Het Huis van Nicolas Flamel is het oudste huis in Parijs en stamt uit 1407. Dineer in een van de chique restaurants nadat je hebt gewinkeld in de luxe boetieks. Verdiep je een middag in de joodse cultuur van Parijs in de joodse wijk Pletzl, Jiddisch voor 'kleine plaats'.
Lutetia, zoals de stad toen heette, komt waarschijnlijk van het Indo-Europese woord voor modder. Ook nu nog kun je dat 'modderachtige' terugvinden in de naam van de wijk Le Marais, het moeras. De precieze ligging van de voorloper van Parijs is overigens niet helemaal bekend.
De kathedraal Notre-Dame de Paris, een meesterwerk van gotische bouwkunst, is het meest bezochte monument van Frankrijk. De kathedraal ligt in het historisch centrum van Parijs, in de punt van het Île de la Cité.
Parijs is gesticht rond het jaar 0 op het Île de la Cité, een eiland in de Seine. Vanaf de komst van de Romeinen werd de stad uitgebreid. Rond de 10e eeuw werd Parijs een van de belangrijkste en grootste steden van Europa.
De kerk Saint Germain des Prés, oorspronkelijk gebouwd in de zesde eeuw, is de oudste kerk van Parijs. Voorheen de kerk van een enorm benedictijnenklooster, zijn de Romaanse lijnen van het vroegere interieur nog herkenbaar onder de verf van 19e‐eeuwse fresco's.
Quartier Latin is de oudste wijk van Parijs en dat is goed te zien aan de oude gebouwen en de gezellige sfeer. In Quartier Latin vind je het indrukwekkende Panthéon en de oudste Franstalige universiteit ter wereld (de Sorbonne).
Parijs: vernoemd naar die vervelende Galliërs
Niet alleen buitenlandse toeristen, ook Julius Caesar had al van doen met vermoeiende Parijzenaren. Destijds ging het nog wel om een Gallische stam: de Parisii. Die hield zich precies op rond het huidige Parijs, al was dat toen enkel nog een versterkte vesting.
De oorspronkelijke naam van Parijs was Lutetia, ook wel Lutetia Parisiorum, in het Frans bekend onder de naam Lutèce. Lutetia verviel later als naam en Parijs kwam ervoor in de plaats, waarschijnlijk gebaseerd op de naam van de Gallische stam der Parisii.
De tweede bijnaam van Lichtstad komt voort uit het feit dat Parijs de eerste stad in Europa was die met elektriciteit werd verlicht. Als je vandaag de dag rondloopt in Parijs of op de hoogtes van de stad is het nog steeds waar, 's nachts verlichten de stad en de Eiffeltoren de wandelaars.
De Vikingen komen in 885, onder aanvoering van Sigfred, met 30.000 manschappen en 700 schepen naar Parijs. Ze plunderen regelmatig de omgeving van de stad in de periode van 885-890. Uiteindelijk betaald koning Karel de Dikke de Vikingen 700 pond zilver, iets wat door de bevolking van Parijs als zeer laf werd gevonden.
Le Marais is het historische centrum van Parijs en is zeker een goede keuze om te verblijven in Parijs. Deze wijk ligt ten noorden van Quartier Latin en de Seine. Le Marais is één van de oudste wijken van Parijs en dat voel je als je door de straten loopt. Ben je van plan om te gaan shoppen tijdens je stedentrip?
De catacomben van Parijs vormen een beroemde verzameling ondergrondse begraafplaatsen onder de Franse hoofdstad. Op verschillende locaties zijn de beenderen van ongeveer zes miljoen Parijzenaren ondergebracht. De beenderen liggen verspreid in ondergrondse kamers en galerijen.
Parijs zelf telde op 1 januari 2020 2.145.906 inwoners, daarbij de banlieues, het geheel van de voorsteden en forensensteden, niet meegerekend. Er woonden in 2014 in de hele agglomeratie, in la Métropole du Grand Paris, meer dan 10 miljoen mensen.
In de 12e eeuw liet koning Lodewijk VI van Frankrijk de kerk Saint-Pierre de Montmartre bouwen (die er nog steeds staat) en een bijbehorend benedictijnenklooster dat destijds, inclusief de tuinen, een groot deel van de heuvel omvatte.
Toen Parijs nog Lutetia heette, was Montmartre al een plek voor godenverering. De Romeinen hadden er tempels aan Mars (Mons Martis) en Mercurius (Mons Mercurii) gewijd, de laatste God van handelaren, dieven en reizigers. Hier komt ook mogelijk de naam Montmartre vandaan.
Parijs is een echte wereldstad, met een breed aanbod aan kunst, cultuur, sport, winkelmogelijkheden en natuurlijk lekker eten. Parijs heeft het allemaal. De talloze bezienswaardigheden zijn gemakkelijk te voet of met de metro te bezoeken.
De geschiedenis van Parijs begint ongeveer rond 55 voor Christus toen de Romeinen het kleine eilandje Ile de la cite veroverden. De bijzondere historie van de 'stad van de romantiek'. Natuurlijk woonden daarvoor ook al mensen, maar men zegt dat de geschiedenis begint waar de prehistorie eindigt.
De naam Heythuysen is afkomstig van 'heidehuizen', welke naam voor zichzelf spreekt. De lokale bevolking gebruikt als bijnaam voor Heythuysen de flatteuze term 'Klein Paries' (Klein Parijs).
Ook volgende buurten in Parijs zijn niet echt veilig en te vermijden: de buurt rond Gard Quartier Barbès, Château Rouge, Château d'eau, Saint-Denis, Le bois de Boulogne, Le boulevard de Clichy, de Chinese wijk en La porte de Clignancourt.
1) Parijs – Frankrijk met 10.755.000 inwoners. 2) Londen – Verenigd Koninkrijk met 8.586.000 inwoners. 3) Ruhrgebied – Duitsland met 7.304.000 inwoners. 4) Madrid – Spanje met 5.427.000 inwoners.