Woont u in een flat of appartement en hebt u geen gft-container? Dan kunt u uw groente-, fruit- en tuinafval bij het restafval aanbieden. Grof tuinafval kan gratis naar de milieustraat. Ophalen aan huis kan ook.
Een GFT-container aanvragen
Elk gezin krijgt een GFT-container van 40 liter of van 140 liter gratis ter beschikking. De container die je gebruikt, blijft eigendom van ILvA en is gekoppeld aan een adres. Bij een verhuis moet hij dus blijven staan.
Neem contact op met het gratis infonummer 0800 98 003 om je container aan te vragen.
Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Gooi dan een deel in de bak voor het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Zo raakt het composteringsproces niet verstoord. Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas. De land-en tuinbouw gebruikt die compost als bodemverbeteraar zodat gewassen beter groeien.
Zand en tuinaarde is geen tuinafval en halen we niet op. Het mag ook niet bij het gft of restafval.
Gooi hydrokorrels bij het restafval: ze zijn niet composteerbaar. Hydrokorrels worden in plantenbakken gebruikt om vocht vast te houden.
Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Spoel de koffiedrab niet door de gootsteen of toilet, dan kan het verstoppingen veroorzaken.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Wat in de gft-bak mag
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Dit mag allemaal in de groene container: Alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood… Kaaskorsten zonder plastic.
Hou je container zo droog mogelijk. Leg een oude krant of stro onderin de container om te voorkomen dat afvalresten aankoeken op de bodem. Bovenaan kan je ook wat gras leggen om af te dekken. Maden houden van een warme omgeving, de warmte zorgt er ook voor dat insecten zich sneller voortplanten.
De gebruikte papieren zakdoekjes moeten daarom bij restafval.
De juiste bestemming van restjes vlees en vis is de gft-bak, valt te lezen op de website van voorlichtingsorganisatie Milieucentraal. Het is organisch afval, maar het vet in vlees en vis kan voor twijfels zorgen. Vet is immers een lastig component bij het scheiden van afval, zo blijkt.
Neus snuiten
Zelfs ongekleurde en onbedrukte zakdoekjes (waarmee je je neus hebt gesnoten) mogen bij het gft. Als het keukenpapier of zakdoekje gekleurd is een printje heeft, dat doe je dat bij het restafval. Dit geldt ook voor wc-papier.
Vlees- en visafval kun je het beste bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) gooien en niet op je eigen composthoop omdat het ongedierte aantrekt. Om eventuele stank in je groene bak te voorkomen, kun je er krantenpapier omheen wikkelen voor je het in je groene bak doet.
Groene emmer of container (iets melden of aanvragen)
U kunt 2 gratis groene emmers of containers aanvragen. Een groene emmer is 25 liter. De groene container is 140 liter.
Etensresten kun je het beste in de groene kliko weggooien en niet op je eigen composthoop. Ze zijn namelijk vaak zout en vet, en ze trekken ongedierte aan.
Schillen van citrusvruchten. Oud brood. Gekookte etensresten, zoals de vaste overblijfselen uit soep. Bamboe wegwerpservies.
Het omvat composteerbaar keukenafval, dus ook vlees- en visresten, bereide etenswaren enz. en kleine hoeveelheden tuinafval dat bestaat uit niet-houtig, fijn materiaal. Het kan perfect gerecycleerd worden door de verwerking tot compost.