colibacterie is meestal een onschuldige darmbewoner bij de mens. Maar er zijn ook E. coli-bacteriën waarvan je ziek kunt worden, zoals de variant EHEC die besmettelijke dikkedarmontsteking met bloederige diarree veroorzaakt. In uitzonderlijke gevallen kan er ernstige schade aan de nieren ontstaan.
De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is 1 tot 7 dagen. Meestal 3-4 dagen.
coli is een bacterie die jouzelf wel ziek kan maken, maar het brengt niet direct schade toe aan je baby. Mocht je klachten krijgen, let er dan vooral op dat je genoeg drinkt. Krijg je uitdrogingsverschijnselen of bloederige diarree en het houdt langer dan 2 dagen aan? Ga dan naar de huisarts.
Er zijn enkele typen e-coli die een voedselinfectie veroorzaken. Deze typen kunnen voorkomen op rauw vlees, rauwe groente en rauwe melkproducten. Wie ermee wordt besmet kan last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Besmetting kan worden voorkomen door hygiënisch te werken en vlees goed gaar te bakken.
coli (EHEC). Zowel STEC als EHEC kunnen hemorragische colitis veroorzaken. Dit beeld wordt gekarakteriseerd door een plotseling optreden van heftige buikkrampen, soms met braken, veelal zonder koorts. Na 24 uur volgt een aanvankelijk waterige diarree die na 1 tot 3 dagen bloederig wordt.
Met veel drinken gaan de klachten vaak over. Mocht dat niet het geval zijn, dan is de aandoening goed te behandelen met antibiotica. De meeste E. coli zijn gevoelig voor antibiotica.
De bacterie overleeft maanden in de bodem en weken in water. E. coli vermenigvuldigt zich tussen de 10 en 40 °C en gaat dood bij 65 °C.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
Vaak leidt de ontsteking tot diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en soms koorts. Een voedselinfectie kan één tot drie dagen duren. Veel voedselinfecties ontstaan bij mensen thuis, simpelweg door onvoldoende hygiënische maatregelen.
Een aandoening die veel voorkomt bij vrouwen, maar soms ook bij mannen, is een blaasontsteking; een door bacteriën veroorzaakte ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Vaak zijn dit bacteriën die thuishoren in de darmen en die via de plasbuis in de blaas terecht zijn gekomen, waar ze gaan ontsteken.
Nitrofurantoïne doodt bacteriën (antibioticum). Bij blaasontsteking of om een blaasontsteking te voorkomen. U heeft binnen een halve dag tot 2 dagen minder last van de klachten.
De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen. Bij diarree kun je dus beter ook geen suikerhoudende dranken drinken zoals cola en vruchtensap. De kans op uitdroging is dan groter.
Bij een voedselvergiftiging zijn de giftige stoffen die worden geproduceerd door bacteriën of schimmels de boosdoeners. De klachten bij een voedselinfectie ontstaan na enkele uren tot twee dagen na besmetting, bij een voedselvergiftiging is dit meestal na ongeveer acht uur.
Infecties door bacteriën kunnen ernstiger verlopen dan infecties door virussen, maar de meeste infecties door bacteriën gaan vanzelf over. Bacteriën kunnen vele soorten infecties veroorzaken: blaasontsteking, keelontsteking, longontsteking, hersenvliesontsteking en middenoorontsteking zijn enkele voorbeelden.
Als je denkt dat het antibioticum niet helpt, blijf het gebruiken en overleg dan met je arts. Dat geldt ook voor als je bijwerkingen krijgt. Gebruik alleen antibiotica als het echt nodig is. In Nederland kunnen we antibiotica alleen krijgen op recept van een arts.
Cafeïne zit bijvoorbeeld in koffie, energiedrankjes, cola en chocola. Deze stof kan de blaas irriteren en 'm overuren laten draaien.
Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.
Wordt een blaasontsteking niet op tijd behandeld, dan kunnen de bacteriën vanuit de blaas 'opstijgen' naar de nier. Er kan dan een nierbekkenontsteking (pyelonefritis) ontstaan. pijn tussen de zaadballen en de anus (perineum) Bij een prostaatontsteking hoeven er geen plasklachten te zijn.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo. Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten.
Maar is er een ideaal moment van de dag voor dit speciale bezoekje aan het toilet? 'De meeste mensen zullen het bezoekje in de ochtend afleggen', zegt gastro-enteroloog Kenneth Koch. Dat komt doordat je dunne darm tijdens het slapen aan het werkt gaat om het voedsel van de dag ervoor te verwerken.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Voedingstips bij diarree
Voor de meeste soorten diarree geldt: Drink voldoende (2 tot 3 liter per dag). Neem voldoende zout in, zonder te overdrijven. Neem voldoende kalium in (tomatensap, banaan, pure chocolade, cacaopoeder,...).
Drink je elke dag een of meerdere glazen cola, dan zou dat de volgende consequenties kunnen hebben voor je gezondheid: Grotere kans op diabetes. Reële kans op overgewicht. Meer kans op hart- en vaatziekten dan gemiddeld.