Omdat hanen mannetjes zijn, kunnen zij geen eieren leggen, omdat zij eenvoudigweg niet de anatomie hebben om dat te doen. de taak van de haan is de eieren te bevruchten.
Eieren leggen en bevruchting
Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren. Een kip legt ook eieren als er geen haan in de buurt is of als een dooier onbevrucht is. Daar komen dus geen kuikens uit.
Dit is een kleine evenwichtsoefening voor de haan. Maar wanneer hij zijn evenwicht gevonden heeft pakt hij eerst een pluk veren van de kip zodat zij niet kan weglopen. Daarna duwt hij zijn geslachtsorgaan (penis) tegen de cloaca van de kip waardoor de zaadcellen worden overgebracht naar de kip.
Ongeveer 80% van de eieren wordt bevrucht door de haan. Dit wil zeggen dat wanneer een kip 10 eieren legt er ongeveer 8 eitjes bevrucht zullen zijn.
Kippendokter Sible Westendorp heeft wel een verklaring voor de kip die een haan wordt: "Dit zien we vaker. We noemen dit 'verhanen'. Het is waarschijnlijk een aandoening aan de eierstokken waardoor de kip extra mannelijke hormonen gaat produceren.
Oestrogeen, het vrouwelijke hormoon, komt door de nieuwe situatie in de verdrukking en daarom kunnen mannelijke kenmerken de overhand krijgen. Een hen krijgt dan een grotere kam en sporen en zal soms zelfs gaan kraaien.
Als het eitje rijp is, komt het in de eileider terecht. Na een paring is er sperma in het begin van de eileider aanwezig, de eicel kan dan bevrucht worden. Daarna komen er in de eileider nog eiwit, twee vliezen en de kalkschaal om de dooier heen. Daarna kan het ei dan (eindelijk) worden gelegd.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Gezien vanuit mensenstandpunt klinkt het natuurlijk romantisch dat de kloek en haar haan samen voor de kuikens zorgen. Kippen zijn echter geen mensen en vanuit het kuikenbelang gezien is het niet wenselijk. Kuikens hebben behoefte aan warmte en eiwitrijk voedsel om vlot en goed te kunnen uitgroeien.
De totale tijd tussen twee opeenvolgende eieren die door dezelfde kip gelegd worden bedraagt theoretisch dus 22u45 - 28 uur, met een gemiddelde van 25 à 26 uur. Jonge kippen klaren de klus meestal wat sneller, bij oudere kippen duurt het al eens iets langer.
Ja, denken wetenschappers, maar zeker weten doen ze het niet. Want hoe kom je daar achter? Dieren kunnen het je niet vertellen. Het enige wat we kunnen doen zijn de reacties van dieren vergelijken met die van mensen tijdens een orgasme.
Een gezonde vogel legt normaliter geen onbevrucht ei. Alleen de kip. Kippen zijn huisdieren die zijn gefokt om eieren te leggen zonder dat er een haan aan te pas is gekomen. Bekend is dat bij alle vogelsoorten het legsel waaruit een ei is weggenomen weer wordt aangevuld.
Eieren die in de supermarkt terechtkomen zijn normaal gesproken niet bevrucht. Daardoor kan er eigenlijk geen kuiken uit een supermarktei komen. Toch gebeurt het heel soms wel. Volgens de Britse supermarkt is het bij witte eenden bijvoorbeeld heel lastig om mannetjes en vrouwtjes uit elkaar te houden.
Alle vogels leggen eieren. Of er een haan overheen geweest is maakt helemaal niets uit, daar leggen ze geen ei meer of minder om. Het ei wordt gemaakt als de vogel broedrijp is, de haan moet het eitje alleen nog even bevruchten. Dit kan drie weken voor het ei tot ongeveer anderhalve dag voor het leggen gebeuren.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Kippen houden kan zonder haan. Ze leggen dan nog steeds eieren maar deze zijn dan niet bevrucht. Kies bij voorkeur voor jonge dieren van een paar maanden oud, je kunt deze makkelijker tam maken.
Een haan kraait 's ochtends wanneer het licht wordt en 's avonds als het donker wordt. Dit doen ze om te laten zien hoe sterk en gezond ze zijn, echt haantjesgedrag dus! Niet zo gek als je weet dat haantjes worden gekozen door hennen. De hennen selecteren hun haantjes op basis van hun kleuren en kraai.
Hanen kraaien om hun territorium af te bakenen en andere hanen duidelijk te maken dat ze van hun hennen moeten wegblijven. De sterkste exemplaren - die met de grootste keel - hebben waarschijnlijk altijd al een beter beschermd gehoor gehad. De sterkste exemplaren geraken ook het makkelijkst aan een partner.
Maar hanen kraaien ook 's nachts. Dit doen ze wanneer ze schrikken. Van geluid, een bewegend object, van licht. Hij geeft daarmee een signaal af naar zijn harem kippen.
Wanneer ze over genoeg ruimte beschikken zijn kippen dol op rennen, springen, een (stof)bad nemen en zelfs zonnebaden.
Kalktekorten. Kippen die kalk tekort hebben kunnen deze tekorten aanvullen door de eierschalen te gaan eten. Dit resulteert in kapotte eieren, maar ook in de ontdekking van de heerlijke inhoud van de eieren.
Ja, een kip kan soms plots veranderen in een haan: "Ze krijgen een soort inwendige teelbal"
Bij alle vogelsoorten verloopt de bevruchting inwendig. Dat wil zeggen dat het mannetje zijn zaadcellen direct in de geslachtsopening van het vrouwtje brengt, waar ze de rijpe eitjes in de eierstok kunnen bevruchten.
Niet uit elk ei dat een kip legt komt een kuiken. Daarvoor moet een ei bevrucht zijn door een haan. Wanneer de eitjes door een moeder kip gelegd zijn dan gaat zij erop zitten om de eieren goed warm te houden. Na 21 dagen worden er dan kleine donzige kuikentjes geboren.
In de eileider draait de dooier (en later het ei) alsmaar rondjes. In de eileider worden verschillende eiwitlagen rond de dooier afgezet. In de eileider worden ook de hagelsnoeren gevormd. Hagelsnoeren zijn strengen waarmee de eierdooier aan de eierschaal vastzit.