Wol kan vergaan binnen het jaar, maar kan er evengoed vijf jaar over doen, afhankelijk van de samenstelling.
De levensduur van wol is zo'n 80 jaar. En daarna vergaat het op natuurlijke wijze; in de grond wordt het weer een voedingsstof. '
Eenmaal aangekocht kan de ruwe, onbewerkte wol voor vele jaren goed blijven. Bewaar de wol in de netzak waarin deze geleverd is en hang die in een droge, frisse ruimte waar de wind er goed bij kan. Enkele maanden na het scheren droogt de lanoline wat in.
Wol kun je composteren, hergebruiken en recycleren. Een wollen kledingstuk hoeft, in vergelijking met een kledingstuk van polyester, veel minder vaak gewassen te worden. Het gaat lang mee en draagt niet bij tot de vervuiling door microplastics.
Wol is duurzaam
Bovendien is wol 100% recyclebaar. Het neemt stoffen op en verlaagt het CO2-gehalte in de lucht.
Wol kan vergaan binnen het jaar, maar kan er evengoed vijf jaar over doen, afhankelijk van de samenstelling.
Wol is een stof die een dubbele reputatie heeft qua duurzaamheid omdat het aan de ene kant een natuurmateriaal is, maar aan de andere kant een twijfelachtige productiemethode kan volgen en daarnaast ook een dierlijk product (niet vegan) is.
Het grootste nadeel van wol is het onderhoud. Het krimpt snel als je het op een te hoge temperatuur wast. Het beste is om je kledingstuk op het wolwasprogramma of op de hand te wassen. Ook kan de stof kriebelen.
Ook wordt wol gebruikt voor isolatie, maar volgens de schapenherder is het een kostbaar proces om het product daarvoor geschikt te maken, waardoor er nauwelijks winst overblijft. Daarnaast werd tot enkele jaren geleden wol verscheept naar China. Door het coronavirus is die handel echter stil komen te liggen.
WOL IS GEZOND…
Samen met het enorme ventilatie-vermogen garandeert dit een uiterst gezond en hygiënisch slaapklimaat. Bovendien bevat correct verwerktewol 'n flinke dosis lanoline (wolvet), wat heilzaam werkt bij gevoelige en pijnlijke spieren en botten.
Opbergen van wol
Bewaar je wollen kleding altijd opgevouwen in de kast. Wollen truien verliezen hun vorm als je ze ophangt. De beste plek om kleding te bewaren is een droge, stofvrije, donkere plek.
Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen. Populaire wollen kledingstukken zoals truien, sjaals en jassen worden bovendien meestal over andere kleding heen gedragen.
Wol is van nature zelfreinigend, dit betekent dat je wol minder vaak hoeft te wassen dan bijvoorbeeld katoen. Soms kun je weken lang volstaan met alleen luchten. Hang muffe wolletjes buiten te luchten of dichtbij een stomende douche. De vochtige lucht zorgt ervoor dat de wol wordt gereinigd.
Er is helaas een grote maar: een schaap stoot elke dag zo'n 30 liter methaan uit. En al die schapen samen zijn dus verantwoordelijk voor een behoorlijke hoeveelheid broeikasgassen die – zoals je weet – klimaatverstoring veroorzaken. Daarom is wol, net als zijde, niet de meest klimaatvriendelijke keuze.
Wol is niet het meest diervriendelijke product.
De vele schandalen maken duidelijk in welke slechte omstandigheden de dieren worden gehouden. De zachte merinowol uit Australië en Nieuw-Zeeland is zeer geliefd in het Westen, maar weinigen zijn op de hoogte van de wanpraktijken die er plaatsvinden.
Is alpaca wol diervriendelijk? Ja.Een alpaca zijn wol is diervriendelijk. Ze dienen geschoren te worden omwille van hun gezondheid, als je een alpaca niet jaarlijks scheert ( zowel huacaya als suri) kunnen ze in de zomer last krijgen van hittestress en sterven.
Het houdt warmte vast in koudere omgevingen en zorgt voor verkoeling in warmere klimaten. Dit helpt om oververhitting of te veel afkoelen te voorkomen, waardoor je baby comfortabel en veilig kan slapen. Daarnaast heeft wol een uniek vermogen om vocht te reguleren.
Hoewel het gebruik van glaswol of steenwol isolatie niet schadelijk is voor je gezondheid, kan het gebruik ervan wél leiden tot jeuk en/of irritaties aan je lichaam. Vaak gebeurt dit zodra steenwol of glaswol verwerkt wordt.
In de jaren negentig kreeg de boer ongeveer 25 gulden voor een vacht van een schaap. Vandaag de dag krijgt de boer er slechts tussen de € 0,05 à € 0,15 per kilo voor. Sterker, voor zwarte wol moet je tegenwoordig zelfs betalen.Daarmee is het goedkoper om de wol weg te gooien, dan het te laten verwerken.
De duurste wol is vicuñawol, een kameelsoort die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Vicuñawol wordt beschouwd als de fijnste en zachtste vezel op de markt, waardoor het een van de meest luxueuze en dure materialen voor kleding en accessoires is.
Als je je afvraagt welk materiaal jou in de wintermaanden het warmst houdt, is het antwoord dat zowel wol als kasjmier warm genoeg zijn. Wel zijn de vezels van kasjmier wat fijner dan die van wol, waardoor kasjmier de warmte beter kan vasthouden.
Schapenwol. De verschillende soorten schapenwol zijn te onderscheiden door hun afkomst, eigenschappen en kenmerken en de kwaliteit. Merinowol is de fijnste wol en heeft een lengte van 40 tot 120 mm. Dankzij de golvende structuur van merinowol kan het vocht goed absorberen en heeft het ook een isolerend effect.
Katoen vind je in veel kledingstukken terug. Het materiaal is afkomstig van de katoenplant. Het voordeel van katoen, is dat het erg sterk materiaal is. Hierdoor gaat katoen erg lang mee en blijft het ook lang erg mooi.
#1 Lyocell / TENCEL
Dit “closed loop” systeem vangt de gebruikte stoffen op en zet ze opnieuw in bij de volgende productie. De stof wordt gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom, welke voor ongeveer 70% zelfredzaam is.
Wol kan tot ⅓ van zijn eigen droge gewicht waterdamp absorberen zonder klam aan te voelen. Wol kan tegelijkertijd ook gebruikt worden als een materiaal wat van nature ademend is met een weer resistente coating. Waterdamp wordt geabsorbeerd, maar waterdruppels worden afgestoten omdat de vezel oppervlakte waterdicht is.