en niet geschikt voor directe consumptie, maar kunnen wel tot champignonpoeder worden verwerkt.
Eekhoorntjesbrood, ook wel bekend als 'cèpes' of 'porcini' wordt gezien als een echte delicatesse.
Vooral in de maanden juli, augustus en september komen de eekhoorntjesbroden op vaak van oudsher bekende lanen tevoorschijn. Ze verschijnen meestal met meerdere, soms zelfs tientallen of nog meer, exemplaren bij elkaar.