Anonieme nummers kunnen helaas niet worden opgezocht. Blijf je last houden van onbekende telefoontjes? Dan kun je contact opnemen met je provider en kunnen zij kijken welke stappen mogelijk zijn. Het komt er vaak op neer dat je het beste deze nummers kan blokkeren op je mobiel.
U krijgt te horen dat anderen gebeld worden vanaf uw nummer, maar u weet zelf van niets. Dan is uw telefoonnummer waarschijnlijk 'gespooft'. Met spoofing laten oplichters een ander nummer op de telefoon van de ontvanger zien dan waar ze werkelijk mee bellen. Ieder telefoonnummer kan gebruikt worden voor spoofing.
Neem niet op als je door een (verdacht) onbekend nummer wordt gebeld en bel ook niet terug. Als je wel opneemt, blijft het vaak stil aan de andere kant van de lijn en wordt de verbinding vervolgens verbroken.
Is je telefoonnummer gehackt dan kun je het slachtoffer worden van deze vorm van spoofing. Wanneer je een telefoontje ontvangt van het Ministry of Justice, dan word je gebeld door een 06-nummer. Dit 06-nummer kan onbekend zijn. Het kan ook zijn dat je de naam Ministry of Justice in je scherm ziet staan.
De oplichter heeft vaak toegang tot privégegevens van slachtoffers. Mogelijk zijn deze gegevens illegaal verhandeld op internet of via een datalek in handen van de crimineel gekomen. De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels.
Word je gebeld door een onbekend buitenlands nummer, dan is het eerste advies, niet opnemen. Zolang jij niet opneemt, maak je geen kosten. Als je zeker weet dat het een frauduleus nummer is, kan je naar je provider stappen om het nummer te laten blokkeren, zodat jij niet meer gebeld kan worden door dat nummer.
Via phishing e-mails, online advertenties of babbeltruc aan de telefoon of aan de deur. In sommige gevallen kunt u verleidt worden om een kopie van een geldig legitimatiebewijs toe te sturen. De oplichter vindt uw gegevens. In slecht beveiligde administraties, in uw afval of via het internet en social media.
Zo kunt u via de website telefoonboek.nl zoeken naar nummers en via de website wieheeftgebeld.nl kunnen mensen elkaar helpen bij het vinden van onbekende bellers. Op deze website zijn ook veel spam-nummers te vinden.
Infecteren van apparaten met malware
Hackers kunnen het apparaat van een gebruiker infiltreren om malware te installeren. Waarschijnlijker is dat zij potentiële slachtoffers benaderen via e-mail, directe berichten en websites met downloadbare inhoud of peer-to-peer netwerken.
Via het alarmnummer (112) en het landelijk telefoonnummer van de politie (0900-8844) komen bij de meldkamer 24 uur per dag alle telefoontjes binnen. De meldkamermedewerkers beoordelen de meldingen op belangrijkheid.
Nee, in Nederland gebeld worden kost in principe nooit geld, waar het gesprek ook vandaan komt.
Gebruik dan een online database, zoals detelefoongids.nl of telefoonnummerzoeken.net. Hier kun je op telefoonnummer zoeken en zo de naam die bij het nummer hoort vinden.
Tegenwoordig spreken we van spoofing als cybercriminelen een andere identiteit aannemen om je op te lichten. In de meeste gevallen doen de cybercriminelen zich voor als een betrouwbare organisatie zoals een bank, verzekeringsmaatschappij, bezorgingsdienst, overheidsinstantie of zelfs iemand die je kent.
Dan kunt u dit ongewenste telefoontje melden bij Consuwijzer, een onderdeel van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De ACM kan vervolgens een onderzoek instellen. Bedrijven moeten dan bewijzen dat er toestemming was voor het telefoontje. De ACM kan het bedrijf een boete opleggen.
Zoek in online databases.
Handig om te achterhalen welk bedrijf je heeft gebeld. Zo weet je snel wiens telefoonnummer dit is. Op deze sites kan je een telefoonnummer nagaan: wieheeftgebeld.nl.
Android en iPhone
Stalkerware kan op zowel een Android als iPhone worden gezet. Bij Android wordt er een app geïnstalleerd waarmee je de smartphone in de gaten houdt. Door de virusscanner (Play Protect) van de app-winkel Google Play uit te schakelen, kan de stalkerware worden geïnstalleerd.
Controleer datalekken.
Dit kan onder meer via haveibeenpwned.com , scatteredsecrets.com en politie.nl/checkjehack. Ook steeds meer wachtwoordmanagers waarschuwen als je wachtwoorden gelekt zijn. Overigens, als jouw mailadres of 06-nummer niet voorkomt op de hiervoor genoemde sites, kunnen je gegevens wel zijn gelekt.
Zonder dat u het merkt, kunnen criminelen op uw computer, tablet of telefoon inbreken. Zij besmetten deze apparaten met schadelijke software. Daardoor kunnen zij bijvoorbeeld geld stelen wanneer u internetbankiert.
Het is vodafone voicemail.
Ik heb helaas slecht nieuws, anonieme nummers kun je niet achterhalen.
Wij hebben helaas niet de mogelijkheid om te achterhalen van wie dit mobiele nummer is. Dat kunnen en mogen we niet. Wat je zou kunnen doen is het het onbekende nummer toevoegen aan je lijst met contacten. Geef dit nummer een random naam, bijvoorbeeld onbekend, stalker etc.
Rekeninghouder toevoegen aan je spaarrekening
Alle rekeninghouders mogen alleen samen het geld op de rekening gebruiken of de rekening opheffen. Om geld op te nemen, moet dus iedereen persoonlijk naar de bank om te tekenen.
Met alleen je IBAN nummer en je adres kan iemand nog geen geld van je rekening halen of geld overboeken van jouw naar zijn/haar rekening. Daarvoor heb je nog altijd een toegangscode of verificatiecode nodig of een identiteitsbewijs.
De heffingsvrije grens voor belastingvrij sparen bedraagt 57.000 euro per persoon. Fiscaal partners hebben samen recht op een heffingsvrije grens van 114.000 euro. In 2022 was dit nog 50.650 euro per persoon of dus 101.300 euro voor fiscaal partners.