Fluoride maakt het glazuur van tanden namelijk harder en helpt zo om bescherming te bieden tegen bijvoorbeeld zuurstoten. Daarnaast kunnen beginnende gaatjes door goed te poetsen met fluoridetandpasta en door het gebruik van fluoride (aangebracht door de tandarts) herstellen.
Fluoride helpt om tanden en kiezen sterker te maken.Daarnaast beschermt het tegen zuuraanvallen op de tanden en kiezen.
Spoelen met fluoride
De tandarts kan het gebruik van fluoridevloeistof adviseren wanneer iemand extra risico loopt om gaatjes te krijgen. Dit is het geval bij beugeldragers. Soms spoelen kinderen op scholen met fluoride. Dat is niet voor alle leerlingen nodig, maar het kan ook geen kwaad.
Het is belangrijk dat u gebruik maakt van een tandpasta die fluoride bevat. De fluoride zorgt ervoor dat tandbederf voorkomen wordt en dat het glazuur minder snel oplosbaar is. Dit betekent dat uw gebit beter beschermd is tegen de zuren en suikers uit eten en drinken, waardoor er minder snel gaatjes zullen ontstaan.
Om het gebit goed te onderhouden is fluoride absoluut niet noodzakelijk.
Te veel fluoride tast namelijk de nieren, botten, zenuwen en spieren aan en zou volgens de critici kankerverwekkend zijn. Gezondheidsrisico's treden echter pas op wanneer men teveel aan fluoride binnenkrijgt. In een tandpasta zit gemiddeld 1 tot 1,5 milligram fluoride per gram tandpasta.
Hoe lang na een fluoridenbehandeling mag mijn kind niet eten of drinken? Na een fluoridenbehandeling mag uw kind een half uur niet eten, drinken of spoelen. Hierdoor kan de fluoride extra goed inwerken op tanden en kiezen.
Bij een fluoridebehandeling wordt met behulp van bitjes fluoridegel aangebracht op de tanden. Deze bitjes moeten gedurende tien minuten in de mond worden gehouden, met de kaken op elkaar. Fluoride kan ook met een wattenstaafje of penseel op de tanden en kiezen aangebracht worden.
Uit een groot aantal onderzoeken naar tandpasta, zowel met als zonder fluoride, bleek echter dat fluoridevrije tandpasta's minder effectief zijn bij het voorkomen van tandbederf. Het KNMT is het ermee eens dat fluoride nog steeds een van de meest effectieve manieren is om het tandglazuur te beschermen tegen bederf.
Poets de tanden één keer per dag met fluoride-peutertandpasta zodra de eerste tandjes zijn doorgebroken. Poets de tanden van kinderen van twee tot en met vier jaar twee keer per dag met deze tandpasta. Ga vanaf het vijfde jaar gewone fluoridetandpasta voor volwassenen gebruiken.
Heeft fluoride bijwerkingen? Internationaal wordt fluoride sterk aanbevolen om tandcariës te voorkomen. In de aanbevolen dosering treden geen bijwerkingen op.
Wat is fluoride (fluor)?
Fluoride zit in tanden en botten. Fluor in pure vorm is een giftig gas. In de voeding is fluor altijd gebonden aan een andere stof, zoals natrium of calcium. Het is dan niet meer giftig en heet fluoride.
✔️Oxyfresh fluoride mondwater heeft als belangrijkste bestanddeel fluoride, dat schadelijke bacteriën in de mond effectief bestrijdt, zonder dat het de natuurlijke balans verstoort die belangrijk is in de mondholte.
Fluoride maakt tanden harder. In lage concentraties, in de orde van één per miljoen, worden fluoriden gebruikt in volksgezondheidstoepassingen; fluoriden zoals natriumfluoride, natriumfluorofosfaat (SMFP), tin(II)fluoride (SnF2) en aminfluoride worden gebruikt in tandpasta en mondwater.
Het komt voor in natuurlijke vorm, bijvoorbeeld in water, enkele fruitsoorten, eieren en rood vlees. Maar het wordt ook gemaakt in chemische vorm voor tandverzorgingsproducten als tandpasta's, spoelwater en flosdraad.
Dr. Brite tandpasta bevat niet alleen geen fluoride, maar ook geen ftalaten, sulfaten, parabenen of triclosan. De tandpasta is ook vrij van genetisch gemodificeerde bestanddelen en kunstmatige zoet-, smaak- en kleurstoffen.
Bescherm je tanden tegen cariës en remineraliseer het tandglazuur met elmex® Anti-Caries Tandpasta zonder menthol en de aminfluoride formule.
Door uw gebit regelmatig professioneel te laten reinigen kunt u gebitsproblemen in de toekomst helpen voorkomen. Het bezoeken van de mondhygiënist is een bewezen effectieve vorm van preventie en veel mensen zien het dan ook als een investering in het gezond houden van het gebit en het tandvlees.
Onze mondhygiënist verwijdert plak, tandsteen en aanslag en polijst uw gebit. U krijgt daardoor een glad en schoon gevoel in uw mond. Bij pijnlijke behandelingen kunt u een plaatselijke verdoving krijgen. Bijvoorbeeld bij ernstige tandvleesproblemen, waarbij onder het tandvlees moet worden schoongemaakt.
Veel voorkomende kosten mondhygiënist (preventieve mondzorg)
Vaak gaat het om een afspraak van 45 minuten, waarbij 40 minuten wordt gerekend. Dat komt dan op € 108,16. Een afspraak van 30 minuten komt ook regelmatig voor. De kosten van de mondhygiënist zijn dan: € 67,60.
Vermijd vóór je tandartsbezoek te eten
Ook al is de geur van een open mond vaak al niet zo lekker om mee te beginnen, het eten van iets als een broodje tonijn of een restje pasta met veel knoflook kan het werk van de tandarts nog ongemakkelijker maken.
Na het vullen van het gaatje wordt de vulling in vorm gebracht door de tandarts. Na de behandeling kun je een tijdje niet eten, omdat het materiaal moet uitharden.
Fluoride maakt het glazuur van de tanden steviger en beschermt ze tegen zuur. Hierdoor kunnen bacteriën tanden en kiezen minder snel aantasten. Om tandbederf (cariës) te voorkomen.