Binnen enkele minuten verdrinkt het kind. Je moet het maar net doorhebben als ouder." Want jonge kinderen maken geen geluid als ze verdrinken - al denken de meeste ouders dus van wel. "Wat je in films ziet, dat mensen nog even goed spetteren, gebeurt niet.
Een uitgestelde verdrinking noemen we ook wel een secundaire verdrinking. Een kind overleeft een verdrinking, maar raakt later buiten bewustzijn. Een late verdrinking kan tot 72 uur na het binnenkrijgen van het water ontstaan. Normaal gesproken houdt een kind de adem in als het onder water gaat.
Hoe vaak komt verdrinking voor? Tussen 2010 en 2020 verdronken er in Nederland gemiddeld 78 kinderen per jaar. Een op de zes overlijdt aan de gevolgen ervan, blijkt uit onderzoek. Bijna één op de drie kinderen belandt door verdrinking op de intensive care.
Symptomen van secundaire verdrinking
Ook deze volgende symptomen kunnen duiden op secundaire verdrinking: Je kind blijft langdurig hoesten. Het lijkt alsof je kind moeite heeft met ademen. Je kind komt moe en lusteloos over, of lijkt graag te willen slapen.
Een verdrinkingsproces duurt 3 à 7 minuten, waarvan maximaal 3 minuten bij bewustzijn. Voor de verdrinking zelf (die begint met de onderdompeling) kunnen twee voorfasen optreden, indien het slachtoffer bij bewustzijn te water raakt.
Een hoeveelheid water komt in de longen terecht, waardoor de longblaasjes beschadigd raken. Er ontstaat dan een zuurstoftekort in het lichaam. Als de hersenen een tijdje onvoldoende zuurstof krijgen, zal de persoon het bewustzijn verliezen.
Symptomen van vocht in de longen
De ophoping van vocht en te weinig zuurstof in het bloed uit zich in kortademigheid. De ademhaling gaat steeds sneller en de neusgaten gaan wijder open staan. Door plat te liggen kun je nog meer last krijgen van kortademigheid.
Naar de arts
Een late verdrinking kan tot 48 uur na het binnen krijgen van water ontstaan. Bovendien hoeft er geen sprake te zijn van een 'echt' ongeval om water in de longen te krijgen. Ga bij alle overige gevallen van twijfel ook langs een arts.
Als de balans verstoord raakt, hoopt het vocht zich op in de ruimte tussen de vliezen en komt er 'vocht achter de longen'. Er is dan te weinig ruimte voor het longweefsel en er ontstaat benauwdheid of kortademigheid. 'Vocht achter de longen' kan komen door een hart- of leverprobleem, kanker of een infectie.
Het begint vaak met je niet lekker voelen, hoesten, pijn bij het ademhalen en benauwdheid, zegt Bierens. "Het zijn symptomen die geleidelijk aan erger worden. Uiteindelijk kan er zelfs schuim uit de mond komen.
Secundaire verdrinking wordt ook wel uitgestelde verdrinking genoemd. En eigenlijk zegt de naam het al: hierbij overleeft het slachtoffer in eerste instantie een verdrinking, maar kan later toch nog het bewustzijn verliezen.
In de afgelopen tien jaar vonden in Nederland jaarlijks gemiddeld 78 verdrinkingen - met en zonder dodelijke afloop - van kinderen plaats. Dat blijkt uit onderzoek met verzamelde data van alle Nederlandse ziekenhuizen, uitgevoerd door kinderartsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen en Amsterdam UMC.
Goed nieuws: de kans dat je verdrinkt als je in slaap valt is nihil. Mocht je onder water zakken en water binnenkrijgen, ga je in een reflex hoesten. Je strekt automatisch je benen, en voor je het weet zit je weer rechtop.
Van 'droge verdrinking' is sprake wanneer je kind bij het zwemmen water binnenkrijgt waarvan hij eerst geen last lijkt te hebben, maar waarvan hij 24 uur later toch nog kan stikken.
Iedereen die mogelijk water heeft 'ingeademd', moet door een arts onderzocht worden. Als er water in de longen terecht is gekomen, kunnen namelijk binnen 48 uur levensgevaarlijke complicaties optreden. Wordt het slachtoffer in de eerste 48 na het ongeval alsnog hevig benauwd? Bel direct 112.
En: Hoe lang het duurt voor ze weer worden ontdekt. Door het onderzoek weten we nu dat het duurt gemiddeld 41 dagen voordat waterlijken worden gevonden, legt Duijst uit.
In principe kan een bij dus niet verdrinken. De hydrofobe waslaag stoot water af.
De belangrijkste symptomen van een longontsteking bij kinderen zijn: hoesten van slijm (soms met wat bloed), koorts en een snelle ademhaling. Je kind kan ook last hebben van benauwdheid of kortademigheid en rillen of klappertanden. Ook kan hij minder actief zijn en slecht drinken.
De pleuraholte is de ruimte tussen het longvlies en borstvlies. Bij een pleuradrainage brengt de longarts een dun slangetje (pleurakatheter) in uw long in de pleuraholte. Met dit slangetje neemt de longarts een teveel aan lucht en/of vocht weg uit de pleuraholte.
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.
Roep om hulp.
Roep naar anderen dat iemand verdrinkt. Bel onmiddellijk 112, vooral als de persoon met het gezicht naar beneden in het water drijft.
Een kleine stroom water inademen zorgt voor irritatie en een zwelling van de longen, maar hierdoor is dan de toevoer van zuurstof aan de bloedbaan belemmerd. Pijn op de borst, constant hoesten en gedragswijzigingen zijn enkele symptomen van secondary drowning.
Primaire verdrinking ontstaat als een slachtoffer dat te water geraakt is door uitputting 'kopje onder gaat' of wanneer iemand niet goed kan zwemmen en zich niet boven water kan houden.