De meeste blauwvintonijn wordt verkocht tussen de 1.600 en 16.000 euro afhankelijk van de grootte, en het vet- en oliepercentage (dat bepaalt de smaak van de tonijn).
In Nederland zijn blauwvintonijn en ook de grootoogtonijn zelden meer op de consumentenmarkt te verkrijgen, vanwege te bedreigd – en dus ook te duur. Blauwvintonijn uit “kweek” is ook uit den boze, aangezien de jonge tonijnen uit het wild worden gehaald en overgebracht worden naar kooien om vetgemest te worden.
Vorig jaar werd op een Japanse veiling een tonijn van 222 kilogram voor 1,09 miljoen dollar verkocht. Dat zou betekenen dat de tonijn van Donna een waarde van 2,02 miljoen dollar (ruim 1,47 miljoen euro) zou hebben. Helaas kan ze de tonijn niet verkopen omdat het niet op een commerciële vissersboot is gevangen.
Een blauwvintonijn van 278 kilo is zaterdag op de nieuwjaarsveiling op de vismarkt van Tokio geveild voor een recordprijs van 333,6 miljoen yen of omgerekend zo'n 2,7 miljoen euro.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Platinum Arowana. De duurste vis ooit verkocht is de Platinum Arowana voor $430.000. Het is bekend dat mensen duizenden dollars betalen om zo'n mooie vis te kopen die niet alleen bekend staat om zijn schoonheid, maar ook om zijn hersenen.
TOKIO (ANP) - Tonijn wordt een steeds schaarser goed. Op de eerste visveiling van Japan in 2007 heeft een blauwvintonijn van 200 kilo een recordbedrag van 4,1 miljoen yen (ruim 25.000 euro) opgeleverd, meer dan een gemiddelde auto. Japanners verorberen ongeveer een kwart van de tonijn in de wereld.
De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.
De blauwvintonijn is na een halve eeuw weer terug in de Noordzee. De indrukwekkende vis stond door overbevissing op het punt van uitsterven. Het Wereld Natuur Fonds gaat met sportvissers 40 tonijnen vangen. De vissen worden dan van een zendertje voorzien en zijn zo te volgen via satellieten.
Zalm weegt tussen de 4 en 5 kilo per stuk en kost € 13.50 per kilo !
Wel populair voor de sushi is de witte tonijn, maar ook de geelvintonijn wordt gebruikt. De witte tonijn is, zoals zijn naam al doet vermoeden, witter van kleur dan andere tonijn. De geelvintonijn en andere tonijnsoorten zijn felrood, wat ze aantrekkelijker maakt om te serveren.
Tonijn is een vis die erg geliefd is als lekker tussendoortje, in een salade of op een broodje. Je kunt tonijn zowel vers als in blik kopen, maar vers is hij natuurlijk het allerlekkerste. Deze zomerse-, vlezige vis kun je op allerlei manieren bereiden zoals bakken, grillen op de barbecue of in de oven.
Doordat tonijn zo zwaar wordt bevist, gaan jaarlijks miljoenen zeevogels dood van de honger. Daar komt bij dat vis helemaal niet zo gezond is als we denken. Er zit zo veel gif in dat je al gezondheidsklachten kunt krijgen als je twee keer per week sushi eet.
Tonijn bijt meestal beter bij weinig licht, vooral als ze zich niet aan de oppervlakte voeden, dus vroeg in de ochtend en laat in de middag is een goed moment om achter ze aan te gaan.
De beste en meest duurzame keuze is tonijn die MSC gecertificeerd is en met de hengel en haak is gevangen. Dit wordt aangegeven op het blikje. Albacore is een kleinere en witte tonijnsoort (tot 140 cm) met een prachtige structuur en smaak. Albacore wordt zowel vers, diepvries als in een blikje aangeboden.
Murenen kunnen tot twee meter lang worden. De meeste tijd leven ze in holtes en grotjes. Ze hebben een beschermend slijm op hun lichaam dat bij aanraking giftig is.
Steenvissen hebben stekels op de rugvin die een krachtig neurotoxine bevatten, een gifstof die kan leiden tot hevige pijn en verlamming, en zelfs de dood kan veroorzaken bij mensen. Daardoor staan ze bekend als de giftigste vissen ter wereld.
Het visje luistert naar de naam Schindleria brevipinguis en is slechts zeven millimeter lang en één milligram zwaar. Hiermee hebben de Australiërs tegelijk het kleinste gewervelde diertje ter wereld beschreven. Australische onderzoekers beschreven deze week het kleinste en lichtste visje ter wereld.
BIOLOGIE In Japan is een blauwvintonijn verkocht voor ruim 120.000 euro. Dit is de hoogste betaalde prijs voor deze vis sinds 2000. De tonijn weegt 232 kilo en is drie keer zwaarder dan een volwassen man.
Amsterdam - De prijs van tonijn blijft maar stijgen. Op een veiling in Tokio heeft zondag een grote blauwvistonijn liefst €1,6 miljoen opgeleverd. De enorme vis, die bij restauranthouder Kiyoshi Kimura op het snijblok ging, weegt 276 kilo en werd ten noorden van Japan gevangen.
Voordat er sprake was van industriële visserij in de Middellandse Zee, vingen vissers soms wel tonijnen van 900 kilo. Halverwege de vorige eeuw was een gewicht van 700 kilo niet ongewoon. Nu is een gewicht van 200 kilo een topexemplaar. Het gemiddelde gewicht is gedaald tot tussen 40-80 kilo.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Maar op nummer één staat restaurant Sublimotion op het Spaanse eiland Ibiza, waar een menu zo'n 1.540 euro kost. Het duurste restaurant in Nederland is Ciel Blue op de 23e verdieping van het Okura-hotel in Amsterdam.
Afkomstig van de Beluga steur, geserveerd in een gouden blikje. Met een prijs van 45.000 euro per kilo is dit toch echt wel het duurste levensmiddel ter wereld! Al verkrijgbaar gelukkig vanaf 10 gram, prijs is op aanvraag!