In Oostenrijk bestaat het ontbijt vaak uit broodjes met verschillende soorten jam en honing. Ze houden namelijk erg van zoetbeleg. Ze eten voornamelijk kaiserbroodjes, maar je kan er ook gewoon een boterham nemen. Hier wordt vaak koffie, thee of vruchtensap bij gedronken.
Meestal beginnen de Oostenrijkers met een soepje en daarna een flink stuk vlees (vaak wild) met aardappels of pasta en heerlijke gemengde salades. Groentes worden vaak van het land gehaald en samen met een aardappelsalade gegeten. Na het eten volgt nog een Oostenrijks, meestal zoet nagerecht.
In Oostenrijk heet het Kaiserbroodje een semmel, maar ook daar kennen ze het Scharzwälderbrot en wordt er met desem brood gebakken. De Oostenrijkers houden niet van verspillen.
Wiener Schnitzel
Deze bekende lekkernij is in bijna heel Europa wel bekend. Kalfsvlees is alleen over het algemeen vrij duur waardoor veel landen een andere variant kennen, zoals de zigeunerschnitzel, satéschnitzel of de cordon bleu.
Is Oostenrijk een duur land? De prijzen van basisproducten in Oostenrijk zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.07 keer minder betalen om te winkelen in Oostenrijk dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Oostenrijk bereik van: 63 EUR in Hostel tot 123 EUR in 3 sterren hotel.
In Oostenrijk bestaat het ontbijt vaak uit broodjes met verschillende soorten jam en honing. Ze houden namelijk erg van zoetbeleg. Ze eten voornamelijk kaiserbroodjes, maar je kan er ook gewoon een boterham nemen. Hier wordt vaak koffie, thee of vruchtensap bij gedronken.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 16 jaar. In toeristengebieden vanaf 18 jaar. – Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5 (0,2 voor beginnende bestuurders tot 2 jaar).
Curryworst mit Pommes
Dit toppertje kun je in veel Duitse en Oostenrijkse berghutten bestellen. Een dikke braadworst met goudgele frietjes en een schep currysaus. Een heerlijk gerecht dat ook perfect smaakt na een avondje te lang in de après-ski!
Oostenrijk is een land gelegen in centraal-Europa. Oostenrijk is bekend vanwege het berglandschap, de klassieke muziek en vanwege de hoge levensstandaard. Oostenrijk behoort al lange tijd tot de landen waar een hoge kwaliteit van leven heerst en de mensen gemiddeld genomen gelukkig tot zeer gelukkig zijn.
Oostenrijk: Mini Germknödels of Apfelstrudel met vanillesaus en natuurlijk Kaiserschmarrn. Stuk voor stuk ontzettend lekker en onmisbaar bij een kerstdiner met Alpengerechten. Italië: Tiramisu is een Italiaanse klassieker en doet het altijd goed op ieder menu.
De bevolking van Oostenrijk komt voort uit vele etnische groepen: Illyriërs, Kelten, Germanen, Slaven, Hongaren en nog veel meer. Oostenrijk heeft zo'n 8,3 miljoen inwoners met een bevolkingsdichtheid van ongeveer 95 inwoners per km2. Het overgrote deel van de Oostenrijkers woont in de grote steden.
De prijzen liggen in Oostenrijk veelal niet hoger als in Nederland, en ook Oostenrijk heeft goedkope supermarkten als Aldi (in Oostenrijk onder de naam Hofer), de Lidl, de Pennymarkt en de Norma. Supermarkten als M-Preis, Spar en Bila zijn stukken duurder.
Oostenrijkers zijn zeker buiten de eigen kring veelal beleefder en minder direct dan Nederlanders en zullen bewust vermijden om anderen op gevoelige punten te raken. Daarom vinden ze Nederlanders wel eens lomp en luidruchtig, maar dat houden ze uiteraard voor zich.
Zo zijn bekende merknamen voor paracetamol in Oostenrijk bijvoorbeeld Mexalen of Momentum. Ibuprofen is bijvoorbeeld ook gekend onder aktren, dismenol of gewoon brufen.
Speckplatte of Brettljause
Een Speckplatte of Brettljause is een plankje vol lekkers. Van alleen vleeswaren tot een mix met verschillende soorten bergkaas. Tafelzuur, vers geraspte mierikswortel en brood erbij en de plank is compleet.
De Brettljause is een zware broodmaaltijd waarbij verschillende soorten worst, vlees en groenten op een houten plank worden geserveerd. Vooral in tavernes en wijnlokalen in Oostenrijk is dit gerecht erg populair.
De Belgische benaming voor de mix van cola en bier. De naam dankt het drankje aan de kleur.
Vroeger was er shandy: bier met limonade. Sneeuwwitje is ook een oude bekende: 7-UP met bier. Uit Limburg kennen we de sjoes: pils met oud bruin. Maar de moeder aller bier-limonade mixen is toch wel de Radler.