Dat trommelvlies is bij aanraking pijnlijk en kan worden geperforeerd. Wanneer u het wattenstokje zo vasthoud dat u met uw vingertoppen het watje bijna aanraakt, kan er dus eigenlijk nooit iets misgaan, want de wattenstok gaat zo nooit dieper dan 1 centimeter de gehoorgang in.
Het trommelvlies is zeer gevoelig; aanraking is pijnlijk. Het schoonmaken van de gehoorgang op grotere diepte dan dat met de punt van een handdoek mogelijk is, moet daarom worden ontraden.
Het trommelvlies van een oor kan scheuren door bijvoorbeeld een middenoorontsteking of een klap op het oor. Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt. Daarna merkt u er meestal niets van. U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid.
Bepaalde delen van het uitwendige oor zijn duidelijk zichtbaar, zoals de oorschelp. Andere delen kunt u niet met het blote oog zien, zoals de het trommelvlies. De oorschelp, ook wel pinna genoemd, is het deel van het oor dat iedereen ziet.
trommelvliesperforatie (gaatje in het trommelvlies)
Ook kan er tijdens het snuiten van de neus of klaren lucht ontsnappen uit het oor. Soms kan er ook sprake zijn van een loopoor, waarbij er ontstekingsvocht uit het oor loopt.
Vanaf de ingang dus ongeveer 2,5 cm diep.
Symptomen van gescheurd trommelvlies
afscheiding van het trommelvlies (etter, vocht, in sommige gevallen bloed, enz.) oorsuizen of vreemde geluiden. oorpijn of ongemak. tijdelijk gehoorverlies van het aangetaste oor.
Horen met je botten
Want wat niet veel mensen weten, is dat we niet alleen met onze oren, maar ook met onze botten horen. En dan bedoelen we niet de bovengenoemde hamer, aambeeld en stijgbeugel: door trillingen via het kaakbeen door te geven, bereikt het signaal het slakkenhuis zonder het trommelvlies te belasten.
Dit kan onder andere veroorzaakt worden door een oorsmeerprop, gaatje in het trommelvlies, een ontsteking, vocht achter het trommelvlies of 'verkalking' van de gehoorbeentjes. In de meeste gevallen kan een arts dit probleem verhelpen met medicijnen of een operatie.
Bij een gezond trommelvlies zie je dat het ook een mooi 'lichtpuntje' heeft -rechtsonder onder de hamersteel. Dit is de lichtreflex op het lampje van de orenkijker.
Door een slecht functionerende buis van Eustachius kan er vocht achter de trommelvliezen komen. Hierdoor kunt u minder goed horen. De KNO-arts kan dan besluiten om de trommelvliezen door te prikken. Zo kan het vocht eruit en hoort u direct beter.
Dit ontstaat door een verminderde functie van de buis van Eustachius (tussen de neus en het oor). Als gevolg van bijvoorbeeld een verkoudheid kan deze verstopt zitten. Vaak helpt het om veel te klaren. Daarnaast is het mogelijk de buis van Eustachius met medicijnen weer beter te laten werken.
Wanneer u een gescheurd trommelvlies oploopt door het te diep insteken van een voorwerp (bijvoorbeeld een wattenstaafje), dan komt u via de huisarts terecht bij de kno-arts. Er is dan een grotere kans op infectie én het kan zijn u de gehoorsbeentjes beschadigd heeft.
Meestal heeft u geen oorpijn na de behandeling. Pijnstilling is dan ook zelden nodig. Direct na de behandeling zijn de meeste klachten verdwenen. Het kan voorkomen dat er na de behandeling een loopoor ontstaat.
Om de prop wat zachter te maken kunt u wat olie, bijvoorbeeld olijfolie, slaolie of babyolie in het oor druppelen. U kunt ook gewoon water gebruiken, bijvoorbeeld door tijdens het douchen water in het oor te laten lopen. Als u zelf uw oor wilt spoelen, gebruik dan lauw water.
26 mm lang en 7 mm in diameter, maar vorm en afmetingen verschillen sterk, waarmee het aanmeten van oordopjes of een gehoorapparaat noodzaak is. De gehoorgang beschermt het trommelvlies tegen fysiek 'geweld' en fungeert als een resonator voor frequenties rond de 3000 hertz.
Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest. Door te leren omgaan met oorsuizen kunnen de klachten wel minder erg worden. Eventueel kan een psycholoog daarbij helpen. Soms komt oorsuizen door een verkoudheid.
Oorzaak verstopte oor is niet bekend
Ga dan even langs de huisarts. Doe dit ook als de klachten langer dan een week aanhouden of als u oorpijn krijgt. Zo kan het nodig zijn om uw oren even uit te laten spuiten of krijgt u bij een verkoudheid een neusspray, die ook zorgt dat uw oren weer opengaan.
Mocht een trommevliesperforatie niet spontaan herstellen dan zal uw huisarts u doorverwijzen naar de KNO-arts. Deze kan een herstellende operatie uitvoeren. Vliegen met een trommelvliesperforatie kan over het algemeen niet veel kwaad.
Alleen bij zoogdieren leveren dode haarcellen in het oor permanente schade op, zo lijkt het. De afgelopen jaren zijn er flinke verbeteringen ontwikkeld op het gebied van hoortoestellen, maar de mogelijkheid om gehoorverlies ongedaan te maken is er nog niet.
Gevolgen van gehoorschade, zoals tinnitus, is niet te genezen. Daarom is het heel belangrijk om gehoorschade zoveel mogelijk te voorkomen. Simpelweg gezegd kunt u dit doen door uw oren te beschermen. Hou rekening met de geluiden waar u uw oren aan blootstelt, investeer in gehoorbescherming en gun uw oren rust.
Het nieuwe trommelvlies wordt van onder en boven gesteund door zelfoplossende sponsjes. Na de operatie krijgt u soms een oortampon in de gehoorgang. Uw oor wordt verbonden met een drukverband. Een eventuele huidsnede wordt gesloten met zelfoplossende hechtingen.
Bloed uit het oor na een val
Een oorbloeding na een val kan gevaarlijk zijn. Raadpleeg in ieder geval zo snel mogelijk een arts. Hij of zij kan u onderzoeken op een hoofdtrauma, hersenschudding of zelfs schedelbasisfractuur. Soms kan slijtage van of nabij het oor ook een oorzaak zijn van de bloeding.
Toch kan ook een beestje in je oor niet zoveel kwaad. "Behalve als het prikt of bijt." Als een insect in je oor vliegt, kun je volgens hem het beste met je pink erin pulken om het beestje eruit te krijgen. "Als het er dan nog niet uit is, kun je het proberen met water.