De marterverjager zendt geluid uit met een frequentie van 22,5 kHz. Zoals reeds vermeld kan de mens (normalerwijze) dit geluid niet waarnemen. Het apparaat zendt haar ultrasone geluid in een wijde hoek van 140 graden uit. Voor een steenmarter is dit echt doordringend.
Steenmarter verjager voor uw auto
Produceert luide en pulserende ultrasone geluiden die niet hoorbaar zijn voor mensen. Marters ervaren deze geluiden als uiterst onplezierig en zullen deze proberen te vermijden. Voor gebruik in auto's. De ultrasone Marterverjager wordt onder jouw motorkap gemonteerd en veilig gezekerd.
De marterverjager is een klein elektronisch apparaat dat steenmarters afschrikt zonder schade aan het dier toe te brengen. Marterverjagers gebruiken hiervoor een geluidssignaal met een erg hoge frequentie. Het geluid is zo hoog dat het voor mensen niet waarneembaar is, maar steenmarters horen deze hoge geluiden wel.
Omdat de kleine roofdieren uitgesproken speels en heel nieuwsgierig zijn, is niets wat ze in de motorruimte vinden, veilig voor hen. Bougiekabels, water- en remleidingen en plastic behuizingen worden gretig aangeknaagd of zelfs doorgebeten. Hier lopen vooral auto's gevaar die ver pendelen.
De beste marterverjager voor de auto is volgens ons het M176-pakket van Kemo. De beste marterverjager voor de auto werkt op verschillende manieren. De Kemo Marderscheuche M176 zendt namelijk ultrasoon geluid uit waar marters niks van moeten weten.
Je mag een steenmarter alleen verjagen en dus niet bestrijden met gif, vangen of doden. De steenmarter behoort namelijk tot de beschermde diersoorten. Steenmarters zijn in principe goed te verjagen door een speciale spray te gebruiken. Deze spray is onder andere verkrijgbaar bij de bouwmarkt of in de dierenwinkel.
De meest logische plek voor de 12V marterverjager is aan de zijkant of ergens in de buurt van de accu. De marterverschrikker moet immers worden voorzien van stroom. Aan de marterverjager zit een handig montagepunt. Door dit oogje kun je een tiewrap halen, waarmee je het apparaatje ergens aan vast kunt klemmen.
Overlast door steenmarters
Anders dan muizen, heb je bij steenmarters echt last van gebonk in plaats van licht getrippel. Deze geluidsoverlast is erg vervelend, zeker als de steenmarter op je zolder zit. Behalve geluidsoverlast heeft de steenmarter nog een vervelende gewoonte.
Wc-blokjes tegen steenmarters
Afgezien van frisheid in je wc schijnen wc-blokjes ook heel goed te helpen tegen vervelende steenmarters die aan je auto gaan zitten knagen! Het beste schijnt het wc-blokje van Glorix te werken.
Steenmarters zijn erg goede klimmers en kunnen zonder problemen 1,5 meter hoog springen. Ze klimmen ook moeiteloos rechte muren op en af vooral wanneer diepe voegen houvast bieden.
De steenmarter houdt niet van geuren. Daarom kun je op verschillende plaatsen geurstoffen aanbrengen zoals restjes parfum, ammoniak, bleekwater een toiletblok met citroengeur, mottenballen.
De oorzaak hiervan kan gevonden worden in het feit dat het bij automerken als Volkswagen, Opel, Renault en eigenlijk alle Aziatische merken makkelijker is voor de steenmarter om onder de motorkap te klimmen. Dure merken hebben de motoren en de motorkap vaak beter afgeschermd.
Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden. Wanneer er onderling confrontaties zijn, zoals in bovenstaande filmpje, gaat de steenmarter krijsen als een kat of grote vogel (papegaai).
De steenmarter wordt vooral tijdens de schemer, avond en nacht actief. Overdag gebruiken ze meestal oude konijnenholen als dagrustplaats. In de winter slapen ze veel en worden ze af en toe wakker om voedsel te zoeken.
Zijn steenmarters een gevaar voor mijn huisdieren? Steenmarters hebben eerder te vrezen van katten dan omgekeerd. Katten durven een steenmarter al eens opjagen. Een steenmarter die zelf een kat aanvalt is nog niet geobserveerd.
De borstels plaats je achter de eerste panlat onder de dakpannen. Door de volbezette borstel met harde haren kunnen de steenmarters niet onder de dakpannen kruipen. Om te voorkomen dat de beesten door de dakgoot lopen, raden wij ook aan om dakgootborstels in de dakgoten te leggen.
In Nederland zijn de natuurlijke vijanden van de steenmarter eigenlijk alleen de vos en de oehoe. In andere landen komen daar wolf, beer en grote roofvogels als arenden bij.
Steenmarters hebben soms wel tientallen schuilplaatsen. Ze slapen in boomholtes, tussen houtstapels, in hooibergen, op zolders, in spouwmuren, onder dakbedekking, in schuurtjes, in nestkasten of in grotten. En een enkele keer graaft hij een hol in de grond.
TIP: Bij een steenmarter op je zolder hoor je een luid en duidelijk bonkend geluid. Sommigen beschrijven het als een inbreker op zolder. Vaak hoor je 's nachts ook luidkeels gekrijs van vechtende marters.
Uitwerpselen worden wel regelmatig gevonden, 4-8 centimeter lange en 0,5-1,5 centimeter dikke 'worstjes' , een pink groot, met een gedraaide punt, vaak in de vorm van een vraagteken. Vaak zijn er nog pitten van steenvruchten in zichtbaar.
In de zomer slaapt een steenmarter graag onder takkenhopen, in de winter kiest hij liever schuurtjes, zolders e.d. Iedere avond als het donker is gaat de steenmarter gewoon op stap om voedsel te zoeken.
Omdat de steenmarter een beschermde diersoort is, mag hij niet als ongedierte worden beschouwd. Als een polis schade door ongedierte uitsluit, geldt dat dus niet voor schade door steenmarters. De schade die dit dier veroorzaakt, valt daarom gewoon onder de dekking.
Een marter zal zijn uitwerpselen in zijn verblijfplaats in een soort latrine deponeren. Hij gebruikt dus altijd dezelfde plaats. Doordat de uitwerpselen zich ophopen, krijgt u vanzelf stankoverlast. De uitwerpselen van de marter zijn worstachtig en zo'n 3 à 4 tot 10 cm groot.
In principe zullen Bunzings en Steenmarters rattengif niet rechtstreeks opnemen. Knaagdieren zoals ratten en muizen uiteraard wel. Maar net die knaagdieren vormen een lekkere hap voor een hongerige Bunzing of Steenmarter. Hierdoor lopen ze het risico om vergiftigde prooien op te peuzelen.
Wezels en marters blijken o.a. aangetrokken te zijn door het vismeel of door de visolie die gebruikt wordt in sommige kabels of door het isolatiemateriaal. Elk jaar berokkenen ze honderdduizenden euro's herstelkosten aan het wagenpark. De wagenbezitters die het hebben meegemaakt, zullen het geweten hebben!