Wanneer je geen dampscherm zou toepassen bij bijvoorbeeld het isoleren van het dak, dan gaat condensvocht zich in de loop der tijd ophopen tussen het isolatiemateriaal en het dak. Dat is zeer ongewenst want hierdoor kunnen niet alleen allerlei schimmels ontstaan maar wordt ook de dakconstructie aangetast.
Waartoe dient een dampscherm? Een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen – zoals minerale wol, cellulose, … - om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Dat is belangrijk om de isolerende capaciteiten van het materiaal te vrijwaren.
Waar het dampscherm plaatsen? Je plaatst een dampscherm altijd aan de warme kant van de ruimte. Wanneer je het dak isoleert, breng je het dampscherm dus als laatste aan. Isoleer je de zoldervloer, dan plaats je het dampscherm als eerste (zodat het in contact staat met de warmere kamer eronder).
De functie van een dampscherm op een plat dak
In de eerste plaats dient een dampscherm – dat je altijd aan de warme kant van het platte dak aanbrengt – om condensatie in het daksysteem te vermijden. Die condensatie kan het gevolg zijn van convectie van vochtige binnenlucht en/of diffusie van waterdamp of bouwvocht.
Dampscherm prijs
Een dampscherm is niet duur. Gemiddeld kan je dit al verkrijgen voor ongeveer 5 euro per vierkante meter.
In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig. Het vocht van binnen wordt door de constructie heen afgevoerd en afgegeven aan de buitenlucht.
Op 1 januari 2015 is de dakisolatienorm in werking getreden. De norm bepaalt dat alle zelfstandige woningen in Vlaanderen over de nodige dakisolatie moeten beschikken, of het nu gaat om een eengezinswoning, een appartement of een studio.
Dakisolatie en luchtdichtheid
Het dak van de woning is goed luchtdicht te isoleren door deze te voorzien van isolatie en deze laag vervolgens af te sluiten met polyethyleen folie of een andere klimaatfolie. Let er dan wel op dat de foliebanen elkaar voldoende overlappen (zo'n 10 cm) en dat de naden goed zijn afgeplakt.
De locatie van het dampscherm bij een plat dak is afhankelijk van het type dak. Er zijn twee soorten platte daken: warm dak en een koud dak. Bij een warm dak worden de isolatie en het dampscherm aan de buitenkant geplaatst, bij een koud dak is dat aan de binnenkant van het gebouw.
Een spantendak kun je op verschillende manieren isoleren: met samendrukbare dekens of matten van minerale wol of een ander soort isolatiemateriaal, zoals cellulose of houtwol. Deze materialen zijn eenvoudig op maat te snijden en je kunt ze gemakkelijk tussen de spanten van het dak klemmen.
Meniserite platen zijn niet winddicht en gyproc is niet dampdicht.
De dampremmende folie oftewel dampscherm wordt toegepast aan de binnenzijde van de bouwschil, bijvoorbeeld onder een dakconstructie of in een gevel. Het doel van deze folie of dampscherm is te verhinderen dat er condensvorming in de isolatiematerialen optreedt.
Dampremmende folie voorkomt dat waterdamp in de isolatielaag condenseert. Door het vocht buiten de isolatielaag te houden, blijft deze droog en behoudt het zijn isolerende werking.
Dampremmende folie en PIR
Afhankelijk van de plek waar u de PIR isolatieplaten gaat gebruiken is er soms een dampremmende folie nodig om het isolatiemateriaal droog te houden. Condens vanuit uw woning mag het isolatiemateriaal niet constant belasten omdat anders het vocht in de muren of het plafond kan gaan zitten.
Luchtcirculatie in het isolatiemateriaal zorgt dus voor warmteverlies, zeker in de winter. Luchtdichtheid is dus een absolute voorwaarde voor een perfect geïsoleerd huis. PUR-schuim zorgt voor een perfect luchtdichte isolatie omdat het bijna geen luchtbellen bevat.
De dampremmende of damdichte folies zorgen dat er geen warme lucht uit het gebouw door de isolatie kan ontsnappen. Daarnaast zorgen de folies ervoor dat er voldoende weerstand tegen dampspanning is. Door dampspanning ontstaat er een verschil in dampdruk die van nature in balans wil komen tussen binnen en buiten.
PUR dakisolatieplaten
Ze worden veel gebruikt voor zolderisolatie aan zowel de binnenzijde als de buitenzijde van het dak. Bovendien zijn ze te gebruiken voor dakisolatie van een plat dak of een schuin dak. Het voordeel van PUR dakisolatieplaten is, dat ze standaard al voorzien zijn van een dampremmende laag.
Waar moet ik dampremmende folie aanbrengen? Om te beginnen moet u altijd dampremmende folie aanbrengen aan de binnenkant (oftewel de 'warme zijde') van de constructie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld damp-open folie, dat altijd aan de buitenkant (de 'koude zijde') moet worden aangebracht.
Als een vloer poreus is of van een materiaal is gemaakt met zo veel veel zuigkracht dat het vocht opneemt – beton bijvoorbeeld – dan is bouwfolie noodzakelijk. De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit.
Plastic folie wordt ook wel PE folie genoemd. Deze plastic dampdichte folie is 0.2mm dik en kan dienen als dampremmende folie.
Vanaf 1 januari 2020 schakelt de overheid een tandje hoger. Woningen die dan nog niet voldoen aan de dakisolatienorm, krijgen onmiddellijk 15 strafpunten. Dat betekent dat je huis door de burgemeester ongeschikt verklaard kan worden. Je zal dan de nodige werken moeten uitvoeren om de woning opnieuw conform te maken.
Voldoet uw dak tegen dan niet aan de minimumnorm, dan worden meteen 15 strafpunten toegekend. Dat is het hoogste aantal én voldoende om uw woning ongeschikt te laten verklaren. De woning komt dan op een lijst van ongeschikte en onbewoonbare woningen terecht.
Antwoord. Rond spouwmuurisolatie zijn er geen verplichten. Mogelijk verwar je dit met het nieuws rond de verplichte dakisolatie tegen 2020 voor koop- en huurwoningen (voor woningen aangesloten op het elektriciteitsnet voor 2006).